Hopp til innhold

Frp vil nekte dem som tjener under 426.000 å være sammen med ektefellen sin i Norge

Hadde det vært opp til Fremskrittspartiet, kunne ikke en norsk helsearbeider med vanlig snittlønn hente ektefellen sin til Norge.

Siv Jensen

En av Frp-leder Siv Jensens kampsaker under valget er en strengere innvandringspolitikk. Med et krav om nærmere 200.000 mer i inntekt for å få innvilget familiegjenforening vil langt færre nordmenn få sin utenlandske ektefelle til Norge.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Morten Ørsal Johansen

Innvandringspolitisk talsperson i Frp, Morten Ørsal Johansen, sier at ingen klarer å leve av dagens inntektskrav på 246.000 kroner.

Foto: Fremskrittspartiet
Aksel Hagen

SVs Aksel Hagen tror vi går glipp av store ressurser med dagens regler.

Foto: Torstein Paulsen / NRK
Lise Christoffersen

Lise Christoffersen i Ap mener dagens regel om inntekt er et rimelig krav.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
Michael Tetzschner

Høyres Michael Tetzschner vil unngå velferdsshopping.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Guri Melby

Venstres Guri Melby mener det bør utvises mer skjønn.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Bjørnar Moxnes

– Hva er prisen for at folk ikke får være sammen med dem man elsker?, spør partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Frp vil nekte personer som tjener under 426.000 kroner å ta med ektefellen til Norge.

– Ingen klarer å leve av 246.000 kroner som er inntektskravet i dag, og poenget er man ikke skal leve av den norske staten, sier innvandringspolitisk talsperson i Frp, Morten Ørsal Johansen til NRK.no.

Fremskrittspartiet mener man må se på den samlede inntekten til familien, og ifølge partiet må denne overstige 426.000 kroner, nærmere 200.000 høyere enn det kravet er i dag.

– Inntektskravet bidrar til at de som får seg en ektefelle fra utlandet klarer å forsørge begge to. Det kan også bidra til at de som kommer hit får seg en jobb. Det er mange som kommer hit for å leve på den norske staten, sier Johansen.

NRK.no forteller i dag om Bitten-Helèn som må oppdra datteren Ella alene fordi faren ikke kan komme til Norge på familiegjenforening. Grunnen er at Bitten-Helèn går på arbeidsavklaringspenger fordi hun er syk, og dermed ikke klarer å oppfylle kravet til UDI om å tjene minst 246.000 kroner i året.

Historien ble først sendt inn til NRKs valgsatsing «hjertesak» og er stemt frem som en av lesernes favorittsaker.

I lys av saken har NRK.no gjennomgått de ulike partienes syn på hvordan reglene for familiegjenforening bør være.

Her er oversikten:

SV: – Slipp systemet løs

SV vil på sin side fjerne hele kravet til inntekt og «slippe systemet løs».

– I dag ser man kun på inntektskravet til den ene parten og ikke det hele tatt på den som er på vei inn i landet. I de aller fleste tilfeller vil den andre klare å skaffe seg inntekt. La oss slippe systemet løs, og det vil gå seg til, sier innvandringspolitisk talsperson i SV, Aksel Hagen.

Han mener reglene i dag skaper problemer for studenter, selvstendig næringsdrivende og personer i yrker hvor det er vanskelig å få fast jobb.

– I en global verden må man kunne forvente at folk forelsker seg på tvers av landegrenser. I 99 prosent av tilfellene snakker vi om personer som kommer hit og blir en superressurs for Norge, sier Hagen.

Venstre: – Vis mer skjønn

Venstre ønsker en lavere minimumsinntekt, men først og fremst at det utvises større skjønn i saker som omhandler familiegjenforening.

– Regelverket i dag er for firkantet og rigid. Mange kan leve for mindre enn inntektskravet på dagens 246.000 kroner, sier innvandringspolitisk talsperson i Venstre, Guri Melby.

Hun mener at dagens inntektskrav og rigide regelverk splitter familier og gjør det vanskelig for dem som har møtt sin elskede i utlandet.

KrF: – Skal ikke forbeholdes høytlønte

KrF vil la ektefeller og barn av personer med lovlig opphold i Norge få søke om familiegjenforening fra Norge, og ikke tvinge dem til å reise hjem for å søke.

Kravene for å få godkjent familiegjenforening har i en del tilfeller slått svært uheldig ut, og KrF vil derfor gjennomgå systemet med sikte på forenklinger. Retten til å leve sammen som familie skal ikke forbeholdes høytlønte, heter det i partiets program.

Ap: – Et rimelig krav

Arbeiderpartiets Lise Christoffersen mener at dagens inntektskrav er rimelig.

– Justisminister Grete Faremo har sagt at det er utslag som kan virke urimelige, og det er en viss mulighet for å ha fleksibelt syn på det.

Christoffersen sier at Ap hele tiden er åpne for å se på regelverket dersom det får urimelige konsekvenser.

– UDI har nevnt at det kan slå uheldig ut for personer på arbeidsavklaringspenger og studenter. Ett av målene med inntektskravet var å forhindre tvangsekteskap, men der kan vi ikke påvist noen effekt, sier hun.

Høyre: – Vi må unngå velferdsshopping

Høyre mener det er viktig å beholde inntektskravet på samme realnivå som i dag, men at en bør se på om enkelte detaljbestemmelser kan endres.

– Vi har et velutviklet velferdssystem i Norge som frister mange til å komme hit. Inntektskravet er viktig for å unngå innvandring av personer som vil gå på velferdsshopping i Norge, sier innvandringspolitisk talsmann, Michael Tetzschner.

Sp: – Ingen oppmykning

– Vi går ikke inn for noen vesentlig oppmykning. Hensikten er å sikre at den parten som bor i Norge kan forsørge familiemedlemmet som kommer hit økonomisk, sier Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik.

Rødt: – Fjern inntektskravet

Rødt vil fjerne inntektskravet.

– Hva er prisen for at folk ikke får være sammen med dem man elsker?, spør partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes.

– Vil en oppmykning av regelverket koste samfunnet mye?

– Dette er et absurd spørsmål, som forutsetter at etniske nordmenn automatisk gir inntekter mens innvandrere automatisk gir utgifter. Regnestykket er opp til oss selv. Hvis vi lykkes med god integrering og gir dem som kommer muligheten til å jobbe og bidra, er ikke dette noe problem.

– Men hvis vi behandler folk som et problem fra første dag de er kommer til Norge, kan vi være ganske sikre på at de ender opp som ett, sier Moxnes.

MDG: Betenkeligheter med dagens regler

– Miljøpartiet De Grønne har ikke tatt konkret stilling til inntektskravet, men vi mener at det må vurderes, sammen med andre tiltak som kan gi en mer rettferdig familieinnvandringspolitikk, sier 3. kandidat i Hordaland, Øyvind Strømmen i MDG.

Dagens regelverk har flere betenkelige sider, mener Strømmen.

– Blant annet går det ut over barn av foreldre der den norske parten ikke oppfyller inntektskravet. Det rammer også studenter, syke og folk som av andre årsaker har lav inntekt på en urettferdig måte.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.