Hopp til innhold

Venezuela er i bunnen av koronalisten Norge topper

RIO DE JANEIRO (NRK): Venezuela er et av landene i verden som vil slite tyngst som følge av koronakrisa, viser en undersøkelse. Den viser også at Norge vil komme lettest fra krisa.

7178HKj97zo

Det er en grusom tid for 90-årige Maria Araque og tusener av andre gamle i Venezuela.

Foto: MANAURE QUINTERO

Hvilket land er best rustet for å komme seg gjennom koronakrisa? Svaret kan vi finne i den nye utgaven av «Global Resilience Index», som lages av forsikringsgiganten FM Global.

Indeksen måler et lands evne til å overvinne kriser, basert på forhold som politisk stabilitet, økonomisk styrke, tillit og åpenhet.

Det er tidligere blitt kjent at Norge topper denne listen foran andre nordiske land, etterfulgt av Sveits og Tyskland. Men hvem ligger nederst?

Der finner vi lutfattige Chad, Etiopia og Haiti. Men også det oljerike Venezuela, som er nummer 129 på lista, bare foran Haiti – et land i ruiner etter enorme naturkatastrofer det siste tiåret.

Laster Twitter-innhold

«Folk sier at enten dør jeg av sult, eller så blir jeg smittet av koronaviruset», lyder teksten til denne Twitter-videoen fra bydelen El Valle i Venezuelas hovedstad Caracas.

Krise på krise

Koronapandemien er bare den siste av mange katastrofer som har rammet Venezuela de siste årene.

Vanstyret under president Nicolás Maduro har ødelagt økonomien og ført til sammenbrudd i helsevesenet, fem millioner mennesker har flyktet fra landet, og inntektene fra den viktigste næringen, oljeindustrien, er i fritt fall.

GVTeWdsD1Uo

Rasjonering av bensin skaper enorme problemer i en allerede akutt situasjon.

Foto: FEDERICO PARRA

Det siste skyldes til dels regimets politikk, men også de økonomiske straffetiltakene som USA og andre vestlige land har iverksatt. På toppen av det hele kommer det voldsomme fallet i oljeprisen de siste ukene.

Omfattende tiltak

Men selv om Venezuela har få ressurser til å møte en korona-krise, så har myndighetene satt i verk strenge tiltak, med utgangsforbud, stans i næringsvirksomhet og stengte grenser.

Hittil er de offisielle koronatallene svært lave, om lag 170 smittede og rundt 10 døde. Hvor mye disse tallene sier om den virkelige situasjonen vet vi ikke, men det vi vet er at koronaviruset nå sprer seg raskt i nabolandene Brasil og Colombia.

Vi vet også at tusener av venezuelanske flyktninger er reist tilbake til Venezuela, noe som innebærer en ekstra risiko for spredning av viruset, og som er en stor ekstrabelastning på knappe ressurser i hjemlandet.

IBU296Umr6A

Flyktninger vender hjem fra Colombia, og får en helsesjekk før de må i karantene.

Foto: SCHNEYDER MENDOZA

– Skal vi alle dø?

Koronavirusets fremste ofre, de eldre, er en spesielt sårbar gruppe i Venezuela.

Rundt tre millioner pensjonister lever i dyp fattigdom, med dårlig tilgang på medisiner, og rundt 900.000 bor alene etter at resten av familien har flyktet fra landet.

Nyhetsbyrået Reuters har intervjuet den 80 år gamle Andrea Guerrero, som bor i en liten leilighet i hovedstaden Caracas. Hun hadde en deltidsjobb i oppvasken på en

DosDEBYWoRY

80-åringen Andrea Guerrero får mat på døra fra myndighetene i sin bydel i Caracas.

Foto: MANAURE QUINTERO / Reuters

restaurant, men den er stengt på grunn av koronaepidemien, og hun er nå helt avhengig av hjelp fra naboer og lokale myndigheter for å overleve.

– Skal vi alle dø nå? spør hun i intervjuet.

Egeland krever innsats

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen krever at de økonomiske straffetiltakene mot Venezuela blir myket opp for å unngå en humanitær katastrofe.

– Pandemien kan få landets sårbare helsevesen til å bryte helt sammen dersom vi ikke straks gjør noe, sier Egeland.

Han ber nå om at rundt åtte milliarder kroner – penger som tilhører landet, men som er frosset i utlandet - straks blir frigitt og overført til FN og ulike hjelpeorganisasjoner slik at de kan brukes til tiltak mot koronasmitten.

Jan Egenland, Flyktninghjelpen

Jan Egeland i Flyktninghjelpen krever at Venezuela får frigitt sine penger for å bekjempe korona-pandemien.

Foto: Scanpix

Pengene står på konto i banker i USA, Storbritannia, Portugal og Belgia, men USA og en rekke andre vestlige land nekter å frigi dem fordi de ikke anerkjenner Nicolás Maduro som Venezuelas rettmessige president.

SISTE NYTT

Siste nytt