Hopp til innhold

USA viser militære muskler nær Kina

To amerikanske marinefartøyer har i helgen seilt gjennom Taiwan-stredet. Kina mener slike passeringer er ulovlige.

The guided-missile destroyer USS William P. Lawrence (DDG 110) practices ship maneuvers as it transits the Pacific Ocean

USS William P Lawrence er ett av to marinefartøyer som passerte gjennom Taiwan-stredet i helgen. Taiwan applauderer, det er ventet at Kina vil protestere. Tidligere har kinesiske myndigheter hevdet at det er ulovlig for andre land marinefartøyer å seile gjennom stredet.

Foto: Handout / Reuters

Det er marinefartøyene USS «William P. Lawrence» og USS «Stethem» som seilte gjennom det omstridte stredet, skriver The Guardian.

Taiwan-stredet er 180 kilometer bredt og skiller Taiwan fra Fastland-Kina.

Det er ventet at manøveren vil skape ytterligere spenninger i forholdet mellom USA og Kina, skriver avisen.

Trump og Xi

Forholdet til Taiwan er en i rekken av problemområder i forholdet mellom presidentene Trump og Xi.

Foto: Nicolas Asfouri / AFP

The Guardian minner om at Taiwan er en i rekken av betente saker i forholdet mellom USA og Kina. Andre er den gryende handelskrigen, amerikanske sanksjoner og kinesernes militære muskler i Sør Kina-havet.

Våpen fra USA

Regjeringen på Taiwan vil se på handlingen som en støtte fra president Donald Trump i en tid med økende friksjon mellom Taipei og Beijing.

Myndighetene på Taiwan har siden 2010 mottatt våpen for 15 milliarder dollar, skriver The Guardian.

USA har ingen formelle politiske bånd til Taiwan, men USA har undertegnet en garanti om at Taiwan skal få kjøpe amerikanske våpen for å forsvare seg. USA er Taiwans viktigste leverandør av våpen.

De amerikanske marinefartøyene passerte gjennom Taiwan-stredet søndag. Kinesiske myndigheter har ikke kommentert denne konkrete hendelsen foreløpig.

USS William P Lawrence

Det er dette skipet, USS William P Lawrence, som sammen med USS Stethem, seilte gjennom Taiwan-stredet i helgen.

Foto: Gregory Bull / AP

Men da franske marinefartøyer gjorde det samme tidligere denne måneden, kalte Beijing manøveren for ulovlig, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Åpen passasje gjennom Stillehavet

Myndighetene i Kina mener havområdet mellom Fastland-Kina og Taiwan er kinesisk område. USA mener havområdet ikke er kinesisk.

– Det at våre skip passerte gjennom stredet viser USAs forpliktelse til å sikre åpen passasje gjennom Det indiske hav og Stillehavet, sier talsmannen for Den syvende flåten, Clay Doss, til The Guardian.

Kina truer Taiwan med krig

I nyttårstalen sa Kinas president Xi Jinping at Taiwan må forberede seg på krig dersom øya fortsetter å ikke gå med på at Taiwan skal styres av Kina.

Kina har den senere tid sendt militære fly og marinefartøyer på øvelser tett på Taiwan samtidig som Kina fører en politikk for å isolere Taiwan internasjonalt, fortsetter avisen.

Det har resultert i at Taiwans allierte er blitt færre.

«Sekunder fra kollisjon» i høst

Talsperson Clay Doss i den amerikanske marinen sier at det ikke var noen farefulle episoder med andre nasjoners fartøyer da amerikanske båter passerte Taiwan-stredet i helgen.

I oktober var et amerikansk- og et kinesisk marinefartøy «sekunder fra» å kollidere. Det skjedde da jageren USS «Decatur» var på patrulje i Sør-Kinahavet ikke langt fra de omstridte Spratlyøyene.

USS Decatur

I oktober var et amerikansk- og et kinesisk marinefartøy nær ved å kollidere i Sør-Kinahavet.

Foto: U.S. Navy

– Det kinesiske fartøyet brøt reglene ved å presse seg foran USS «Decatur», sa den pensjonerte marinekapteinen Carl Schuster, til CNN den gangen.

Kina har plassert ut militære styrker på de omstridte Spratlyøyene, en øygruppe som Kina og andre land også hevder tilhører dem.

SISTE NYTT

Siste nytt