Hopp til innhold

– Har ikke gitt opp å nå Gaza

Planen om å nå Gaza med en samlet henger i en tynn tråd, men skipet «Juliano» kom seg likevel ut av havnen i Aten i dag. Torstein Dahle avviser at Gaza-flåten har gitt opp å bryte Gaza-blokaden.

Gaza

OPPSTANDELSE: Hellas utreisenekt medførte en del politisk oppstandelse. 3. juli demonstrerte flåteaktivister utenfor den amerikanske ambassaden i Aten.

Foto: YIORGOS KARAHALIS / Reuters

Etter to uker med tekniske og politiske skjær i sjøen ligger Gaza-flåten fortsatt til kai i Aten.

Aktivistene ser ikke lyst på mulightene til Gazastripen i denne omgang, men et skip utfordret onsdag greske havnemyndigheter.

Tirsdag kveld ble skipet Juliano, der blant andre en norsk propalestinsk aktivist befinner seg, stoppet av greske myndigheter på vei ut av havna utenfor Aten.

Stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV) til Aftenposten.no at «Freedom Flotilla II» avslutter aksjonen i denne omgang.

«Juliano» kom seg til Fokia

På tross av dette kom passasjerbåten Juliano, med greske, svenske og en norsk aktivist ombord, seg vekk fra havna i Aten onsdag, og ankom noe senere den greske havnen Fokia.

Den greske kystvakten har signert papirer som bekrefter at manglene som førte til at båten i går ble stanset, nå er tatt hånd om. Båten dro fra havna ved 15.30-tiden norsk tid med elleve personer om bord, inkludert mannskapet.

Torstein Dahle

HAR IKKE GITT OPP: Leder for den norske delegasjonen, Torstein Dahle, sier at man ikke har gitt opp å nå Gaza.

Foto: NRK

Stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV) er ombord i båten, og leder for den norske gruppen, Torstein Dale (Rødt), sier at erfaringen med «Juliano» vil brukes i arbeidet med å gjøre nye forsøk på å nå Gaza.

– Båten ble ønsket velkommen av ordføreren og mange mennesker, og formålet med reisen ble markert. Nå kommer vi til å reise tilbake til Oslo, for å holde en pressekonferanse, og orientere om veien videre, sier Dale på telefon fra Hellas, til NRK.no.

Har ikke gitt opp Gaza

Dahle avviser at aksjonistene har gitt opp planen om å bryte blokaden av Gaza.

– Det er helt feil at det nå er over. Vi har ikke gitt opp håpet om å komme oss til Gaza. Flåten vil bruke det som skjedde med «Juliano» som en brekkstang for å komme oss til Gaza, men det er ikke sikkert at det blir i samlet form, sier Dahle.

Dahle mener den viktigste jobben som nå skal gjøres, er å få båtene ut av "gresk fengsel".

– Alle er fast bestemt på å få båtene ut av «fengsel», og vi vil prøve igjen på sensommeren. Vi har erfart at dette er et mektig redskaå for å få fokus blokaden av Gaza, sier Dahle.

Dahle mener blant annet det har vært viktig å få frem at Hellas arbeidet i samarbeid med Israel for å få stoppet flåten.

– Det kommer til å bli mer intenst fremover, etter at vi nå har fått ut «Juliano». Vi har gjort en stor jobb for å få ut «Juliano», og vi har på mange måter blitt behandler bedre enn de andre båtene, sier Dahle, som hevder at også «Ships to Gaza» internasjonalt er innstilt på å fortsette arbeidet.

– Det er flere som jobber med å få ut båtene i denne omgang, men det virker ikke realistisk, med tanke på at greske myndigheter har satt ned foten. Men det vil jobbes videre, for å nå Gaza en gang på sensommeren, sier Dahle.

Juliano drar trolig ikke til Gaza

Han tror ikke det er sannsynlig at «Juliano» kommer til å gjøre et forsøk på å nå Gaza alene.

– Hvis Juliano setter kurs mot internasjonalt farvann, vil sannsynligvis det greske kystvaktskipet som har fulgt båten sette etter, sier Dahle, som erkjenner at flåten ikke kommer til å nå Gaza samlet i denne omgang.

– Vi får ikke til en samlet flåte fra Hellas nå. Vi har skjønt at det må settes kurs fra flere land samtidig, slik at vi ikke legger alle eggen i en kurv. Fokuset nå er som sagt å få båtene ut fra Hellas, for det koster mye penger å ligge her, sier Dahle.

SISTE NYTT

Siste nytt