Hopp til innhold

Canadisk Gaza-skip tauet tilbake

Et canadisk skip som er en del av Gaza-konvoien ble stoppet av den greske kystvakten på vei ut til internasjonalt farvann. – Hellas er et redskap for den israelske blokkaden av Gaza, sier lederen for den norske delen av konvoien.

Palestina-aktivister

Aktivister protesterer mot at greske myndigheter nekter å la skip som er med i Gaza-konvoien seile fra havner i Hellas. Væpnede folk fra den greske kystvakten bordet den canadiske skipet «Tahrir» og stanset ferden, ble det opplyst.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Det canadiske skipet «Tahrir» ble, ifølge aktivister, bordet av gresk kystvakt i et forsøk på å komme seg ut fra havnen den lå i på øya Kreta med kurs for Gaza. Kystvakten tok raskt over kontrollen av skipet og en taubåt dro det tilbake til kaia.

Ble stanset med vannkanoner

Ifølge nyhetskanalen Al Jazeera seilte det canadiske fartøyet med 50 personer om bord i kun 15 minutter før det ble stanset av grekerne.

Journalist og twitrer Jesse Rosenfeld, som er ombord på «Tahrir», hevder kystvakten brukte vannkanoner og våpen for å ta over kontrollen på skipet.

Også talsmann for organisasjonen Canadian Gaza sier kystvakten brukte våpen.

– Fartøyet ble bordet av væpnede folk, sier en talsmann for organisasjonen Canadian Gaza på en pressekonferanse i Aten.

Aktivister i kajakker skal ha eskortert skipet ut fra havna for å hindre kystvakten i å komme inntil det canadiske skipet, men det tok altså ikke lang tid før skipet ble stanset og ført tilbake til havnen igjen med uforettet sak.

Får ikke utreisetillatelse

De fleste av båtene i flotillaen som planlegger å reise til Gaza for å bryte den israelske sjøblokaden av det Gazas kyststripe blir nå holdt tilbake i greske havner og får ikke tillatelse fra greske myndigheter til å forlate havnene.

Fredag ble det amerikanske skipet «The Audacity of Hope» stanset på vei ut av havnen, og kapteinen på skipet ble pågrepet .

Båten skal ha kastet loss uten tillatelse fra greske myndigheter, som undersøkte hvorvidt den var sjødyktig. Greske myndigheter opplyser at de har forbudt alle båter som skal til Gazastripen, å seile fra greske havner, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Greske myndigheter har tilbudt seg å transportere forsyninger til Gazastripen for flåten som ikke får lov til å forlate greske havner.

Torstein Dahle

Rødt-politieker og leders for den norske delen av Gaza-konvoien mener greske myndigheter er et israelsk redskap i å opprettholde sjoblokaden av Gazas kyststripe.

Foto: Holm Morten / Scanpix

LES: – Trist at Hellas gir etter for press

– Hellas er et redskap for Israel

Aktivistene hevder nå at den greske regjeringen er blitt et redskap for Israel for å hindre at noen bryter blokkaden av Gaza-stripen.

– Vi er nå opptatte av å presse og presse på den greske regjeringen for å la konvojen reise til Gaza. De er blitt et redskap for den israelske blokkaden, sier Torstein Dale, leder for den norske delen av Gaza-konvoien, til NRK.

Han forteller på telefon fra Aten at verken de norske deltakerne eller andre deltakerne i Gaza-konvoien vil gi opp å komme seg ut i internasjonalt farvann.

– Vi vil opprettholde presset på Israel og på Hellas. Vi oppnår resulater allerede nå, når vi ser den store internasjonale oppmerksomheten aksjonen får. Vi er langt fra å gi opp. Vi kan holde på i måneder, for ikke å si år, sier Dale.

– Dette er en mektig form for aksjon og vi vil utnytte situasjonen slik den har blitt. Vi ønsker å presse frem en åpning av blokkaden. Vi vil øke presset fremover og håper situasjoen bli så vanskelig som mulig for den greske regjeringen, legger Dale til.

NETT-TV: Derfor får ikke Gaza-konvoien forlate Hellas

Video Den greske utenriksministeren, , forklarer hvorfor Hellas ikke lar Gaza-konvoien forlate greske havner

NETT-TV: En talsperson for det greske utenriksdepartementet forklarer hvorfor Hellas ikke lar Gaza-konvoien forlate greske havner. (Klikk på bildet for å se video).

Nekter å forlate skipet

Aktivister ombord i det kanadiske skipet som ble stanset i dag skal ha møtt kystvakten med rop om at de «arbeider for Israel, det greske folk støtter ikke dette»., ifølge Twittermeldinger fra Jesse Rosenfeld.

Han skriver også at på vei tilbake til havnen hørte de folk på land rope «la dem reise, fritt Palestina».

Aktivister ombord skal også i kveld nekte å forlate skipet, og krever at kystvakten frigir skipet.

LES OGSÅ: Vestlig luksus på Gazastripen

NETT-TV: - Vi blir utsatt for en blokade her
Video - Vi blir utsatt for en blokkade her, sier den amerikanske Gaza-aktivisten Greta Berlin

NETT-TV: - Vi blir utsatt for en blokade her, sier den amerikanske Gaza-aktivisten Greta Berlin. (Klikk på bildet for å se video).

SISTE NYTT

Siste nytt