Hopp til innhold

Tar imot syrere – vil stenge andre ute

Frp og Venstre er uenige om hvorvidt de 1000 syriske flyktningene Norge skal ta imot, kommer i tillegg til FN-kvoten eller ikke. Frp vil kutte kraftig i tallet på flyktninger fra andre land, for å ta imot syrerne.

Christian Tybring-Gjedde

Stortingsrepresentant Christian Tybring Gjedde (Frp) mener at de tusen syriske flyktningene Norge har lovet å ta imot, må komme i stedet for flyktninger fra andre land. Han får støtte av nestleder i Frp, Per Sandberg.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Syriske flyktninger krysser grensen til Tyrkia

2,1 millioner mennesker har flyktet fra Syria siden borgerkrigen startet. De fleste til nabolandene. Her krysser syriske flyktninger grensen til Tyrkia.

Foto: STRINGER / Reuters
Sveinung Rotevatn

Stortingsrepresentant for Venstre, Sveinung Rotevatn, mener intensjonen hele veien har vært at de syriske flyktningene skulle komme i tillegg til FN-kvoten.

Foto: NRK

– Disse flyktningene, slik jeg forstår, vil komme fra FN. De vil da inngå i den ordinære FN-kvoten som Norge tar imot hvert år, på 1200 flyktninger. Neste år vil 1000 av disse være fra Syria, og 200 fra andre land, sier stortingsrepresentant Christian Tybring Gjedde (Frp) til NRK.

Frp har ikke gjort noe vedtak i saken, men Tybring Gjedde får full støtte fra nestleder Per Sandberg.

– Må komme i tillegg

Det vakte oppsikt da den rødgrønne regjeringen ti dager etter valget annonserte at Norge skal ta imot tusen flyktninger fra Syria.

Stortingsrepresentant for Venstre og leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, mener intensjonen hele tiden har vært at disse skal komme i tillegg til de 1200 kvoteflyktningene.

Han mener Venstres samarbeidspartnere i den nye regjeringen bør følge opp dette vedtaket.

– Jeg synes vi skal være redelige nok til å følge opp intensjonen fra sittende regjering, og det er at dette skal komme i tillegg til det antallet vi vanligvis bruker å ta inn av mennesker på flukt, sier Rotevatn til NRK.

– Uheldig ordbruk av Tybring-Gjedde

At vedtaket kom like før regjeringsskiftet, er en opplagt snubletråd fra de rødgrønne, mener Tybring-Gjedde.

– Det er klart at dette kunne de gjort for lenge siden dersom de virkelig hadde denne omsorgen og omtanken for de syriske flyktningene. Men dette har altså en enorm kostnadsside for Norge. Det vil komme en ny regjering nå, og det er den nye regjeringens politikk som må ligge til grunn, ikke den forrige, sier han.

Rotevatn reagerer på uttalelsen fra Frp:

– Jeg synes for det første det er merkelig å kalle mennesker på flukt for en «snubletråd». Det er en litt uheldig ordbruk. Her er det snakk om folk som trenger hjelp, sier Rotevatn.

– Blir trolig forhandlingstema

KrF-leder Knut Arild Hareide sier til NRK at fordeling av kvoteflyktninger ikke har blitt diskutert mellom partiene i regjeringssonderingene.

Høyres innvandringspolitiske talsmann, Michael Tetschner, ønsker ikke å uttale seg om denne saken nå.

– Jeg regner med det er et tema som avklares på Sundvolden. Da er det ikke naturlig for meg å kommentere dette offentlig ennå, skriver Tetschner i en tekstmelding til NRK.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.