Nye satellittbilder avslører kinesisk opprustning i Sør-Kina-havet

Det kan fyre opp et allerede anstrengt forhold til Donald Trump.

Kinesisk øy i sør-kinahavet

Nye satellittbilder viser at kinesisk militæret ruster opp på kunstige øyer i Sør-Kina-havet.

Foto: DIGITALGLOBE / Reuters

Under et statsbesøk i USA i fjor sa den kinesiske presidenten, Xi Jinping, at de ikke planla noe militær aktivitet på de kunstige øyene de har laget i Sør-Kina-havet. Øyene ligger strategisk godt plassert midt i en viktig handelsrute.

Nå viser nye satellittbilder at landet har det som ser ut som luftvern- og rakettforsvarssystem. Bildene ble offentliggjort onsdag av Asian Maritime Transparancy Agency (AMTI), og de sier at bildene viser klart at Kina ruster opp på øyene.

Kunstig, kinesisk øy i sør-kinahavet.

Bildene viser flere at luftforsvarsvåpen er blitt installert på øyene.

Foto: DIGITALGLOBE / Reuters

AMTI, som er en tenketank basert i Washington, sier at bildene, som ble tatt forrige måned, viser et våpenlager som kan forsvare seg mot eventuelle rakettangrep.

– Denne sannsynlige opprustningen viser at Beijing mener alvor med å forsvare disse kunstige øyene i tilfelle det oppstår en væpnet konflikt i Sør-Kina-havet. Det sier byrået i en ny rapport.

Betent forhold til Trump

Forholdet mellom Kina og USA har allerede blitt mer betent etter at Donald Trump ble valgt som president, og det har utviklet seg en liten ordkrig mellom Kina og Trump.

For noen uker siden ringte Trump og snakket med den Taiwanske presidenten. Dette er et brudd på det såkalte «Ett Kina»-prinsippet, som har vært praksis i 37 år.

Kinesisik kunstig øy i sør-kinahavet.

Disse nye bildene kan føre til flere stikk mellom Trump og Kina. De viser det som ser ut som militæraktivet.

Foto: DIGITALGLOBE / Reuters

Kina truet så med å stanse samarbeidet med USA dersom dette fortsetter. Trump var krass mot Kina under hele valgkampen, og har også beskyldt kineserne for å ha skapt global oppvarming for å svekke amerikansk næringsliv.

Denne nye avsløringen kan gi den påtroppende presidenten flere grunner til å være skeptisk til stormakten i øst.

Attraktivt handelsområde

Øyene ligger midt i den viktige handelsruten i Sør-Kina-havet hvor det er regnet at det transporteres handelsverdier til nesten 38 trillioner kroner.

Sør-Kina-havet er et betent diplomatisk område. Kina har kontroll over mesteparten, men både Vietnam, Taiwan, Malaysia, Brunei og Filippinene mener de har rett på deler av det.

I sommer slo voldgiftsdomstolen i Haag fast at Kina ikke har noe historisk krav over områdene. Kina var raskt ute med å hverken akseptere eller godkjenne avgjørelsen.

Washington har også engasjert seg i konflikten og har gjennomført flere patruljer på vegne av aktørene som mener Kina har tatt en for stor del av kaka.

Kunstig øy i sør-kinahavet.

Øyene ligger på en attraktiv handelsrute i Sør-Kina-havet.

Foto: DIGITALGLOBE / Reuters

Les også:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt