NRK Meny
Normal

Yunus sparket fra Grameen Bank

Fredsprisvinner og Grameen Bank-grunnlegger Mohammad Yunus har blitt sparket fra organisasjonen med umiddelbar virkning.

Mohammad Yunus

Mohammad Yunus ble tildelt Nobel fredspris i 2006.

Foto: Afp

Yunus Grand hotel

Yunus vinker fra balkongen på Grand hotell i Oslo etter å ha blitt tildelt fredsprisen.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Den bangladeshiske fredsprisvinneren og grunnleggeren av Grameen bank Mohammad Yunus har blitt sparket med umiddelbar virkning fra organisasjonen. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

LES: Korrupsjonssak mot Yunus
LES: Yunus tildelt Nobels fredspris

– Sentralbanken i Bangladesh har fratatt Yunus sine plikter som direktør for Grameen Bank med umiddelbar effekt, sier styreleder for Grameen Bank, Muzammel Huq, til AFP.

Etterforskning etter NRK-dokumentar

Regjeringen i Bangladesh beordret en etterforskning av Grameen bank og Yunus 12. januar i år.

I 2006 ble Grameen Bank og Muhammad Yunus tildelt Nobels fredspris sitt arbeid for å skape økonomisk og sosial utvikling nedenfra gjennom såkalt mikrokreditt, det vil si små lån til fattige bangladeshere.

Regjeringen i Bangladesh har beordret en etterforskning etter anklager mot banken som kom fram i en NRK-dokumentar i fjor.

Andre formål enn lån til fattige

Brennpunkts dokumentar ”Fanget i mikrogjeld” viser en helt annen side av mikrokreditt enn det Muhammad Yunus og hans fredsprisvinnende bank Grameen Bank framstiller i offentligheten.

Se dokumentaren "Fanget i mikrogjeld" her

I dokumentaren avsløres hvordan 608 millioner kroner gitt av Norge, Sverige og andre land med et pennestrøk ble overført fra Grameen Bank til et nyetablert selskap med helt andre formål enn å gi fattige kvinner mikrolån.

Transaksjonens formål var ifølge fresprisvinneren blant annet at Grameen Bank skulle slippe å betale skatt og å skaffe penger til blant annet rene profittforetak.

«suge penger fra fattige»

Mens Norad forsøkte å presse fredsprisvinner Yunus til å reversere transaksjonen, valgte svenske bistandsmyndigheter å sitte musestille for å hindre at Grameen Banks gode navn og rykte ble tilsmusset.

Tidligere har Bangladeshs statsminister, Sheikh Hasina, beskyldt Grameen Bank for å «suge penger fra fattige» gjennom sine mikrolån. Hun har også beskyldt Yunus for å lure seg unna skatt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt