Hopp til innhold

Johnsen: – Et budsjett for arbeid og velferd

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) lover et godt rødgrønt budsjett når han presenterer den avtroppende regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

Finansminister Sigbjørn Johnsen

Finansminister Sigbjørn Johnsen stiller tadisjon tro med hatt på budsjettdagen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Tradisjonen tro møtte statsråden pressen på trappen hjemme før han tok veien til Stortinget for å legge fram det siste rødgrønne budsjettet.

– Dette er et godt rødgrønt budsjett for arbeid og velferd, sier Johnsen i morgenmørket utenfor boligen på Gimle i Oslo.

– Ansvarlig pengebruk

Det kom mange spørsmål om bruk av oljepenger i budsjettet og hvorvidt det blir satt ny rekord. Dette ville han ikke svare direkte på, men antydet at etter hvert som oljefondet vokser, er det rom for å ta ut mer penger til budsjettet.

– Det er et ansvarlig budsjett, sier finansministeren.

– Selv i et land som Norge, som har betydelige penger, må man gjøre valg. Finansministerens viktigste oppgave er å si nei til mye, det må til for å få den gode helheten. Vi mener det er nødvendig nå å ligge godt under 4-prosentbanen, sier Johnsen til NRK.

Johnsen vil ikke foregripe Erna Solbergs reaksjon på forslaget som legges fram klokken 10 i dag.

– Det er vanskelig å spå Solbergs reaksjon, men de har varslet en ny kurs, så det vil trolig være ting i dette budsjettforslaget som de er uenige i, sier Johnsen diplomatisk.

Statsminister Jens Stoltenberg avviser at det er lagt inn såkalte snubletråder for den påtroppende regjeringen.

– Vi legger frem et budsjett som vi kunne ha regjert på, sier Stoltenberg til NRK.

Sanner: – Begrenset hvilke endringer en ny regjering kan gjøre

Høyres Jan Tore Sanner sier til NRK at det er begrenset hvor store endringer den nye regjeringen kan få gjort i statsbudsjettet for neste år.

– Den nye regjeringen vil ha forholdsvis kort tid, rundt tre uker, å gjøre endringer på, så det er begrenset hva man kan gjøre. Realiteten er at det budsjettet som legges frem i dag, vil i stor grad prege Norge frem til 1. januar 2015, sier Sanner.

– Men det er dyktige fok som skal inn, så jeg er sikker på at den nye regjeringen vil få satt sitt preg på budsjettet. Det er fullt mulig å gjøre omprioriteringer.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Sosial trygghe ligger i bunn for statsbudsjettet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen. I dag legger han fram sitt siste statsbudsjett, i denne omgang.

Johnsen: – Sosial trygghet ligger i bunn for statsbudsjettet

Mann for sin hatt

Finansminister Sigbjørn Johnsen

Finansministeren forlater statsrådboligen mandag morgen for å legge frem forslaget til statsbudsjett for neste år.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Da Johnsen forlot statsrådboligen i morgen, ble det også tid til et par kommentarer om hans høyst private budsjettradisjoner: hatten og diktet.

– Så dere har lagt merke til hatten, ler finansministeren når hodeplagget påpekes.

– Dette er en Stetson, det er et anerkjent og godt hattemerke. Det er en bra hatt og en høsthatt, for den er jo mørk i fargen. Jeg har en del hatter. Det er et praktisk plagg, som jeg kan anbefale, særlig på høsten.

Han ble også spurt om hvilket dikt han hadde tenkt å lese for Stortinget denne gangen, men her holder han kortene tett til brystet.

– Det blir et godt dikt, var alt han ville røpe før han tok fatt på veien til Stortinget.

Det blir det tiende statsbudsjettet han legger frem.

Fremleggensen av forslaget til statsbudsjett for neste år i Stortinget blir en av hans aller siste oppgaver før han går av som finansminister.

– Vemodet er mest knyttet til å skulle ta avskjed med gode kolleger og venner, både i regjeringsapparatet og i Finansdepartementet, sier Johnsen til NRK.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.