Hopp til innhold

Pedersen: – 22. juli vil alltid prege oss

Før Arbeiderpartiets landsmøte setter i gang vil partiet minnes alle dem som ble drept under terrorangrepet 22. juli. – Det er viktig at vi aldri glemmer, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

rose auf terror

MINNE: 77 mennesker ble drept under terrorangrepet mot Norge 22. juli 2011. Mange av dem var aktive i Ap. I dag skal de døde minnes under Arbeiderpartiets landsmøte.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I dag samles 300 arbeiderpartifolk fra hele landet til landsmøte i Folkets Hus i Oslo. Gjennom fire dager skal de diskutere seg fram til hvilket program partiet skal gå til valg på i september.

Første landsmøte siden 22. juli

Statsminister Jens Stoltenberg dagen etter hendelsene på Utøya.

SAMLENDE: Statsminister Jens Stoltenberg skal holde minnetalen under Aps landsmøte torsdag. Her informerer han pressen dagen etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Foto: Teigen, Trond Reidar / SCANPIX
eskil pedersen

VANSKELIG: Eskil Pedersen sier det blir krevende å konsentrere seg om politikk etter minnemarkeringen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Men før de politiske talene og debattene starter skal Arbeiderpartiet tradisjon tro lese opp navnene på dem som har gått bort siden sist landsmøte.

I år blir lista smertelig lang.

Årets landsmøte er det første siden terrorangrepet mot regjeringskvartalet i Oslo og AUFs sommerleir på Utøya sommeren 2011.

– Det er viktig at vi ikke glemmer. Jeg tror det blir en fin og verdig markering på Arbeiderpartiets viktigste møte siden 22. juli, sier Pedersen.

– Det blir krevende

Flere av de 50 landsmøtedelegatene fra AUF mistet gode venner da 69 personer ble drept under Utøya-massakren. Mange av dem som nå forbereder seg til Arbeiderpartiets politiske verksted overlevde selv det grusomme angrepet for snart to år siden.

– De menneskene som ble revet bort var enkeltpersoner, de var barn av noen. Mange av dem var også viktige tillitsvalgte i partiet vårt. Derfor er det viktig at vi som parti markerer det, sier Pedersen.

Hvordan blir det å høre alle navnene på de omkomne, kjenne på sorgen, og så snu seg rundt å levere en politisk tale?

Det blir krevende. Det påvirker oss alle fortsatt veldig mye, og det tror jeg det alltid kommer til å gjøre, sier Pedersen.

Etter minnemarkeringen får delegatene anledning til å samle seg i pausen. Deretter følger Jens Stoltenbergs tale til landsmøtet og så skal Pedersen selv på talerstolen.

– Det er riktig å minnes terrorofrene, og så skal vi selvfølgelig bruke landsmøtet til å diskutere politikk, i ånden til dem som vi har mistet.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.