NRK Meny
Normal

Etterforskning mot Grameen Bank

Regjeringen i Bangladesh beordret onsdag en etterforskning mot Grameen Bank og dens grunnlegger, fredsprisvinner Muhammad Yunus.

Muhammad Yunus

Muhammad Yunus ble i 2006 tildelt Nobels fredspris for sitt arbeid gjennom Grameen bank.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

I 2006 ble Grameen Bank og for Muhammad Yunus tildelt Nobels fredspris sitt arbeid for å skape økonomisk og sosial utvikling nedenfra gjennom såkalt mikrokreditt, det vil si små lån til fattige bangladeshere.

LES MER:

Helt annet formål enn fatiige kvinner

Nå har regjeringen i Bangladesh beordret en etterforskning av anklager mot banken som kom fram i en NRK-dokumentar i fjor .

Brennpunkts dokumentar ”Fanget i mikrogjeld” viser en helt annen side av mikrokreditt enn det Muhammad Yunus og hans fredsprisvinnende bank Grameen Bank framstiller i offentligheten. (Se hele dokumentaren nederst i artikkelen.)

I dokumentaren avsløres hvordan 608 millioner kroner gitt av Norge, Sverige og andre land med et pennestrøk ble overført fra Grameen Bank til et nyetablert selskap med helt andre formål enn å gi fattige kvinner mikrolån.

Norad forsøkte å presse Yunus

Transaksjonens formål var ifølge fresprisvinneren blant annet at Grameen Bank skulle slippe å betale skatt og å skaffe penger til blant annet rene profittforetak.

Mens Norad forsøkte å presse fredsprisvinner Yunus til å reversere transaksjonen, valgte svenske bistandsmyndigheter å sitte musestille for å hindre at Grameen Banks gode navn og rykte ble tilsmusset.

«suge penger fra fattige»

Etterforskningen skal ta tre måneder og vil bli gjennomført av et spesialutvalg med fem medlemmer.

Tidligere har Bangladeshs statsminister, sjeik Hasina, beskyldt Grameen Bank for å «suge penger fra fattige» gjennom sine mikrolån. Hun har også beskyldt Yunus for å lure seg unna skatt.

Norad har selv gransket saken og konkludert med at Grameen Bank ikke gjorde noe galt.

Video Brennpunkt om Yunus

Se brennpunktdokumentaren som har ført til etterforskningen.