Hopp til innhold

Hemmelig Noradavtale om forsvunnede bistandsmillioner

Fredsprisvinner Yunus overførte 608 millioner bistandskroner fra Grameen Bank til et ukjent selskap. Stortingspolitikere krever alle kortene på bordet.

Pengemarked i Dhaka

På pengemarkedet i Dhaka kan folk veksle, kjøpe og selge penger. Men de mange millioner fattig som har mikrolån kommer sjelden. De kjemper med ukentlige avdrag og renter på 30-40-50%.

Foto: Lotte la Cour

Brennpunkts dokumentar ”Fanget i mikrogjeld” avslører at norsk bistand ikke har blitt brukt i henhold til avtalene mellom Norge og Bangladesh. Tidligere Norad-direktør Tove Strand holdt avtalen hemmelig.

I 1997 oppdaget norske myndigheter at 608 millioner bistandskroner fra Norge og andre land gitt til Grameen Bank ble overført av Yunus og hans nærmeste medarbeidere til et selskap som drev med helt andre formål enn mikrokreditt til fattige.

Da den norske ambassaden slo alarm om forholdet i 1998, hadde allerede 50 millioner kroner av bistandspengene blitt overført til profittselskapet Grameen Phone, hvor Telenor er største aksjonær. Hele saken har blitt holdt hemmelig i Norads arkiver fram til i dag.

Gransking av saken?

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiets representanter i utenrikskomiteen på Stortinget reagerer sterkt på opplysningene i dokumentaren.

— Dette er nytt for oss. Alle fakta må på bordet. Det er ikke holdbart at dette har blitt holdt hemmelig, sier Eva Kristin Hansen (Ap).

— Stortinget har ikke fått noen informasjon om saken. Dette er urovekkende. Alle steiner må snus. Kontroll- og Konstitusjonskomiteen bør se på saken med tanke på en gransking, sier Morten Høglund (Frp).

Bistandsminister Erik Solheim (SV) ønsker en eventuell gransking velkommen. Han sier til Brennpunkt at det ikke er akseptabelt at bistandsmidler brukes til andre formål enn det som er avtalt.

Ministeren understreker også at det skal være full åpenhet omkring hva bistandsmidlene går til, og gir dermed et spark til hemmeligholdet av saken da den pågikk i 1998.

Les også: Fanget i mikrogjeld | Bangladesh vil granske Yunus | Åpner gransking av Grameen Bank | Grameen Bank avviser at noe galt ble gjort ved pengeflytting

Se Brennpunkt i nett-tv

Etter Brennpunkt

Norad laget en redegjørelse om den norske støtten til Grameen Bank i Bangladesh på 80- pg 90-tallet til Utenriksdepartementet én uke etter at dokumentaren Fanget i mikrogjeld skapte debatt. Her kan du lese pressemeldingen og rapporten om norsk bistand til Grameen Bank.