– Fem demonstranter drept i Kiev

Fem demonstranter skal være døde og 300 personer skadet i de blodige sammenstøtene med politiet i Kiev, ifølge demonstrantenes helsesenter. Bilder fra stedet viser både politi og demonstranter som kaster molotovcocktails.

– Hittil er fem personer drept, og rundt 300 skadet siden midnatt, sier Oleg Musiy til den pro-opposisjonelle radiokanalen Hromadske. Han arbeider for demonstrantenes eget helsesenter.

Ifølge nyhetskanalen Pravda skal fire av de fem drepte ha hatt skuddskader. Ukrainske myndigheter har så langt kun bekreftet to døde.

Ondag ettermiddag ble det klart at påtalemyndigheten i Ukraina krever at dødsfallet til to demonstranter i Kiev tidligere onsdag skal granskes. De to døde etter sammenstøt med politiet.

Påtalemyndigheten i landet sier mennene ble skutt, og har derfor satt i gang etterforskning av hva som skjedde, og hvem som er ansvarlig, skriver nyhetsbyrået Ap.

Ifølge demonstranter skal de to ha blitt skutt av politiets skarpskyttere.

Kritiseres av Tysklands ambassadør

Statsminister Mykola Azarov benekter på sin side at politiet var bevæpnet med skarp ammunisjon, og legger ansvaret for dødsfallene på opposisjonen.

Samtidig kritiserer Tysklands ambassadør Christof Weil myndighetene i Ukraina for tilsynelatende ikke å bry seg om dødsfallene.

– Jeg merker meg at vi ikke har hørt ett ord fra ukrainske myndigheter om at de er lei seg for at to personer er døde, sa Weil til Ap onsdag.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Demonstranter i Kiev brenner dekk og kaster gjenstander

VIDEO: Brenner dekk og kaster gjenstander. Kiev er onsdag kveld fylt av røyk fra brennende bildekk og tåregass, og lyden av trommer, sjokkgranater og gjenstander som kastes. Sammenstøtene mellom politi og demonstranter, og all uroen, gjør at den ukrainske hovedstaden minner om en krigssone.

Gir presidenten 24 timer

Mens kampene raste i gatene, møtte den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj de tre opposisjonslederne for samtaler om protestene.

Etter det tre timer lange møtet uttalte presidenten at dette var «første skritt» i forhandlingsprosessen, men gikk ikke mer i detalj om hva partene snakket om, skriver nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge opposisjonslederne ga møtet onsdag ingen konkrete resultater. Presidenten lot seg angivelig ikke rikke en millimeter for kravene fra opposisjonen for å få slutt på uroen.

– I dag forbereder de seg på å fjerne oss fra Uavhengighetsplassen. Vi må gjøre alt vi kan for å motstå dette, sa Vitalij Klitsjko til de tusenvis som hadde møtt opp på torget, som er kjent for demonstrasjonene mot regimet.

Klitsjko og de andre opposisjonslederne ba demonstrantene unngå klammeri med politiet de neste 24 timene, som er fristen de har gitt presidenten på å løse krisa politisk.

Sparket og slo demonstranter som lå nede

Volden brøt ut da politiet stormet demonstrantenes barrikader i Kiev onsdag. Radikale demonstranter kastet stein og molotovcocktails på politiet, som svarte med tåregass, sjokkgranater og gummikuler.

Ifølge Ap skal også opprørspolitiet ha kastet molotovcocktails mot demonstrantene (se bilder). Dette er flasker som er fylt med bensin og utstyrt med lunte.

Noen av demonstrantene lagde nye barrikader av brennende dekk. Røyken og flammene slo mot himmelen ifølge AFP.

Reportere fra Russia Today fortalte og viste video av politi som slo og sparket demonstranter som allerede lå nede på bakken.

Den blodige volden sjokkerer ukrainerne. Demonstrasjonene som har holdt på i flere måneder har stort sett vært fredelige, med noen unntak.

Ved 22.30-tida onsdag kveld var det fortsatt mange demonstranter og politi ute i gatene, men stemningen var roligere ifølge NRKs reporter på stedet.

SISTE NYTT

Siste nytt