Hopp til innhold

Rapport: Zuma har misbrukt 140 millioner kroner

I en ny rapport fra ombudsmannen i Sør-Afrika kommer det frem at landets president Jakob Zuma har brukt store offentlige summer på å pusse opp sitt private palass.

Jacob Zuma

Sør-Afrikas president, Jacob Zuma, må trolig betale tilbake deler av summen han fikk dekket av staten for å oppgradere sitt palass i hjemmeregionen KwaZulu-Natal.

Foto: ALEXANDER JOE / AFP

– Noen av disse prosjektene kan defineres som ulovlige og bli definerte som vanstyre og uansvarlig oppførsel, sier ombudsmann Thuli Madonsela i rapporten av Zuma som slår fast misbruk av offentlige midler, og at noen av pengene må betales tilbake.

Basseng og hus

Rapporten «Secure in Comfort» som kommer bare uker før presidentvalget i mai, involverer også flere statsråder.

Zuma selv har hele tiden oppgitt at han har brukt de nærmere 140 millioner kroner på sikkerhetsoppgraderinger i boligen sin.

Jacob Zumas private residens Nkandla

I et område med 90 prosent arbeidsledighet har Zuma fått bygget sitt palass.

Foto: AFP

Det var for fire år siden snøballen om Zumas private palass for alvor begynte å rulle.

Flere aviser begynte å skrive om hvordan han hadde brukt skattebetalerne penger for å oppgradere sin egen eiendom ved hans hjemsted nordøst i KwaZulu-Natal-provinsen. Et område med 90 prosent arbeidsledighet og der én av fire er hivsmittet.

Her har Zuma fått bygget et overdådig palass med hus, hytter, svømmebasseng til en verdi av flere hunder millioner kroner. Problemet var bare at alle pengene muligens ikke kom fra Zumas egen lomme.

215 millioner sørafrikanske rand, eller 127 millioner kroner, ble lånt av Zumas finansielle rådgiver Schabir Shaik, som er dømt til 16 års fengsel for å ha hatt et korrupt forhold til Zuma. Den gang var han visepresident. Nå er palasset, Nkandla, utvidet til å bli en hel privat landsby.

Og deler av regningen er sendt til det offentlige. «Pengene ble brukt til sikkerhetstiltak» het det.

To rapporter

Noe som i og for seg kan være forståelig når man tenker på all den kriminaliteten og volden som til tider har preget dette samfunnet, men etter hvert begynte det å svirre en god del rykter om at oppgradering av sikkerhet også betydde et nytt svømmebasseng og flere nye hytter på eiendommen.

Til slutt bestemte det sørafrikanske parlamentet seg for å lage en rapport, samtidig som ombudsmannskontoret også startet sine egne undersøkelser.
Parlamentet sin rapport skulle komme 12. desember i fjor, men ble utsatt på ubestemt tid på grunn av Nelson Mandelas minnemarkering.

I dag kom ombudsmannsrapporten, og den var knusende.

ANC faller på meningsmåling

Om dette vil får noen konsekvenser for Zuma, som metodisk har fjernet all politisk motstand i ANC gjennom en årrekke, er heller tvilsomt.

ANC har vunnet hvert eneste valg i Sør-Afrika med klar margin siden apartheidregimet opphørte i 1994, men Zuma opplever nå en klar tilbakegang og på den siste meningsmålingen har partiet stupt med 10 prosent og har en oppslutning på 53 prosent i befolkningen.

Hvordan og hvor mye Zuma skal betale tilbake sier ikke rapporten noe om. Den slår kun fast hvor mye de mener er unndratt beskatning og foreslår overfor Sørafrikanske skattemyndigheter at landets president bør betale tilbake en passende prosentdel av summen.

SISTE NYTT

Siste nytt