NRK Meny
Normal

Russlands statsminister: – Vi er i en ny kald krig

Det spente forholdet mellom Vesten og Russland har ført verden inn i en ny kald krig, mener den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev gir ordre om å forsyne øst-Ukraina med gass.

KALD KRIG: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev mener det er en ny kald krig.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

Det er spenningen rundt Ukraina og Russlands støtte til det syriske regimet som har forverret forholdet mellom Russland og Nato, mener den russiske statsministeren.

På sikkerhetskonferansen i München lørdag, gikk han så langt at han sa at verden er i en ny kald krig.

– Alt som er igjen, er en uvennlig politikk fra Nato mot Russland, sa Dmitrij Medvedev.

– Vi kan si det enda klarere: Vi har kommet inn i en ny periode med kald krig, sa han videre.

Stoltenberg: Ønsker ikke en ny kald krig

Nato har styrket nærværet i medlemslandene i nærheten av Russland i kjølvannet av Ukraina-krisen. Onsdag sa generalsekretær Jens Stoltenberg at alliansen vil styrke sitt militære nærvær mot øst ytterligere.

På konferansen sa Stoltenberg at det er Russland som destabiliserer Europas sikkerhet.

– Nato søker ikke konfrontasjon. Vi ønsker ikke en ny kald krig. Samtidig må svaret vårt være bestemt, sa Stoltenberg fra talerstolen i München.

– Vi er ikke i en ny kald krig, men vi er heller ikke i det partnerskapet med Russland som vi ønsket å være etter den kalde krigen, sier Stoltenberg til NRK.

Solberg er ikke skremt

NRK har også snakket med Erna Solberg, som er på konferansen. Hun mener Russland går for langt i å betegne situasjonen som en kald krig.

– Jeg blir ikke skremt av dette, sier Solberg.

– Jeg er uenig med ham om at det er en ny kald krig. Det er reaksjoner på Russlands handlinger, men samtidig et ønske om dialog, sier den norske statsministeren.

Mener Vesten lyver om russiske aktiviteter

Medvedev reagerer på det han mener er stadige vestlige beskyldninger om at Russland truer Nato, Europa eller USA.

Blant annet sier han at det ikke er sant at Russland har bombet sivile i Syria. Frankrike har tidligere i konferansen bedt Russland om å stanse slik bombing.

– Selv om alle beskylder oss for dette, er det ikke sant. Vi trenger å utveksle informasjon, våre militære styrker må være i konstant kontakt, sa Medvedev i talen sin.

– Vesten har skapt et skille

Medvedev mener utvidelse av Nato og EU skaper et klarere skille mellom Russland og Vesten.

– Europeiske politikere trodde å skape et såkalt belte av venner på den europeiske siden, kunne være en garanti for sikkerhet. Og hva er resultatet? Ikke et belte av venner, men et belte av ekskludering, sa den russiske statsministeren i sin tale.

Han la til at å bygge tillit er vanskelig, men at Nato og Russland må starte med dette. Han sa også at posisjonene til Nato og Russland er ulike, men ikke like langt fra hverandre som under den forrige kalde krigen, da Berlinmuren fortsatt sto.

Jens Stoltenberg og Dmitrij Medvedev

DÅRLIG STEMNING: Da dette bildet ble tatt i 2010, inngikk daværende statsminister Jens Stoltenberg og daværende president i Russland Dmitrij Medvedev en maritim avtale mellom Russland og Norge. Nå er Stoltenberg generalsekretær i Nato, og Medvedev er ikke fornøyd med forholdet mellom forsvarsalliansen og Russland.

Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Dmitrij Medvedev og Barack Obama

IKKE VENNER: Dmitrij Medvedev mener Vesten og Barack Obama ikke behandler Russland med respekt, og skaper et unødvendig skille mellom Russland og Nato. Dette bildet er fra 2011.

Foto: JIM WATSON / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt