Hopp til innhold

Norge vil ta imot 1000 kvoteflyktninger fra Syria

Regjeringen åpner for å ta imot flyktninger fra Syria og gi dem permanent opphold. Påtroppende regjeringsparti Frp mener flyktningene heller skal hjelpes der de er.

Regjeringen åpner for å ta imot flyktninger fra Syria og gi dem permanent opphold. Påtroppende regjeringsparti Frp mener flyktningene heller skal hjelpes der de er.

VIDEO: Norge vil ta imot 1000 nye kvoteflyktninger fra Syria.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) gikk i september ut og ba Norge om å ta imot flere syriske flyktninger.

– Dette handler om å redde liv, uttalte UNHCRs talsmann i de nordiske og baltiske landene, Markku Aikomus.

Over to millioner syrere har flyktet fra hjemlandet på grunn av borgerkrigen, og over halvparten av flyktningene er barn.

– Det er svært viktig å vise Syrias naboland at verden er villig til å dele denne byrden med dem. Dette er en nødssituasjon vi nesten ikke har sett maken til, sa Aikomus.

– Hver fjerde innbygger i Libanon er nå syrisk flyktning

Utenriksminister Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide sier grunnen til at Norge nå ønsker å ta i mot 1000 syriske flyktninger er fordi «katastrofen i Syria bare blir større og større.»

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Den avtroppende regjeringen sier nå ja til å ta imot 1000 flyktninger fra Syria og gi dem permanent opphold i Norge. Det er nær en dobling av tallet på kvoteflyktninger for 2013.

– Grunnen til det er at flyktningekatastrofen i Syria bare blir større og større, nabolandene er i ferd med å knekke sammen under presset. Bare et land som Libanon har over 730 000 flyktninger, det betyr at hver fjerde innbygger i Libanon nå er en syrisk flyktning, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

– Høykommissæren sier at hvis ikke andre land nå bistår litt i å avlaste dette trykket, så vil disse landene ikke være i stand til å gjøre sin del av jobben, sier Eide.

Må godkjennes i det nye Stortinget

Flyktningene skal etter planen plasseres i flere norske kommuner, og de vil ikke komme til Norge før om noen måneder.

Først skal kapasiteten i asylmottakene økes betraktelig, og det nye Stortinget må godkjenne saken.

Prislappen vil bli på 770 millioner kroner, og kreve ekstrabevilgninger i statsbudsjettet.

– Da stiller vi opp

– Noen vil kunne si at man kanskje gjør dette nå for å lage en liten snubletråd for den nye regjeringa?

– Det vil jeg sterkt avvise. Noen ganger må vi bare ta blikket litt opp av andedammen vår og se hvilken verden vi lever i. Ikke tro at alt kan tolkes inn i en norsk kontekst, at vi prøver å ødelegge for hverandre, sier Barne-, likestillings- og inkluderingsminister, Inga Marte Thorkildsen.

– Her handler det om anstendighet, det handler om mennesker som er på flukt, det handler om at risikoen for at land kan kollapse, og da stiller vi opp i Norge.

Splitter de nye regjeringspartiene

Siv Jensen pressekonferanse tirsdag

Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, mener flyktningene kan hjelpes best i nærområdene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Saken splitter de fire partiene som sonderer mot et nytt regjeringssamarbeid. Fremskrittspartiet mener Norge kan hjelpe flere med å bidra til nødhjelpen i nærområdene.

– Vi mener det beste Norge kan gjøre for å avhjelpe situasjonen rundt Syria er god og effektiv nødhjelp i nærområdene. Det er et tiltak som vil hjelpe mange, mange flere mennesker enn dem som det nå diskuteres om, i forhold til kvoteflyktningordningen.

Kristelig Folkeparti og Venstre er på sin side svært glade for Regjeringens vedtak.

– Dette er mennesker som har opplevd grusomme ting, og kan Norge være med å ta et ansvar for å hjelpe noen av disse, så synes jeg det er en veldig god ide, sier stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold.

Venstres sentralstyremedlem Guri Melby peker på FNs tidligere oppfordringer til Norge.

– FN har lenge bedt det internasjonale samfunnet om å ta større ansvar, og Venstre har lenge ment at Norge også da må ta et større ansvar, og jeg mener at det er veldig positivt at regjeringen nå foreslår at vi skal ta imot 1000 flyktninger fra Syria.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger