Hopp til innhold

Her er lekkasjene fra statsbudsjettet

Statsbudsjettet er strengt hemmelig til det legges frem mandag klokken 10.00. Her er lekkasjene så langt.

Finansminister Sigbjørn Johnsen

Postene i statsbudsjettet er én av Norges dårligst bevarte hemmeligheter. Mandag legger finansminister Sigbjørn Johnsen frem regjeringens forslag til pengebruk i 2014.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Størrelsen på statsbudsjettet har økt fra 9 milliarder kroner til det som forventes å bli mer enn 1100 milliarder kroner de siste 50 årene.

Ifølge NTB betyr det at staten kommer til å bruke mer enn ti ganger så mye neste år som vi gjorde i 1964 selv om vi tar hensyn til konsumprisindeksen.

Og klokken 10.00 mandag formiddag går finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) på stortingets talerstol for å legge frem sitt hittils siste statsbudsjett.

Lekk som en sil

Det betyr ikke at vi ikke kjenner til mye av innholdet allerede. For til tross for at det hersker en hemmelighetsfull atmosfære over selve fremleggelsen, lekker forarbeidene til budsjettet som en sil.

Spesielt i valgår.

Og de rødgrønne partiene har kappes om å få «lekke» «sine» hjertesaker.

Her er det de har sagt så langt.

10 milliarder til nye jernbaneinvesteringer

Den rødgrønne regjeringen skal, ifølge ANB, foreslå en økning på 63 prosent til jernbane i neste års budsjett sammenlignet med årets budsjett. De foreslår i statsbudsjettet å bevilge 10 milliarder kroner til nye jernbaneinvesteringer neste år. Pengene skal brukes på følgende åtte prosjekter:

  • Igangsetting av bygging av dobbeltspor mellom Værnes og Hell.
  • Oppstart av prosjektet for Vossebanen mellom Bergen og Arna.
  • Bygging av ny tunnel på Follobanen.
  • 22 kilometer nytt dobbeltspor mellom Ski og Oslo.
  • Videreføre arbeidet med bygging av et 23 kilometer langt dobbeltspor mellom Farriseidet og Porsgrunn.
  • Videreføre arbeider med dobbeltspor på hver sin side av Holmestrand.
  • Videreføre arbeidene med dobbeltspor som inngår i fellesprosjektet E6 og Dovrebanen.
  • Bedre tilrettelegging av infrastrukturtiltak for å gi bedre togtilbud på Østlandet.

128 millioner ekstra til barnevernet

Etter et møte med Bergenshus barnevern tidligere i september avslørte barneminister Inga Marte Thorkildsen til Bergens Tidende at regjeringen skal bruke 128 millioner kroner ekstra på barnevernet i neste års budsjett.

Det kommunale barnevernet skal få 100 millioner kroner i øremerkede midler, og 28 millioner skal være til såkalte kompetansehevende tiltak.

Pengene er en del av det såkalte Barnevernsløftet til den avtroppende regjeringen.

Øker tilskudd for å redusere fattigdom

Regjeringen har lagt inn en økning av aktivitetstilskuddet og tilskuddet til innkjøp av sports- og fritidsutstyr som lånes ut til fattige økes til 45 millioner kroner.

– Dette vil ikke synes på fattigdomsstatistikken i det hele tatt, men hadde vi brukt de samme pengene til å øke sosialhjelpssatsene, hadde det slått positivt ut i tabellene,
sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB.

Mindre arveavgift og færre som betaler formuesskatt

Den rødgrønne regjeringen foreslår ifølge Dagens Næringsliv også å sette bunnfradraget i formueskatten og fribeløpet for arveavgiften til én million kroner.

Høyres Jan Tore Sanner sier til DN at regjeringens varsledeskattelettelser er en innrømmelse av at Høyre har hatt rett.

– Det er bra at de rødgrønne erkjenner det Høyre har sagt lenge, nemlig at arveavgiften rammer småsparere. Men når de skal holde skattenivået uendret, må de også fortelle hvem som skal få mer skatt, sa Sanner da lekkasjen kom i september.

200 nye plasser i rusomsorgen

I september varslet helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Dagsavisen at det skal settes av midler til 200 nye behandlingsplasser til rusavhengige i neste års budsjett.

Det betyr at antall rusbehandlingsplasser skal økes fra dagens 1 700 til 1 900.

Minske oljepengebruken

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det ikke er nok å holde bruken av oljepenger under handlingsregelen på 4 prosent. Det eneste ansvarlige er å nærme seg 3 prosent, mener han.

Stoltenberg ramset opp tre grunner til Dagens Næringsliv for hvorfor oljepengebruken må ned da lekkasjen kom i juni:

  1. Skåne konkurranseutsatt industri for større renter og høyere kronekurs som følge av økt pengebruk.
  2. Det er i tråd med handlingsregelen at oljepengene skal fases jevnt inn i norsk økonomi.
  3. Vi er inne i en periode med kraftig økende utgifter som følge av en aldrende befolkning.

6,2 milliarder mer til kommunene

Kommunene får mellom 6 og 6,5 milliarder kroner mer i budsjettene neste år. Senterpartiet beskrev veksten i kommuneøkonomien som en fantastisk snuoperasjon da NRK omtalte lekkasjen allerede i mai i år.

– Jeg tror du bare kan spørre hvilken ordfører du vil som var ordfører før og etter 2006, så vil de si at det er en merkbar forskjell. Vi snudde en trend, og har bevilget mer penger til kommunene hvert eneste år etterpå, sa tidligere kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (SP) den gangen.

Ifølge ANB kommer i overkant av 5,2 milliarder av disse som et tilskudd til kommunenes frie inntekter.

60 millioner til trosopplæringsreform

Fem dager før valget valgte kirkeminister Rigmor Aasrud å lekke at den rødgrønne regjeringen blar opp for kirken i neste budsjett.

Til Vårt Land fortalte Aasrud at regjeringen legger inn 60 millioner kroner til opptrapping av trosopplæringsreformen, og 3 millioner til nye diakonstillinger.

– Med 60 friske millioner i potten blir den totale bevilgningen 302,5 millioner kroner. Da skal vi sørge for at det blir full dekning, sier kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) til Vårt Land.

150 millioner mer til bistand

I september utfordret aktivister fra en rekke organisasjoner norske politikere på bistand i et arrangement foran Stortinget.

Én av dem som tok utfordringen var Utviklingsminister Heikki Holmås (SV). Han sa at regjeringen øker bistanden i det kommende budsjettet.

– I statsbudsjettet for 2014 vil regjeringen trappe opp innsatsen for at alle barn i fattige land skal kunne gå på skole og for å sikre bedre kvalitet i utdanningen i fattige land. Opptrappingen er på 150 millioner kroner, sa utviklingsministeren til Bistandsaktuelt.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.