Hopp til innhold

Buet på av 70.000– men vinner valget

JOHANNESBURG (NRK.no): Offentlig ydmykelse, korrupsjonsanklager, barn med døtrene til kameratene og misbruk av offentlige midler. Ingenting kommer til å hindre Jacob Zuma å bli gjenvalgt som president i Sør-Afrika neste år.

Jacob Zuma

Jacob Zuma var vert under den store minneseremonien for Nelson Mandela. Det gikk ikke så bra.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Planene var lagt og opplegget var klart. Invitasjonene var skrevet og alle kom til å takke ja. Jacob Zuma kunne bare lene seg tilbake og nyte øyeblikket.

Han, presidenten i Sør-Afrika, som skal gjenvelges til neste år, skulle være vert for Barack Obama, David Cameron, François Hollande, Bill og Hillary Clinton og over 100 andre nåværende og tidligere stats- og regjeringssjefer.

Jacob Zuma, Barack Obama og Ban Ki-moon

Jacob Zuma hilser på USAs president Barack Obama mens FN-sjef Ban Ki-moon er vitne.

Foto: HANDOUT / Reuters

Ingenting kunne gå galt. Han ville vise verden hvilken støtte han hadde i folket og folket ville se hvilke mennesker han omgikkes. Men ingenting gikk som det skulle.

Buet fra publikumet

Philip de Welt

– Det ble tydelig at Zuma ikke er spesielt populær, sier Mail and Guardian-redaktør Phillip de Welt til NRK.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– På tirsdag ble det veldig tydelig at Jacob Zuma ikke er spesielt populær, men det kan ha like mye å gjøre med interne maktkamper i ANC som han som person, sier Phillip De Welt til NRK.no.

Han er en av redaktørene i den anerkjente sørafrikanske ukeavisen Mail And Guardian.

For Zumas store dag med alle verdens celebriteter og statsledere ble en gedigen offentlig ydmykelse. Hver gang ansiktet til den omstridte presidenten ble vist på storskjermen inne på stadionet, reiste publikum seg og buet av full hals.

– Folk vil ha en forandring, det er lei av Zuma, fortalte Wimdjo NRK inne på stadionet.

«Zuma’s ydmykelse», skrev avisen The Star, dagen derpå. «For en skam», skrev The Citizen og Mail and Guardian la frem ANCs plan for å begrense skadene.

Presidentens barn og koner

Zuma er mannen som karikaturtegneren Zapiro alltid viser med en dusjdyse på hodet. Det er som straff for at Zuma i en voldtektssak forklarte at han visste kvinnen var HIV-positiv, men at han tok en dusj etter samleiet for å unngå å bli smittet.

At Zuma har fire unge koner kan Sør-Afrika leve med. Et større problem er det at de fleste av hans 22 barn har andre mødre, og at han har satt barn på flere av døtrene til hans tidligere kamerater fra kampen mot apartheid.

Presidentens palass

Det var for fire år siden snøballen om Zumas private palass for alvor begynte å rulle. Hvordan han har brukt skattebetalerne penger for å oppgradere sin egen eiendom ved hans hjemsted nordøst i KwaZulu-Natal-provinsen. Et område med 90 prosent arbeidsledighet og der én av fire er hivsmittet.

Her har Zuma fått bygget et overdådig palass med hus, hytter, svømmebasseng til en verdi av flere hunder millioner kroner. Problemet var bare at alle pengene muligens ikke kom fra Zumas egen lomme.

215 millioner sørafrikanske rand, eller 127 millioner kroner, ble lånt av Zumas finansielle rådgiver Schabir Shaik, som er dømt til 16 års fengsel for å ha hatt et korrupt forhold til Zuma. Den gang var han visepresident. Nå er palasset, Nkandla, utvidet til å bli en hel privat landsby.

Og regningen er sendt til det offentlige. «Pengene ble brukt til sikkerhetstiltak» het det.

Noe som i og for seg kan være forståelig når man tenker på all den kriminaliteten og volden som til tider har preget dette samfunnet, men etter hvert begynte det å svirre en god del rykter om at oppgradering av sikkerhet også betydde et nytt svømmebasseng og flere nye hytter på eiendommen.

Til slutt bestemte det sørafrikanske parlamentet seg for å lage en rapport, samtidig som ombudsmannskontoret også startet sine egne undersøkelser.

– Vi publiserte detaljer på en av de rapportene som kommer. Parlamentet sin rapport skulle komme på tirsdag, men den ble utsatt på grunn av minnemarkeringen. De vil trolig renvasker Zuma.

– Den ombudsmannsrapporten, som vi publiserte detaljer fra, vil bli veldig skadelige for Zuma, sier Die Welt.

Hvem stod bak?

Mye har blitt skrevet og enda mer har blitt fortalt. Men en ting som ikke har skjedd ennå, er å peke på hvem som sitter med ansvaret.

– Ombudsmannsrapporten vil peke på at Zuma har tjent på disse avtalene, og at han bør betale tilbake til staten de pengene som ikke rettmessig er hans, sier Die Welt.

Om dette vil får noen konsekvenser for Zuma, som metodisk har fjernet all politisk motstand i ANC gjennom en årrekke, er heller tvilsomt.

– Jeg tror ikke Zuma må gå i fengsel eller at han trekker seg. ANC kommer til å vinne valget, Jacob Zuma vil lede partiet og bli president. Det er konsekvensene. Men har vil muligens ha litt mindre støtte i partiet og må nok kjempe hardere for å få gjennom sine saker.

– Så det vi opplevde inne på stadionet handlet vell så mye om at ANC-medlemmer her i Johannesburg ønsker å redusere Zumas maktposisjon og gi seg selv et bedre forhandlingskort, nå som det nærmer seg valg.

SISTE NYTT

Siste nytt