Villig til å bruke alle «nødvendige midler»

Den ukrainske statsministeren, Mykola Azarov, sier myndighetene er klare til å bruke alle midler som er nødvendig for å gjenvinne orden i landet.

Stemninga i Kievs gater er spent torsdag kveld mens presidenten og de tre opposisjonslederne forhandler på overtid i den midlertidige våpenhvilen.

NRKs journalist på Maidan (Uavhengighetsplassen) opplyser ved 21-tida torsdag kveld at folk på gatene er utålmodige fordi de ennå ikke har hørt noe om hva som skjedde på forhandlingsmøtet.

Det er ikke meldt om noe vold så langt, men direktebilder viser demonstranter og politiblokkader som står beint mot hverandre i hver sin front.

Midt i mellom står et knippe ortodokse pretster med kors, som ber bønner.

– Folk bør ikke tro at vi ikke kan stanse dette

Ifølge statsminister Mykala Azarov har myndighetene så langt ingen planer om å innføre unntakstilstand etter de dødelige sammenstøtene mellom politiet og demonstranter de siste dagene.

– Vi ser ikke at det er behov for ekstreme tiltak akkurat nå, men folk bør ikke tro at myndighetene mangler ressurser til å stanse dette. Det er vår rett og plikt å innføre orden i landet, uttalte statsministeren til Reuters.

Flere demonstranter ble drept, og 300 skadet da det brøt ut kamper mellom dem og politiet onsdag.

Ifølge demonstrantene skal politiet ha skutt og drept fire personer, men så langt er ikke dette bekreftet offisielt. Menneskerettighetsorganisasjoner forteller at politiet også har angrepet sårede demonstranter som befinner seg på sykehus eller helsestasjoner. Vold er blitt benyttet på begge sider i Kievs gater de siste dagene.

I NRKs nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer

Inntok regjeringskontorer i tre byer

Torsdag inntok rasende demonstranter regjeringskontorer i tre ulike byer i Ukraina. I en av byene tvang de den lokale guvernøren til å gå av, skriver nyhetsbyrået Ap.

Etter statsministerens mening forsøker demonstrantene å gjennomføre et statskupp i Ukraina. Onsdag kveld ga de tre opposisjonslederne president Viktor Janukovitsj 24 timer på å etterkomme kravene deres.

– Det foregår et ekte forsøk på statskupp, sa Azarov torsdag fra World Economic Forum i Davos i Sveits.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax avfeier statsministeren muligheten for at det skrives ut valg på ny president nå.

Da tidsfristen gikk ut klokka 19 torsdag, norsk tid, var de politiske diskusjonene ikke avsluttet.

Ifølge Russia Today har det så langt ikke brutt ut noe vold på Uavhengighetsplassen etter at tidsfristen gikk ut.

Dersom presidenten ikke innfrir noen av opposisjonens krav, har lederen for Udar (slag) Vitaly Klitsjko imidlertid lovet ny og kraftigere kamp fra demonstrantenes side.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Selv om de opposisjonelle demonstrantene i Kiev er slitne, rapporteres det om folkemøter i andre byer i Ukraina. - Tar folk virkelig til gatene, har du en revolusjonær situasjon, sier utenrikskorrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld i Kiev.

Selv om de opposisjonelle demonstrantene i Kiev er slitne, rapporteres det om folkemøter i andre byer i Ukraina. - Tar folk virkelig til gatene, har du en revolusjonær situasjon, sier utenrikskorrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld i Kiev.

Vedtok lov mot demonstranter

Ukraina skal etter planen velge ny president våren 2015. Tidligere torsdag uttalte lederen for den ukrainske nasjonalforsamlingen at han vil kalle sammen de folkevalgte for å drøfte hvorvidt regjeringen til Azarov bør gå av

Demonstrasjonene i Kiev blusset opp igjen etter at de folkevalgte vedtok de omdiskuterte lovene som blant annet gjør det kriminelt å sette opp telt, scener eller forsterkere uten tillatelse, å ikle seg finlandshette eller hjelm og å kjøre i bilkortesje med mer enn fem biler.

Den tyske kansleren Angela Merkel ba torsdag den ukrainske presidenten om å trekke tilbake anti-protestlovene som hun mener strider mot borgernes rettigheter, skriver AFP.

Ukraina

Den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj (andre til venstre) forhandlet på overtid med de tre opposisjonslederne Oleh Tyanybok (høyre), Vitaly Klitsjko og Arseniy Yatsenyuk.

Foto: Mykhailo Markiv / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt