Ytre høyre-partiet Vox blir dobbelt så store i Spania

MADRID (NRK): Høyre-siden styrker seg i spansk politikk. Partiet Vox er blitt dobbelt så stort i nasjonalforsamlingen.

Santiago Abascal og resten av Vox-ledelsen feiret resultatet søndag kveld.

Santiago Abascal og resten av Vox-ledelsen feiret resultatet søndag kveld.

Foto: Susana Vera / Reuters

Det sosialdemokratiske partiet PSOE blir størst i det spanske valget, men får ikke flertall. Når 99,9 prosent av stemmene er talt opp, får partiet 28 prosent.

Det betyr 120 seter i nasjonalforsamlingen, litt ned fra dagens 123 som partiet fikk ved forrige valg – som var i april.

Sanchez – inkludert partiets støttespillere – hadde trengt 176 seter for å få flertall.

Unidas Podemos er også på venstresiden, og har varslet at de kan tenke seg å støtte Sanchez. Deres 35 mandater vil derimot ikke være nok, og de trenger derfor støte fra mindre og regionale partier.

Det ser dermed ikke ut til at den fastlåste politiske situasjonen løses ved dette valget heller.

Spania har ikke hatt noen flertallsregjering siden 2015. Søndagens valg ble holdt fordi ingen partier klarte å stable et styringsdyktig flertall på beina etter valget i april.

Valgskred for Vox

Ytre høyre-partiet Vox ligger an til å bli dobbelt så stort som i april, som var første gangen de kom seg inn i nasjonalforsamlingen. Da oppnådde partet 24 mandater, noe som nå trolig økes til 52.

De ligger dermed an til å bli Spanias tredje største parti kun seks måneder etter sin debut i nasjonalforsamlingen.

Vox-leder Santiago Abascal i Madrid valgnatta

Santiago Abascal takker velgerne for at så mange har stemt på Vox.

Foto: OSCAR DEL POZO / AFP/NTB Scanpix

Ledere for partier på den ytre høyresiden i flere europeiske land gratulerte søndag kveld Vox med valgskredet.

– Det er imponerende hvordan arbeidet til Santiago Abascal bærer frukter etter så kort tid, sier franske Marine Le Pen, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Konservative Partido Popular har foreløpig 86 seter, en kraftig forbedring fra historisk lave 66 i forrige valg.

Størst nedgang har det antikatalanske partiet Ciudadanos, som ligger an til å få ti seter i søndagens valg, mot 57 i april, skriver NTB.

Valget til nasjonalforsamlingen har hatt en dårligere valgoppslutning enn ved forrige valg i april.

Spanias statsminister Pedro Sanchez hilser sine tilhengere utenfor partiets hovedkvarter i Madrid søndag kveld.

Spanias statsminister Pedro Sanchez hilser sine tilhengere utenfor partiets hovedkvarter i Madrid søndag kveld.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters/NTB Scanpix

– Mye frustrasjon blant velgerne

Rundt 35 millioner spanjoler hadde stemmerett i valget på ny nasjonalforsamling.

– Sjansene for at vi får en styringsdyktig regjering er liten. Hvis det skjer, er det større mulighet for at det er høyresiden som klarer det, sier Elena Carbajal.

– Det er mye frustrasjon blant velgerne, men velgerne til venstre er sintere enn de til høyre. Det kan påvirke resultatet, sier hun.

Unge velgere i Spania.

Elena Carbajal (helt til høyre i bildet) og vennene hennes sier de stemmer Mas Pais (Et bedre land)

Foto: Philip Lote

– Velgerne til høyre og partiene til høyre er flinkere til å finne sammen selv om også de er frustrerte, sier Elena Carbajal.

Elena og alle hun er sammen med utenfor valglokalet vil stemme Mas Pais (Et bedre land). Et parti stiftet av utbrytere fra venstrepartiet Podemos.

Nabolaget Chamberi i Madrid er har velgere ganske likt fordelt mellom høyresiden og venstresiden.

Sanchez oppfordrer til samarbeid

Søndag kveld ba Sanchez «alle politiske partier» om å bidra til å få slutt på den fastlåste politiske situasjonen i landet.

– Jeg ber alle politiske partier om å handle sjenerøst og ansvarlig for å få løst situasjonen, sa Sanchez til sine tilhengerne.

Han gjentok dette på Twitter, og sier at arbeidet med å låse opp situasjonen starter mandag.

Avviser samarbeide med de som driver med hat-prat

Sanchez sier han vil prøve å bli gjenvalgt som statsminister. Han lover han skal jobbe for en «progressiv regjering ledet av sosialistpartiet».

Sanchez sier hans oppfordring til samarbeid gjelder «alle» partier – bortsett fra dem som sprer hat, som trolig er en referanse til ytre høyre-partiet VOX, melder nyhetsbyrået DPA.

Sanchez har erklært PSOE som valgets vinner, men har fått langt fra nok seter i nasjonalforsamlingen til å sikre seg et flertall.

Ble nødt til å lyse ut nyvalg

Statsministeren forsøkte i månedsvis etter valget i april å danne regjering med støtte fra venstrepartiet Podemos, men forhandlingene ledet ikke fram, da Sanchez nektet å danne koalisjonsregjering.

I september så han seg nødt til å lyse ut nyvalg, etter at kong Felipe erklærte at ingen av kandidatene hadde nok støtte til å sikre flertall i nasjonalforsamlingen.

Det er to saker som splitter spanjolene før de igjen møtte fram ved valgurnene. Det andre valget i år. Det fjerde på fire år.

  • Det ene er uroen i Catalonia.
  • Det andre er flyttingen av Franco.

Les også: Flere hundre tusen demonstrerer i Barcelona: – Vi hører skuddlyder hele tiden

Francos kiste flyttet

3Re1mId9MEQ

Et av de store stridsspørsmålene i Spania i denne valgkampen har vært den omstridte flyttingen av Francos levninger.

Foto: POOL New / Reuters

Komplisert situasjon

Det er spekulert i om PP vil forsøke seg på et samarbeid med Ciudadanos og Vox, men selv det kan være utilstrekkelig for å sikre et flertall.

Situasjonen i nasjonalforsamlingen kompliseres ytterligere av regionale partier som baskiske PNV og katalanske ERC. De har tidligere samarbeidet med sosialdemokratene, men situasjonen i Catalonia utgjør nå et vesentlig hinder.

For tre uker siden ble katalanske separatistledere dømt til opptil 13 år i fengsel for å ha arrangert en ulovlig folkeavstemning om uavhengighet i 2017.

Det utløste masseprotester i regionen i nordøst, og uroen kan styrke radikale krefter som avviser å samarbeide med PSOE. Ellers i Spania kan antikatalanske reaksjoner styrke Vox, som er sterkt imot separatistbevegelser og imot innvandring.

SISTE NYTT

Siste nytt