– Vi gir oss ikke før presidenten går av

Opposisjonslederne og presidenten i Ukraina er enige om å stanse volden. Demonstrantene i gatene er misfornøyde med at forhandlingene med presidenten trekker ut i tid.

Ukraina

SPENT: Ortodokse prester stod torsdag kveld mellom de steile frontene i Kiev. De forsøkte å roe gemyttene til utålmodige demonstranter og panserkledde polititjenestemenn med kors og bønner.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Over to timer på overtid kom Arseniy Yatsenyuk ut fra forhandlingsrommet der han og to andre opposisjonsledere har forhandlet med den ukrainske presidenten.

Arseniy Yatsenyuk

– Sjansen for at vi finner en løsning som skal få slutt på blodbadet i Ukraina, er stor, sa Yatsenyuk til AFP.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap
Ukraina

– Hele prosessen trekker ut i tid. Dette er bare første runde av forhandlingene. Vi kommer ikke til å stanse før presidenten går av, sa Vitaly Klitsjko.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

– Sjansen for at vi finner en løsning som skal få slutt på blodbadet i Ukraina, er stor, sa Yatsenyuk til AFP.

Seinere uttalte den andre opposisjonslederen Oleg Tyagnibok at de var blitt enige med presidenten om å forlenge våpenhvilen fram til fredag morgen.

– Vi har blitt enige om en avtale om at all politivold stanser i dag, og at alle som er pågrepet skal slippes fri, sa den mer kjente opposisjonslederen Vitaly Klitsjko til buing fra demonstrantene, skriver Russia Today.

– Løgnere!

Flere av demonstrantene ropte «løgnere», «skam» og «revolusjon» i respons til opposisjonsledernes oppfordring om å opprettholde den skjøre freden mellom demonstrantene og politiet til fredag morgen.

– Hele prosessen trekker ut i tid. Dette er bare første runde av forhandlingene. Vi kommer ikke til å gi oss før presidenten går av, la Klitsjko til for å roe folkemengden.

Stemninga i Kievs gater har vært spent torsdag kveld mens presidenten og de tre opposisjonslederne forhandlet på overtid under den midlertidige våpenhvilen.

NRKs journalist på Maidan (Uavhengighetsplassen) opplyste ved 21-tida torsdag kveld at folk på gatene var utålmodige fordi de ennå ikke hadde hørt noe om hva som skjedde under forhandlingsmøtet.

USA truer med sanksjoner

Demonstrantene har bygd seg barrikader i gatene, og enkelte skal ifølge Russia Today ha begynt å tenne på dekk, slik de har gjort tidligere denne uka.

Etter lang tid med fredelige demonstrasjoner mot regimet, ble flere demonstranter drept og 300 skadet da det brøt ut gatekamper mellom demonstranter og politi. Både politi og demonstranter kastet molotovcocktails på hverandre.

Politiet skjøt gummikuler, mens demonstrantene kastet stein og brennende dekk. Flere medier dokumenterte politimenn som slo og sparket demonstranter som lå nede på bakken.

USA har blant andre truet med sanksjoner dersom regimet ikke stanser volden mot demonstrantene. Også Frankrike gikk torsdag ut og krevde at ukrainske myndigheter løser den to måneder lange konflikten uten vold.

SISTE NYTT

Siste nytt