Gaza-kaptein arrestert i Hellas

Gresk kystvakt har arrestert kapteinen på en av båtene i Gaza-konvoien.

The Audacity of Hope

Kapteinen på båten «The Audacity of Hope» ble lørdag arrestert.

Foto: Darko Bandic / Ap

Den 60 år gamle kapteinen sitter på politihuset på havna i Aten før han vil bli fremstilt for varetekt på tirsdag, skriver NBC.

Ifølge den greske kystvakten vil kapteinen på båten «Audacity of Hope», som er en del av Gaza-konvoien, bli siktet for å ha forsøkt å forlate Hellas uten seilingstillatelse og for å ha satt sine passasjerer i fare.

Kapteinen fortalte NRK i går at han ikke ønsket å ligge ved en gresk havn, fordi de frykter sabotasje.

Forlot havna fredag

Fredag forlot båten havna Perama utenfor Aten, men straks etter avgang ble den stanset av den greske kystvakten.

Båten kastet loss uten tillatelse fra greske myndigheter, som undersøkte hvorvidt den var sjødyktig. Greske myndigheter opplyser også at de har forbudt alle båter som skal til Gazastripen, å seile fra greske havner, skriver AFP.

Meningen var at «Audacity of Hope» skulle dra i forveien og de andre båtene komme etter, og at alle skulle møtes i internasjonalt farvann i midten av neste uke.

Nordmennene fortsatt i Aten

De syv nordmennene som skal være med på konvoien er fortsatt i Aten og venter på at den greske båten «Juliano» skal bli reparert etter at propellen ble ødelagt mens båten lå til kai.

«Juliano» skal etter planen være ferdig reparert lørdag og settes på vannet mandag. Deretter er det håp om at papirene er i orden i løpet av få timer.

Aksjonistene har som mål å bryte den israelske blokaden av Gazastripen, som de mener er i strid med folkeretten. Men det er ikke holdningen til norsk UD.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil verken svare ja eller nei på spørsmål om blokaden er ulovlig. Han mener at debatten om folkeretten er et sidespor og understreker at den norske regjeringen uansett mener at blokaden er uakseptabel.

– Det politisk viktige er at vi tar klar avstand fra blokaden og krever sammen med det internasjonale samfunnet bedre tilgang for varer til Gaza og bedre tilgang for varer ut av Gaza, sier Støre til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt