Demonstrant: Jeg kan bli drept når som helst

Vira frykter for sitt liv når hun demonstrerer. – Men dette er ikke tiden for å være redd, det er tiden for å stå opp for våre menneskerettigheter, sier hun til NRK.

Vira snakker til politimenn

35 år gamle Vira snakker til politiet under en demonstrasjon. Til daglig jobber hun i et IT-selskap vest i Ukraina. Hun har vært i Kiev i tre uker for å demonstrere.

Foto: Privat

Vira har reist til Kiev fra vest i Ukraina for å demonstrere. Til sammen har hun vært i Kiev i tre uker for å delta i protesten mot president Janukovitsj.

– Folk er livredde. Kvinner gråter og ber politiet om å legge fra seg våpnene. De ber om at politiet går over til demonstrantenes side. Folk fra andre deler av Ukraina prøver å utstyre seg bedre. Selv om du bare står stille kan du bli bortført, sier Vira til NRK.

– Vi ser bilder av vold mellom politi og demonstranter. Er du redd?

– Dette er ikke tiden for frykt, men tiden for å stå opp for våre menneskerettigheter og for vår verdighet. Men selvfølgelig er jeg redd. Jeg kan bli tatt eller drept når som helst. Men jeg ser ingen vei tilbake.

– Ukraina kan bli et fengsel

Hun vil ikke forlate Uavhengighetsplassen, kalt Majdan i Ukraina.

– Jeg kan like gjerne bli bortført hjemmefra. Hvis vi ikke står ut, så kan hele Ukraina bli et fengsel hvor folk kan bli bortført hele tiden, sier Vira.

Vira forteller at hun var til stede under den voldelige demonstrasjonen søndag kveld.

– Flere hundre ble skadd og minst fem drept. Siden da er mange demonstranter bortført, og vi aner ikke hvor de er. Politiet kastet lydbomber som gjorde at man ikke kunne høre noe etterpå. De spredte også tåregass og på et tidspunkt startet demonstrantene å kaste Molotovcocktailer mot politiet, sier hun.

Hun forteller at flere døde er funnet i skogen utenfor Kiev.

– Jeg tror det var gjort av innleide banditter eller politiet. Frivillig helsepersonell og journalister har også blitt skutt mot.

Kvinner kneler mens de kommer med ønsker til ukrainske politimenn

Kvinner kneler mens de kommer med ønsker til ukrainske politimenn. Ifølge Vira ber de politmennene om å bli demonstranter.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Rykter om russiske sikkerhetsstyrker

Det er kommet meldinger om at skadde blir bortført fra sykehus.

– Rundt 200 personer ble alvorlig skadd og kom på sykehus. Grupper fra politiet og banditter kom å bortførte sårede. Venner av meg forsøkte å sørge for at skadde var trygge ettersom folk ble bortført, sier Vira.

Hun forteller at demonstrasjonene fortsatt er intense, men roligere enn tidligere i uken.

– I går bygget demonstrantene nye barrikader av metall og bildekk, og i dag ryker det derifra fordi de tenner på dekk i gaten Hrushevskoho, rett ved Uavhengighetsplassen.

Ifølge Vira går det rykter om at det er russiske sikkerhetsstyrker blant politiet.

– Det er kilder i opprørspolitiet som sier det, men dette er ikke bekreftet informasjon. Vi har sett politi som skyter for å drepe, vanligvis gjør ikke ukrainsk politi dette. De skyter etter beina, sier Vira.

Tror en halv million vil demonstrere i morgen

– Hvor lenge skal du demonstrere?

– Jeg vet ikke. Jeg har ikke en returbillett tilbake. Jeg blir i hvert fall over helgen. Jeg håper på resultater denne helgen.

Hun anslår at en halv million mennesker fra hele Ukraina kommer til Uavhengighetsplassen i morgen. Hun håper at demonstrasjonene blir fredelige.

– Vi ønsker ikke mer voldelige protester. Det er ikke bra for noen parter. Jeg har stått foran politiet mange ganger og snakket med dem. De er ikke onde, de er er også mennesker. De forstår oss, men de må følge ordre. De er misbrukt av regjeringen som er onde. Jeg finner ikke noe annet ord, de fengsler sine egne folk, sier Vira.

(Artikkelen fortsetter)

Janukovitsj: Vil vurdere endringer

Ukrainas president Viktor Janukovitsj varsler at nasjonalforsamlingen skal vurdere endringer i en omstridt lov om demonstrasjoner.

Det vil også komme endringer i regjeringen i neste uke, lovet presidenten i et møte med religiøse ledere fredag. Janukovitsj tilføyde imidlertid en advarsel.

– Hvis dette går bra, da er alt vel, men hvis ikke, vil vi bruke alle lovlige midler, sa han.

Loven som nå skal vurderes på nytt, legger sterke begrensninger på folks forsamlingsfrihet og gjør det i realiteten ulovlig å demonstrere slik opposisjonen har gjort de siste månedene

Benekter skudd mot demonstranter

Ukrainske myndigheter har bekreftet at to menn døde av skuddskader under en demonstrasjon i Kiev, men avviser at det var politiet som avfyrte skuddene.

De hevder at den ene ble drept med haglskudd, mens den andre ble skutt med ammunisjon som stammer fra en jaktrifle.

– Dette er ammunisjon som ikke brukes av politiet. Dessuten er politistyrkene ikke bevæpnet med tjenestevåpen, heter det i kunngjøringen fra det ukrainske innenriksdepartementet.

Bilder fra aktivister som er lagt ut på ulike sosiale medier, viser derimot flere politifolk som har skytevåpen i hendene.


SISTE NYTT

Siste nytt