Hopp til innhold

USA viser muskler på Natos østflanke

USA har sendt to av verdens mest avanserte krigsfly, F-22, til Svartehavskysten. Det er første gang et fly av denne typen opererer så nær russiske styrker på Natos østflanke.

Laster Twitter-innhold

Offisielt er flyene på tokt i forbindelse med Nato-øvelsen Rapid Response. Her skal flyene trene på hvor raskt amerikanske jagerfly, mannskaper og støttepersonell kan bli flyttet til en fremskutt operasjonsbase i en skarp situasjon.

– Vi er her for å vise vår evne til å fly F-22 hvor som helst der det vil være et behov innen Nato, sier skvadronsjef Daniel Lehoski.

Flyene landet på flyplassen Mihail Kogalniceanu nær den rumenske byen Constanta. Herfra er det ikke langt til Krim-halvøya og Svartehavet hvor russerne har et tungt militært nærvær.

– Den type oppdrag vi kjører er offensive-defensive. Vi er veldig, veldig forsiktige med hva vi gjør, sier F-22-piloten Rob Morgan.

Laster Twitter-innhold

– Vil øke vår tilstedeværelse

F-22-flyet, som også omtales som F-22 Raptor, har avanserte sensorer slik at piloten kan spore, identifisere og skyte før fienden rekker å reagere.

F-22 er nesten umulig å oppdage på radar, og er så avansert at den amerikanske kongressen har forbudt Lockheed Martin å selge flyet i utlandet, skriver Daily Mail.

– Disse flyene har evnen til å bekjempe enhver mulig trussel, ifølge generalløytnant Timothy Ray ved 3. Air Force Commander, skriver AirForceTimes.com.

I 2014 lovet president Barack Obama å styrke forsvaret av Natos østeuropeiske allierte. Ifølge Reuters er dette første gang USA sender F-22-fly for å avskrekke Russland.

– Vi ønsker å øke vår tilstedeværelse langs hele den østlige grensen, sier en talskvinne for US Air Force, major Sheryll Klinkel.

UKRAINE-CRISIS/USA-FIGHTERS U.S. F-22 Raptor fighters fly alongside a KC-135 refueling plane over European airspace

PÅ VEI TIL ROMANIA: Her flyr to F-22 sammen med et tankfly av typen KC-135 fra Storbritannia til flyplassen Mihail Kogalniceanu i Romania 25. april.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Russiske fly sneiet USA-fartøy

Flytoktene med F-22 skjer bare to uker etter at to russiske jagerfly passerte det amerikanske krigsskipet USS Donald Cook i Østersjøen med knapp margin.

– Jeg antar at du kan se videoen og se selv hvordan de avskjærer skipet, sier F-22-piloten Dan Naim, ifølge Reuters.

USAs utenriksminister John Kerry sa at den amerikanske marinen kunne ha åpnet ild mot de russiske flyene dersom de hadde følt seg truet.

Laster Twitter-innhold

Russerne har økt sin aktivitet

Stabssjef for Romanias flyvåpen, Laurian Anastasof, sier ifølge CNN at russerne blir stadig mer nærgående.

– De har økt sine flyaktiviteter og øvelser. Dette ser vi hver eneste dag, sier Anastasof.

Nato er opptatt å styrke forsvaret av sin østlige flanke for å kunne bistå sine østeuropeiske allierte i en krisesituasjon.

– Vi er ikke her for å provosere noen, men for å samarbeide med våre allierte, sier den 26 år gamle piloten Dan Barina.

Mandag vil de amerikanske krigsflyene returnere til sin base i Storbritannia, hvor USA har utplassert 12 fly av typen F-22.

ROMANIA-NATO-US-MILITARY-DRIL

STRATEGISK BELIGGENHET: Det tidligere Warszawapakt-landet Romania ble medlem av Nato i 2006 og ligger strategisk plassert ved Svartehavet.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt