Hopp til innhold

Grameen klager på Brennpunkt

Grameen Foundation mener de er utsatt for ærekrenkelser fra NRK etter Brennpunkt-dokumentaren ”Fanget i mikrogjeld” som ble vist i november 2010. NRK Brennpunkt tilbakeviser påstandene.

Mohammad Yunus
Foto: Afp

Dokumentarfilmen ”Fanget i mikrogjeld” fikk stor internasjonal oppmerksomhet, og det ble satt i gang etterforskning av korrupsjonsanklager mot mikrofinansinstitusjonen Grameen Bank og fredsprisvinner Mohammad Yunus.

Tilbakeviser fakta

I et brev fra Grameen Foundation til NRK Brennpunkt peker konsernsjef Alex Counts på at uregelmessighetene med penger fra Norad som ble vist til i dokumentaren fant sted for over ti år siden og ble ryddet opp i umiddelbart.

Mohammad Yunus sitter i styret til Grameen Foundation.

Misforståelser

NRK Brennpunkt skriver i sitt svarbrev at det Grameen Foundation oppfatter som anklager trolig dreier seg om misforståelser.

De siste tiårene har norske medier, NRK inkludert, dekket mikrokreditt generelt og Grameen Bank og Mohammad Yunus spesielt, på en gjennomgående positiv måte. Det dokumentarfilmen ”Fanget i mikrogjeld” viser, er at det finnes også en annen side av virkeligheten.

NRK peker på at filmen dokumenterer at det også er kritiske røster mot mikrokreditt og at det finnes personer som har en annen historie enn den entydige positive.

Vanskelig kontakt

I løpet av det halve året før dokumentaren ble sendt, har NRK og filmskaper Tom Heinemann gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med og svar fra Grameen-systemet og Muhammad Yunus, uten annet resultat enn ett svar angående Grameen-Kaylan-saken.

NRK tilbakeviser kritikken fra Grameen Foundation punkt for punkt i sitt tilsvarsbrev, og gir i brevet NRKs versjon av hendelser og uttalelser som ligger bak filmen.

Ærekrenkelse

Grameen Foundation mener de er utsatt for ærekrenkelser fra NRK og søker oppreisning og et konstruktivt innspill fra NRK til det de hevder er urettmessige anklager i dokumentarfilmen. I brevet skriver gruppen at de ønsker velkommen en saklig debatt om mikrofinans.

Internasjonale artikler om Grameen