NRK Meny
Normal

Nesten alle gikk da Jakob Zuma talte til ANC tre dager før valget

JOHANNESBURG (NRK): I helgen skulle Jakob Zuma gjenreise sin popularitet på den samme stadion han ble ydmyket foran øynene til en hel verden i under Nelson Mandelas minnemarkering.

Mange folke møtte opp til feiringen

Budskapet om at 95.000 var innenfor vakte begeistring. Det gjorde også opplysningen om at det var 60.000 som ikke slapp inn.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

ANC-tilhenger i Sør-Afrika

Med Mandela-sitater forsøker ANC å mobilisere før onsdagens valg.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

ANC ville vise at president Jacob Zuma er en populær president blant sine egne. Det lyktes bare sånn passe.

Sist han talte på FNB stadion ble han regelrett pepet ut. Flere hundre millioner TV-seere var vitne til det, under minnestunden for Mandela i desember. Statsoverhoder fra store deler av verden, med Obama i spissen, så Mandelas arvtaker ydmykes av sitt eget folk.

Fadesen fra desember måtte ikke gjenta seg. Nå var regien stram. Partiet busset inn titusener lojale ANC medlemmer og valgkampmedarbeidere. Denne søndagskampen på stadion mellom Zuma og hans motstandere i ANC, måtte presidenten vinne. Onsdag er det valg.

Forspillet var strålende. 150.000 mennesker sang og danset seg fram mot stadion. 17 maistemning og karneval. Cupfinale og rockekonsert. Flagg, skjorter, hatter og skjerf, buksedresser og T-skjorter i ANCs farger. Slagord og Mandela-sitater på ryggen, og med Zuma på brystet.

150 000 mennesker sang og danset på vei mot stadion

De oppmøtte jublet til kjente sørafrikanske artister, til dansere som hadde blitt sensurert i norsk fjernsyn, til duskedamer og duskemenn.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Stadion er full

Budskapet om at 95.000 var innenfor vakte begeistring. Det gjorde også opplysningen om at det var 60.000 som ikke slapp inn.

Folk jublet til kjente sørafrikanske artister, til dansere som hadde blitt sensurert i norsk fjernsyn, til duskedamer og duskemenn.

Ungdomsbrigaden marsjerte og Mandelas navn ble gjentatt av samtlige talere. Flere fikk stående applaus. Artistene ble hyllet som de rockestjernene de er. Det svingte på FNB-stadium. Folk danset, noen få med knyttede never.

– Han er vår helt, sier Busisiwe som møtte Zuma for 3 år siden og mener mannen fortjener respekt for sin utholdenhet.

– Hadde jeg fått så mye motgang, hadde jeg trukket meg for lenge siden. Det viser at han er en sterk leder, og se, sier hun mens hun peker utover 95.000 gulkledde ANC-tilhengere som svinger seg og synger.

– Dette er råere enn en rockekonsert.

Mannen ved siden av er ikke like entusiastisk.

– Han er vår president, så da er han er vår helt, sier han.

Valg i Sør-Afrika

African National Congress (ANC) busset inn titusener lojale medlemmer og valgkampmedarbeidere til feiringen.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

– Forbudt å bue når presidenten taler

«Hallo, hallo. Det er forbudt å bue når presidenten taler».

Det var en ordre fra scenen. Alle var blitt informert på forhånd om at enhver som ytret sin misnøye, ville bli registrert av spesielle ANC-medarbeidere. Disse satt spredt blant publikum.

Forventningene bygget seg opp i fire timer med suggererende rytmer, høyrøstede prester, flere Mandela referater, slagord, og jo visst var det Winnie Mandela som gikk der nede i sort drakt, som om hun ennå sørget som en enke over sin fraskilte mann.

Så endelig kom Zuma.

Folk klappet, men ikke mer enn da Cyril Ramaphosa viste seg tidligere. Han er mannen som Mandela selv skal ha ønsket seg som etterfølger, men som tapte maktkampen mot Thabo Mbeke. Mange håper han fremdeles kan bli landets leder.

Zuma talte, og han talte lenge. Mens oppmerksomheten tidligere var rettet mot scenen, var det nå tid for småprat på benkeradene. Også Busisiwes fikk fort nok, og fant noen venner å le høyt sammen med. Ingen hysjet.

Så forsvant folk. De forsvant mens presidenten leste fra et manus om helse og utdanning, nye sykehus og arbeidet i FN, og at han var spesielt glad for alle som hadde kommet tilbake til partiet, De skulle bli behandlet godt. Da presidenten var ferdig, så hadde tre fjerdedeler forlatt stadion.

Hvorfor gikk folk?

Spørsmålet provoserte. Noen mente at de flyttet seg fra den stekende sola til en plass i skyggen. Men også der var det blitt skrint med publikum. En eldre herre med lang fartstid i partiet, sa at folk kanskje hadde gått tre–fire mil for å komme hit, og måtte hjem før det ble mørkt. Dessuten skulle jo folk både ut å spise noe fra grillen og gå på toalettet.

Men så dro presidenten i gang «Yinde Lendlel», nok en hyllestsang til Mandela. Det var populært. Folk sang av full hals, men langt fra alle la merke til at Zuma takket for oppmerksomheten.

Hvem vant kampen?

Søndagens kamp viste at ANC står sterkt, men at presidenten har et stykke igjen til formtoppen. Motstanderne vant klart sist Zuma talte på FNB stadion. Denne gangen forlot de misfornøyde stadion i stillhet. Hvis Zuma vant denne søndagskampen, så var det på walkover.

Det gjør det ekstra spennende å følge rundene fram mot valget onsdag 7. mai.

I helgen skulle Jakob Zuma gjenreise sin popularitet på den samme stadion han ble ydmyket foran øynene til en hel verden i under Nelson Mandelas minnemarkering.

Video: Valgkamp på sørafrikansk betyr sang, dans og musikk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt