Hopp til innhold

USA-valget sett fra resten av verden

– Er det valg i en bananrepublikk? spør den russiske presidenten, mens kineserne ser på Trump som en forretningsmann de kan forhandle med. Tyskerne håper Clinton vinner, mens tyrkerne vil ha Trump.

Spår valgvinner

Apen i en park i Changsha, i Hunan-provinsen i Kina, blir kalt «kongen av profeter». Her spår den at Donald Trump blir USAs neste president.

Foto: STR / Afp

En måpende verden følger det som har blitt kalt den mest skitne valgkampen i USA.

Alles øyne har vært rettet mot Donald Trump og Hillary Clinton de siste ukene, for ikke å si månedene. Og mens det rapporteres at amerikanerne er så lei av valgkampen at de snart kaster opp, er munnhuggeriet mellom de to stadig å finne på forsidene av avisene og på topp i nyhetssendingene rundt om i verden.

NRKs korrespondenter har oppsummert hvordan valget blir dekket der de oppholder seg.

Putin: – En bananrepublikk?

På Trump-valgmøte

Donald Trump kan ha gitt Putin god grunn til å håpe at han blir USAs neste president. Her en kvinne på et valgmøte i Plymouth i februar i år.

Foto: David Goldman / Ap

– Er USA en form for bananrepublikk, spurte president Vladimir Putin og antydet at påstandene om russisk innblanding var en del av det anti-russiske hysteriet som hersker i USA.

Russland og mulig russisk påvirkning av valgkampen har fått mye oppmerksomhet i USA, noe som trolig har passet landets president Vladimir Putin bra. Men Putin avviste i forrige uke at russiske myndigheter bevisst forsøker å påvirke.

Flere TV-kanaler framstiller Trump som en som forstår folkedypet, mens Hillary Clinton beskrives som en politiker som er negativt innstilt overfor Russland.

– I Russland har de store statsstyrte TV-kanalene brukt mye tid på å vise at det amerikanske politiske systemet er i krise, og at resultatet av det er at en kandidat som Donald Trump kan bli president, forteller Moskva-korrespondent Morten Jentoft.

– Trump minner om afrikanske kandidater

– Også her i Afrika får valget stor oppmerksomhet, og det er stort sett Trump som får folk til å reagere, sier Afrika-korrespondent Sverre Tom Radøy.

Mange smiler oppgitt over trekk ved Trump de synes de kjenner igjen hos egne kandidater som også vil fengsle den andre kandidaten, ikke vil anerkjenne valget og som mener valget er rigget.

På den andre siden har mange så dårlige erfaringer med egne politikere at de har tommelen opp for Trump når han bruker ordet «politiker» som et skjellsord.

– Den nigerianske twitterkontoen #Nov8AfricanEdition anbefales for avveksling, men kenyanere vi snakker med er omtrent like skremt av en fremtid med Trump som det norske medier gir uttrykk for, sier Radøy.

Mye står på spill. USA er den største giveren av nødhjelp og kontinentets nest største handelspartner (etter Kina). USA utvider tilstedeværelsen med en ny dronebase i Niger og ses på som en viktig alliert i kampen mot terror.

Mange spente i Midtøsten

– Her følger mange spent med på valget. Og med god grunn: Amerikansk utenrikspolitikk setter et stort preg på regionen, og hvem som blir valgt i dag, kan ha mye å si for hvordan det blir her i morgen, eller om 20 år, sier Midtøsten-korrespondent Kristin Solberg.

Tenk for eksempel på dagens situasjon med IS – gruppen har dype røtter til den amerikanske invasjonen av Irak i 2003.

Solberg tror mange opplever valget som et valg mellom to onder: En del tror at Hillary Clinton er mer «hauk» enn Obama, og at hun har større tro på militære løsninger, noe som sjelden er bra for menneskene som lever i Midtøsten.

Likevel er frykten for en Trump-seier større. Han har ingen erfaring med utenrikspolitikk, og retorikken mot muslimer i valgkampen har skapt mye mistillit.

I tillegg frykter mange temperamentet hans.

De spør seg: Hvis han kan la seg provosere og oppføre seg som en bølle etter en angivelig verbal fornærmelse i valgkampen, hva vil skje med Midtøsten hvis det for eksempel blir et terrorangrep på amerikansk jord som IS eller Al Qaida står bak? Vil han da også svare som en bølle?

Tyskerne håper på Hillary

Til tross for at Donald Trumps besteforeldre var utvandrere fra den lille tyske landsbyen Kallstadt i Rheinland-Pfalz, betyr ikke det at han har en høy stjerne hos tyskerne.

– Hvis tyskerne hadde kunnet stemme under presidentvalget i USA ville 75 prosent valgt Clinton og 4 fire prosent valgt Trump. 20 prosent ville ikke ha valgt noen av dem, viser en måling gjort for ARD, forteller korrespondent Guri Norstrøm i Berlin.

Anti-Trump i Berlin

Trump-motstandere rev ned det de kalte Trumps mur av hat foran Brandenburger Tor i Berlin i september.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Mens Clinton blir sett på som en garantist for en profesjonell fortsettelse av USAs utenrikspolitikk med et sterkt forhold til Europa, blir Trump sett på som uberegnelig og troende til å skape mye uro, skriver Spiegel.

Det eneste som er sikkert dersom Trump kommer til makta, er at alt blir usikkert, skriver Die Welt. Frykten er at det vil føre til kaos i markedene og ettersom hver fjerde arbeidsplass i Tyskland er eksportavhengig, er dette et lite ønskelig scenario.

Trump har kritisert USAs bidrag til Nato, og hvis det blir slik at Europa selv må sørge for sikkerheten fremover, frykter Tyskland at det blir de som må betale for det meste ettersom de har den sterkeste økonomien.

Britene med spent forhold til Trump

Den britiske dekningen av det amerikanske presidentvalget overskygges mye av den kommende EU-utmeldelsen, men etter hvert som det har nærmet seg har kampen oftere nådd førstesidene.

Mye spenning var også lenge knyttet til forholdet til Donald Trump dersom han skulle bli USAs neste president, ikke minst etter at statsministeren og flere andre politikere kritiserte ham for sine kommentarer om muslimer.

– Det skal i ettertid ha vært kontakt mellom nåværende administrasjon i Downing Street og Trumps rådgivere for å forsikre at det vil være et godt arbeidsforhold videre, sier London-korrespondent Espen Aas.

Storbritannia har alltid vært opptatt av sitt forhold til USA. Flere statsministre, deriblant Margaret Thatcher og Tony Blair, utviklet nære vennskap til sittende presidenter.

Det er et mer åpent spørsmål om det vil skje denne gangen.

Aktivister i London mot Trump

Anti-Trump-aktivister på buss i London for å oppfordre amerikanske statsborgere i Storbritannia til å stemme.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / Afp

– Nato senker skuldrene hvis Clinton vinner

Donald Trump har flere ganger hintet om at han ikke vil forsvare land han mener ikke betaler det de burde for å være med i Nato, og han har flere ganger sagt at de europeiske landene må betale for seg.

– Det er flere både i USA og Europa som har kritisert Trump for å se på Nato som et kommersielt foretak og ikke en forsvarspolitisk allianse. Både amerikanere og europeere i Natos øverste ledelse vil senke skuldrene hvis Hillary Clinton vinner valget, sier brusselkorrespondent Philip Lote.

Le Soir, belgisk avis

'De aller siste slagene' belgiske Le Soir er en av mange europeiske mediehus som følger innspurten tett. Blant annet med tanke på hvilke konsekvenser presidentvalget vil få for Europa.

Foto: Philip Lote / NRK

Han påpeker også at det både i USA og Europa nå er langt flere velgere som er kritiske til frihandel.

– Dette betyr at frihandelsavtalen, TTIP, mellom USA og EU garantert ikke blir underskrevet før årsskiftet, som var den opprinnelige planen. Både Hillary Clinton og europeiske ledere vil ha behov for se på avtalen på nytt. Dersom Trump vinner, regner EUs ledere forhandlingene som døde, sier Lote.

– Tyrkia foretrekker Trump

Tyrkias lederskap synes å foretrekke Donald Trump fremfor Hillary Clinton, mener Sidsel Wold i Istanbul.

Tyrkia har forgjeves bedt USA om å utlevere predikanten Fethullah Gülen. Tyrkere flest mener at det var hans nettverk som sto bak kuppforsøket i sommer. Eposter har vist at gülenister har støttet Hillary Clintons valgkamp.

– Om ikke USA vil utlevere Gülen styrker det konspirasjonsteoriene om at demokratene i Det hvite hus beskytter Gülen og dermed støtter kuppmakerne, forklarer Wold.

Både president Erdogan og statsminister Yildrim refset Clinton etter at hun tok til orde for å bevæpne den kurdiske YPG-militsen i Syria, i kampen mot IS. Regjeringen ser YPG som en alliert av PKK, som står på både Tyrkias og USAs terrorliste.

Kineserne vil forhandle med Trump

– Selv om Donald Trump truer med handelskrig og straffetoll på kinesiske varer hvis han blir president, er mange i Beijing mer bekymret for at Hillary Clinton skal gå av med seieren, sier Asia-korrespondent Peter Svaar.

Kinesiske studenter følger debatten

Kinesere følger presidentdebatten på en kafe i Beijing.

Foto: Andy Wong / Ap

Det er tre temaer som opptar kinesiske analytikere som følger det amerikanske valget nå. Handel, situasjonen i Sør-Kinahavet, og klimasamarbeidet – der både USA og Kina var blant de første til å ratifisere Parisavtalen.

Mens Trump knapt har sagt et ord om Sør-Kinahavet, er Clinton tøffere i sikkerhetspolitikken. Hun har også tidligere kritisert Kina for brudd på menneskerettighetene.

39 prosent av de spurte i Fastlands-Kina støtter den republikanske kandidaten i en fersk meningsmåling utført av Hongkong-avisen South China Morning Post.

Mange kinesere ser på Trump som et ubeskrevet blad. En pragmatisk forretningsmann det er mulig å forhandle med.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt