Spanske agurker har kanskje ikke forårsaket dødsfallene i Tyskland likevel. Det viser laboratorietester gjort av tyske eksperter.
Undersøkelsene viser riktignok at de økologisk dyrkede agurkene fra Sør-Spania er fulle av E-coli-bakterier. Men bakteriene er ikke av typen EHEC, den dødelige varianten av E.coli som har forårsaket 15 dødsfall i Tyskland og ett i Sverige.
Forvirringen er derfor stor blant europeiske forbrukere og myndigheter. Hvor kommer smitten fra?
– Vi skal finne det ut
EUs matvare- og landbruksministre diskuterte EHEC-utbruddet på et møte i Ungarn tirsdag.
– Vi skal finne ut av hvor denne smitten kommer fra. Er det fra produsenten, er det fra et lager eller er det fra tilberedelsene på et restaurantkjøkken? sier Danmarks matvareminister Henrik Høegh fra Venstre.
– Av hensyn til forbrukerne har det høy, høy prioritet at vi finner denne kilden, legger Høegh til.
- Send inn spørsmål: Nettmøte om E.coli-smitten kl. 19.45 tirsdag
Stabilt for 40-åring
Tilstanden fortsatt stabil for den 40 år gamle mannen som ble innlagt med E.coliinfeksjon på Sørlandet sykehus i Kristiansand.
– Han er fortsatt stabil. Vi følger med ham, sier fagdirektør Per Engstrand til NRK.
Norske helsemyndigheter vet foreløpig ikke om bakteriestammen som pasienten er smittet med er den samme som har forårsaket utbruddet i Tyskland.
(Saken fortsetter under videoen)
Trygt å spise agurk i Norge
Mattilsynet deltar i daglige telefonmøter med EU-land om utviklingen i saken.
– Vi vil gjerne understreke at dette er et utbrudd som i hovedsak skjer i Tyskland. De fleste som har blitt syke i andre land enn Tyskland er personer som har vært på besøk i Tyskland eller tyskere som har blitt syke i utlandet, opplyser seksjonssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet i en pressemelding.
Han sier at ingenting tyder på at vi har et E.coliutbrudd i Norge.
Denne uken ble det oppdaget at to mindre partier med de mistenkte spanske agurkene var solgt i Norge, og Mattilsynet jobbet med å få oversikt over hvor de var havnet.
Kristina Landsverk, direktør for tilsynsavdelingen i Mattilsynet, understreker overfor NTB at man trygt kan spise agurk fra norske butikker.
- LES OGSÅ: Venter flere norske E.coli-smittede
- LES OGSÅ: Mattilsynet advarer
(Saken fortsetter under videoen)
Mattilsynet advarer
Mattilsynet advarer folk som skal til Tyskland mot å spise salat, agurker og tomater inntil smittekilden har blitt funnet.
Personer som har vært i Tyskland og har blitt syke, bes kontakte sin fastlege.
- LES OGSÅ: Kartlegger norsk agurkimport
- LES OGSÅ: E. coli-alarm i Sverige og Danmark
Myndighetene i Spania er irriterte på koblingene som har blitt gjort mellom spanske agurker og det dødelige E-coliutbruddet.
Spanias landbruksminister Rosa Aguilar nektet mandag for at spanske grønnsaker har skylden for utbruddet. Ifølge BBC vil Spania se på mulige erstatningskrav for påførte tap.