Ukrainas president vil møte opposisjonen

Ukrainas president Viktor Janukovitsj svarer med pansrede kjøretøy mot demonstrantene i Kiev og åpner for å møte alle opposisjonslederne. Samtidig som EU truer med reaksjoner på nattens dødsfall.

Demonstranter i Kiev kaster brannbomber mot politiet

Kampene mellom demonstranter og politi har eskalert kraftig i løpet av dagen.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Viktor Janukovitsj

Viktor Janukovitsj har nå åpnet for å møte meningsmotstanderne.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

– Vi vil fortsette å følge med på utviklingen i Ukraina og vil vurdere hvilke konsekvenser dette vil ha for vårt forhold til landet, sier EU president Jose Manuel Barroso i dag.

Møter tidligere verdensmester

Vitali Klitsjko

Vitali Klitsjko mener myndighetene er ansvarlige for dødsfallene i natt.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

Dette kom kort tid etter at en av opposisjonslederne, Arsenij Jatsenjuk, hadde meldt på Twitter at han og to andre opposisjonspolitikere skal møte presidenten.
Møtet skal skje onsdag, og samtalene skal være om krisen som er oppstått etter de harde sammenstøtene mellom politi og demonstranter i hovedstaden Kiev, der to demonstranter mistet livet.

– Møtet er bekreftet, tvitret Jatsenjuk.

En annen opposisjonsleder som også skal møte presidenten senere i dag, den tidligere verdensmesteren i boksing Vitalij Klitsjko, mener den politiske ledelsen i landet ansvarlig for de dødelige skuddene.

– Det dreier seg om en bevisst provokasjon, sier Klitsjko.

– I dag skyter regjeringen på sitt eget folk som svar på kravene fra menneskene. For det finnes det ingen unnskyldninger, sier han.

Webvid29 HD Verden (uten redundans)

Direktestream fra Kiev. Sendingen vil dette inn og ut.

Vedtok nye lover

Justismyndighetene har bekreftet at to demonstranter er skutt og drept, men sier ingenting om hvem som skjøt.

I forrige uke vedtok det ukrainske parlamentet en rekke omstridte lovendring som begrenser mulighetene til å demonstrere i kraft i Ukraina. Tirsdag trådde disse i kraft.

De nye lovene som i grunn forbyr nesten all form for demonstrasjoner i Ukraina ble offisielt publisert i avisen Golos Ukrainy, en parlamentsavis, til tross for innvendinger fra vesten og opposisjonen i Ukraina, melder AFP.

I Kiev sitter Norges ambassadør bare noen kvartaler unna det som skjer og ser at uenighetene bare vokser.

– Krisen har blitt mye dypere de siste dagene etter at demonstrantene har blitt mer voldelige. Vi har også reagert på de lovene som parlamentet vedtok på en pussig måte før helgen og som førte til at demonstrasjonene eskalerte, sier Norges ambassadør til Ukraina Jon Elvedal Fredriksen til NRK.

I dag har myndighetene sendt pansrede kjøretøy mot demonstrantene som befinner seg på en lite området i sentrum av hovedstaden.

SISTE NYTT

Siste nytt