Hopp til innhold

Se bildene fra Japan – fem år etter tsunamien

Se bilder av hvordan tsunamien raserte store områder i Japan. og hvordan det ser ut i de samme områdene i dag – fem år etter katastrofen.

Japan - fem år etter
Foto: KYODO / Reuters

11. mars 2011 ble Japan rammet av det kraftige jordskjelvet og den påfølgende tsunamien, som kostet over 16.000 menneskeliv og tok knekken på atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Nylig gikk det japanske nyhetsbyrået Kyodo ut med bilder som viser både enorme ødeleggelser like etter katastrofen, og hvordan det ser ut i de samme områdene i dag.

Bildene viser hvordan Japans nordøstlige kystbyer nærmest ble jevnet med jorden av naturkreftene, og resultatene av gjenoppbyggingsarbeidet senere. Ifølge de ferske bildene ser Japan ut til å ha gjort et godt oppryddingsarbeid, men de aller fleste kystbyene ligger fortsatt i øde.

Flere hundre tusen hjemløse

Tsunamien, som ble utløst av jordskjelvet, skylte inn over den nordøstlige kysten av Japan. Både Tohoku- og Miyagi-regionen ble kraftig rammet. Skjelvet hadde styrke på 9,0, noe som er ekstremt høyt, utenfor kysten av Tohoku-regionen,

Tapene var enorme for den japanske befolkningen. Over 125. 000 bygninger ble skadet eller ødelagt, og flere hundre tusen mennesker ble fordrevet fra sine hjem.

Skjelvet førte også til omfattende skader og radioaktive lekkasjer ved atomkraftverket i Fukushima. Kraftverket ble ikke erklært for å være stabilt før 16. desember i 2011.

Monsterbølger

Flere steder nådde bølgen mer enn ti kilometer inn i landet og hadde på det meste en kraft på 40 tonn per kvadratmeter.

På sitt høyeste var flodbølgen som skylte inn over byen Miyako på 38,9 meter. Av 12000 fiskefartøyer i Miyagi-regionen ble 90 prosent skadet eller ødelagt under tsunamien.

Fortsatt er Japan preget av den største katastrofen som har rammet et moderne industrialisert land siden 2. verdenskrig.

Video Tsunami

TSUNAMI: Se video fra da tsunamien traff Japans nordøstlige kystbyer for snart fem år siden.

SISTE NYTT

Siste nytt