Pedersen: – 22. juli vil alltid prege oss

Før Arbeiderpartiets landsmøte setter i gang vil partiet minnes alle dem som ble drept under terrorangrepet 22. juli. – Det er viktig at vi aldri glemmer, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

rose auf terror

MINNE: 77 mennesker ble drept under terrorangrepet mot Norge 22. juli 2011. Mange av dem var aktive i Ap. I dag skal de døde minnes under Arbeiderpartiets landsmøte.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I dag samles 300 arbeiderpartifolk fra hele landet til landsmøte i Folkets Hus i Oslo. Gjennom fire dager skal de diskutere seg fram til hvilket program partiet skal gå til valg på i september.

Første landsmøte siden 22. juli

Statsminister Jens Stoltenberg dagen etter hendelsene på Utøya.

SAMLENDE: Statsminister Jens Stoltenberg skal holde minnetalen under Aps landsmøte torsdag. Her informerer han pressen dagen etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Foto: Teigen, Trond Reidar / SCANPIX
eskil pedersen

VANSKELIG: Eskil Pedersen sier det blir krevende å konsentrere seg om politikk etter minnemarkeringen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Men før de politiske talene og debattene starter skal Arbeiderpartiet tradisjon tro lese opp navnene på dem som har gått bort siden sist landsmøte.

I år blir lista smertelig lang.

Årets landsmøte er det første siden terrorangrepet mot regjeringskvartalet i Oslo og AUFs sommerleir på Utøya sommeren 2011.

– Det er viktig at vi ikke glemmer. Jeg tror det blir en fin og verdig markering på Arbeiderpartiets viktigste møte siden 22. juli, sier Pedersen.

– Det blir krevende

Flere av de 50 landsmøtedelegatene fra AUF mistet gode venner da 69 personer ble drept under Utøya-massakren. Mange av dem som nå forbereder seg til Arbeiderpartiets politiske verksted overlevde selv det grusomme angrepet for snart to år siden.

– De menneskene som ble revet bort var enkeltpersoner, de var barn av noen. Mange av dem var også viktige tillitsvalgte i partiet vårt. Derfor er det viktig at vi som parti markerer det, sier Pedersen.

Hvordan blir det å høre alle navnene på de omkomne, kjenne på sorgen, og så snu seg rundt å levere en politisk tale?

Det blir krevende. Det påvirker oss alle fortsatt veldig mye, og det tror jeg det alltid kommer til å gjøre, sier Pedersen.

Etter minnemarkeringen får delegatene anledning til å samle seg i pausen. Deretter følger Jens Stoltenbergs tale til landsmøtet og så skal Pedersen selv på talerstolen.

– Det er riktig å minnes terrorofrene, og så skal vi selvfølgelig bruke landsmøtet til å diskutere politikk, i ånden til dem som vi har mistet.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget