Hopp til innhold

I Brasil kalles det «rikmannsviruset»

RIO DE JANEIRO (NRK) En brasiliansk kvinne kom hjem fra Italia-ferie og smittet sin hushjelp med koronaviruset. Da hushjelpen ble syk, ble hun sendt hjem og døde.

NDvZ4huhfMQ

Rios berømte Kristus-statue er dekorert med flaggene til de land som er hardest rammet av korona.

Foto: SERGIO MORAES

NRK retter: I en tidligere versjon av denne saken stod det at 63-åringen døde som følge av nyresvikt. Det er en opplysning som det ikke er dekning for og som derfor tatt av saken.

Den 63 år gamle Cleonice Goncalves, jobbet som hushjelp i den rike bydelen Alto Leblon i Rio de Janeiro. Hun hadde diabetes og høyt blodtrykk, og ble syk sist søndag.

Men i stedet for å informere myndighetene, ba husets frue henne om å dra til hjemstedet, en fattig småby noen mil sør for Rio. Der ble tilstanden stadig verre, og tirsdag døde 63-åringen, skriver brasilianske aviser.

Først etterpå fikk helsemyndighetene vite at den avdøde kvinnen hadde vært i kontakt med en koronasmittet, og i mellomtiden kan hun ha smittet ni personer. De er nå til undersøkelse.

«Rikmannsvirus»

Korona-tilfeller i Rio de Janeiro

Dette kartet over Rio de Janeiro viser at de aller fleste korona-smittede bor i de mest velstående delene av byen.

Foto: Editoria de Arte

Her i Brasil blir koronaviruset omtalt som «rikmannsviruset», fordi det i første omgang rammer den rike delen av befolkningen. Det er de som har råd til å reise på ferie til andre kontinenter, som Europa, og det er derfor de som foreløpig utgjør det store flertallet av smittede.

Dette gjør i første omgang korona til en virusepidemi ulik de andre som Brasils befolkning sliter med. Sykdommer som dengue, zika og andre kjente virus smitter nesten utelukkende folk i de fattige områdene, der folk bor tett, og de sanitære forholdene er dårlige.

Men ekspertene regner med at det bare er et tidsspørsmål før også koronaviruset slår til for fullt i fattigkvartalene.

smtRjdgrRm8

Rundt tusen mennesker er til nå registrert som korona-smittet i Brasil.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Hushjelpene sendes hjem

Den avdøde 63-åringen er ikke den eneste hushjelpen som er blitt sendt hjem etter at koronaviruset nådde Brasil.

Det kommer nå en rekke meldinger om at hushjelpene permitteres, og i mange tilfeller uten noen form for økonomisk støtte. Den kjente kommentatoren Eliane Brum, som jobber for den spanske storavisen El Pais, skriver på sin Facebook-side at hun får høre «fryktelige historier» «Dette er å dømme dem og familiene deres til sult, og også til sykdom», skriver hun.

Hushjelp er et av de viktigste kvinneyrkene i Brasil, og millioner av familier er avhengige av deres inntekt. I tillegg frykter ekspertene at denne gruppen vil bringe mye korona-smitte til de fattige delene av befolkningen.

Vil du ha ukesbrev fra Urix? Klikk her

– Oppskrift på katastrofe

Favelaen Rocinha i Rio de Janeiro

Brasils fattigkvartaler er ekstremt utsatt for spredning av koronaviruset.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Mer enn 13 millioner mennesker bor i fattigkvartaler, eller favelaer, her i Brasil. «Og denne befolkningen kan bli de fremste ofrene for en omfattende koronaepidemi», skriver BBC-Brasil.

Avisen har snakket med Gilson Rodrigues i «Favelaenes G-10», et samarbeidsorgan mellom landets ti største favelaer:

– Hvordan skal gamle og syke isolere seg når det bor ti personer på to små rom. Å holde seg hjemme fungerer for de rike, men ikke i en favela, sier han.

– I tillegg er det ofte åpen kloakk, mangel på desinfiseringsmidler og elendige helsetjenester i de fattige bydelene. Dette er en oppskrift på katastrofe, sier favela-lederen.

SISTE NYTT

Siste nytt