Hopp til innhold

Villsvin har invadert Fukushima

Det er ikke bare stråling som skaper problemer for innbyggerne som flytter tilbake til husene sine i Fukushima-distriktet. Nå må de også hanskes med en gjeng villsvin som har overtatt gatene.

villsvin

I slutten av mars gir myndighetene grønt lys til innbyggere som vil flytte tilbake til hjemmene sine i Namie, fire kilometer fra atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Området har vært forbudt å bo i siden jordskjelvet og den påfølgende tsunamien og nedsmeltingen for seks år siden.

I mellomtiden har villsvin fra åsene og skogene rundt funnet veien inn til byen, der de leter etter mat i gater og hager, skriver Reuters.

– Det er egentlig ikke helt klart hvem som eier byen nå, mennesker eller villsvin. Hvis vi ikke blir kvitt dem og gjør dette om til en menneskestyrt by, vil situasjonen bli enda villere og mer ubeboelig, sier ordfører Tamotsu Baba.

Villsvin i Fukushima

Rundt 300 villsvin er fanget siden april i fjor.

Foto: Toru Hanai / Reuters

Fanger villsvin i bur

I nabobyen Tomioka har 13 personer fått jobben med å fange og drepe villsvin. To ganger i uka setter de ut 30 feller og bur med rismel som lokkemat.

Siden april i fjor har de fanget rundt 300 villsvin.

– Etter at menneskene forsvant, begynte de å komme ned fra fjellene, og nå vil de ikke dra tilbake. De fant et sted som var komfortabelt. Det var nok mat og ingen som jaktet på dem, sier villsvinfangeren Schoichiro Sakamoto.

Namie hadde 21.500 innbyggere som ble evakuert i 2011. En spørreundersøkelse fra myndighetene tyder på bare halvparten har planer om å flytte tilbake.

Flere av dem har imidlertid bedt myndighetene om å gjøre noe med villsvinproblemet først.

Sliter med oppryddingen

Ryddearbeidet i selve atomkraftverket fire kilometer unna pågår fortsatt. Eierselskapet Tepco har lovet å begynne uthentingen av nedsmeltet brennstoff i 2021, men støter stadig på nye problemer.

Nylig måtte en robot med kamera og måleinstrumenter gi tapt etter å ha kjørt seg fast inne i en av reaktorene, skriver The Guardian.

Da hadde roboten allerede registrert stråling på 250 sievert i timen. En tidligere måling var oppe i 650 sievert, ifølge avisen nok til å drepe et menneske på ett minutt.

Oppryddingen har en antatt prislapp på 189 milliarder dollar, 1620 milliarder kroner. Summen inkluderer også erstatning til de evakuerte, og er nesten dobbelt så stort som tidligere anslått.

Fukushima

En robot måtte nylig gi tapt mens den utforsket reaktor 2 i atomkraftverket.

Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt