Smertegrensen nærmer seg for norske aktivister i Aten

Etter det NRK erfarer vurderer flere av de norske aktivistene om de skal avblåse konvoien til Gazastripen og reise hjem.

På vei til Gaza

De norske aktivistene vurderer å reise hjem hvis ikke de kommer seg avgårde i løpet av noen dager.

Foto: Holm Morten / Scanpix

Torstein Dahle

Torstein Dahle nekter å gi opp. Han tror den norske båten drar mandag.

Foto: Holm Morten / Scanpix

Torstein Dahle som er talsperson for den norske delegasjonen i Aten, sier til NRK at skipet med de norske aktivistene ikke vil være klar før mandag.

Dermed er avreisen nok en gang utsatt. NRK kjenner til at flere nå vurderer hvor lenge de kan vente på en eventuell avreise.

– Det blir feil å være her hvis det ikke skjer noe i løpet av to til tre dager. Journalister resier hjem, og en noen deltagere må også hjem, sier stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV), som deltar i konvoien.

Han sier til NRK at det er tull å bruke penger på å bli værende i Aten hvis greske myndigheter fortsetter å forsinke avreisen.

Sabotasje

Det norsk-svensk-greske skipet «Juliano» ble tidligere denne uken utsatt for et sabotasjeangrep. Skipet ligger nå på land og vil bli reparert i løpet av helgen.

I går ble det kjent at også et irsk skip, som ligger til ligger til kai i Tyrkia, er utsatt for sabotasje. Dette skipet er ikke lenger sjødyktig. Dykkere fant ut at en del fra skipets propellakslinger manglet.

Uthalingstaktikk

I går var det ventet at resten av konvoien ville sette kursen mot Gazastripen fredag. Men fortsatt mangler flere av skipene nødvendige godkjennelsene fra greske myndigheter.

– Israel har lykkes godt med å «outsource» blokaden til grekerne, sier Dahle på telefon fra Hellas.

Fredag forrige uke reiste sju nordmenn til Aten for å slutte seg til aksjonen. Blant dem var Torstein Dahle. Han benekter at de norske aktivistene er i ferd med å gi opp selv om avreisen stadig utsettes.

– Alle nordmennene satser på å være med «Juliano» mandag. Det er helt feil å si at denne aksjonen er i ferd med å rakne, sier Dahle.

Han sier at det ser ut som skipene vil sette kursen mot Gazastripen på forskjellige tidspunkter. Det er fortsatt noen som mangler formell godkjennelse. De risikerer å bli stoppet av den greske kystvakten hvis de prøver å forlate landet.

Flere gir seg

Til å begynne med skulle 50 skip delta i konvoien til Gazastripen. Nå er det bare 10 igjen.

Nå har også CNN og CBS varslet at de forlater konvoien hvis ingenting skjer i løpet av helgen.

– Det er uheldig at de forlater skipene. Sånn sett lykkes Israel med sin uthalingstaktikk, men vi kommer ikke til å gi oss, sier Dahle.

– Hvis de klarer å stoppe oss, så kommer vi tilbake med en ny konvoi senere. Vi gir oss ikke før blokaden er opphevet, sier en fortsatt kamplysten Torstein Dahle.

NRK og VG, som er tilstede i Israel, vurderer fortløpende hvor lenge de skal være i Israel. NRK forlater Aten i løpet av fredagen.

Journalist Joseph Dana, som er om bord på det amerikanske bidraget til konvoien i Aten, skriver på Twitter at han er i ferd med å miste troen på at konvoien vil komme avgårde. Han vurderer også å trekke seg fra konvoien, men skriver at aktivistene har varslet en overraskene nyhet i kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt