Rundt 30 personer har de siste dagene arbeidet med å åpne graven til Franco. Graven er inne i kirken Cuelgamuros i De falnes dal, 6 mil nordvest for Madrid.
Åpningen av graven og flyttingene av levningene er omstridt.
Torsdag formiddag ble kisten gravd fram og båret ut av mausoleet av familien, for å bli fraktet til det nye steder der den tidligere diktatoren skal ligge begravd. Kisten ble kjørt med bil til helikopteret som fraktet den det siste stykket.
Francos familie var med å bære kisten ut av gravmonumentet og ut i bilen som skulle frakte levningene til den nye graven i Madrid.
Foto: REUTERS TV / ReutersBestemt av regjeringen
Francos barnebarn ønsker at den tidligere diktatorens grav skal forbli i Cuelgamuros. Familiemedlemmer hevder at det å åpne graven er uærbødig, skriver nyhetsbyrået AFP.
For sosialistregjeringen og partier på den politiske venstresiden har en mer anonym grav lenge vært en fanesak.
Regjeringen har bestemt at Franco skal gravlegges på nytt på kirkegården Mingorrubio fem kilometer unna, ved siden av sin ektefelle Carmen Polo.
Protester mot flyttingen
Det har vært demonstrasjoner mot flyttingen torsdag. Ifølge avisen El Mundo har det vært avfyrt skudd i Cuelgamuros. Politiet skal også ha måtte skille demonstranter og journalister som er til stede for å dekke flyttingen.
Statsminister Pedro Sanchez uttalte seg i ettermiddag om flyttingen som han har vært med på å planlegge:
– Den offentlige hyllesten til diktatoren var en krenkelse av demokratiet vårt. Der det tidligere var undertrykkelse og diktatur, er det i dag frihet og demokrati, fortsatte han.
Bygget av straffanger
Francisco Franco styrte Spania med jernhånd fra han tok makten i 1939 og frem til sin død i 1975.
Det storslagne monumentet med den tilhørende basilikaen ble bygget under hans tid ved makten. Nærmere 20 år tok det å fullføre prosjektet, som ble startet på i 1940 og som stod ferdig i 1959.
Rundt 20.000 straffanger, mange av dem politiske fanger, ble brukt som bygningsarbeidere.
Inne i krypten i kirken er omkring 34.000 falne fra den spanske borgerkrigen gravlagt. Til sammen døde rundt 500.000 mennesker i borgerkrigen, som varte fra 1936–1939.
Mange av dem som er gravlagt i De falnes dal, kjempet på begge sider i krigen. Enkelte ble flyttet dit uten familienes godkjennelse.
Dette udaterte bildet viser daværende general Francisco Franco ute ved en frontlinjene under den spanske borgerkrigen, som varte fra 1936 til 1939.
Foto: - / AFPFranco-tilhengere holdes på avstand
I september avgjorde spansk høyesterett at levningene av Franco kan flyttes, og selv om andre domstoler skal ta stilling til tre andre klager, er ikke dette nok til å stanse flyttingen.
Kisten ble fraktet til det nye gravstedet med bil og helikopter.
Kostnadene for flytteprosjektet er av regjeringen anslått til 63.000 euro.
Den spanske justisministeren og representanter for militære, kirken og rettsvesenet var til stede under gravåpningen. Det samme var 22 familiemedlemmer.
Spanske myndigheters deltakelse blir kritisert av Alberto Garzón i det spanske kommunistpartiet.
– Jeg forstår ikke hvorfor medlemmer av regjeringen og andre representanter for demokratiet deltar høytidelig på det som allerede er en hylles til diktatoren. Folkemordet fortjener ikke den gesten eller oppmerksomheten, sier han til El Mundo.
Franco-tilhengere hadde møtt opp utenfor gravlunden der Franco nå skal ligge for å vise sin støtte.
Foto: Manu FernandezIfølge spanske aviser skal flere av dem som arbeider med flyttingen ha mottatt trusler.
De falnes dal har lenge vært en attraksjon for turister, men har også tiltrukket seg politiske grupper på den politiske ytre høyrefløy, som ønsker å vise sin hyllest til Franco.
Når Francos levninger er borte, er regjeringens planer å gjøre stedet om til kun et minnesmerke for de falne.
Francisco Francos barnebarn Francisco Franco Martinez-Bordi viser frem flagget han ønsker å drapere Francos kiste med.
Foto: Paul White / AP