Trump inviterer Obamas halvbror til valgkampduell

President Barack Obamas halvbror Malik blir å finne i salen som Trumps gjest under den tredje og siste debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump onsdag kveld.

Malik Obama, Baracks eldre halvbror

TIL USA: Barack Obamas eldre halvbror, skal sitte «ringside» under den neste presidentdebatten.

Foto: Karel Prinsloo / Ap

– Jeg gleder meg til å høre på debatten. Trump kan gjøre USA storslagent igjen, sier Malik Obama, USAs president Barack Obamas tre år eldre halvbror, til New York Post.

I motsetning til sin mer kjente halvbror er imidlertid ikke Malik demokrat, noe han også har fortalt mediene tidligere.

Trump-supporteren er enig med Trump i at mediene favoriserer Clinton og blåser av anklager fra kvinner om at Trump skal ha trakassert dem seksuelt.

– Jeg tror dem ikke, hvorfor har de ikke stått fram før?, spør han.

Donald Trump holder tommelen opp mens han står ved talerstolen

Donald Trump må gjøre en svært god innsats i den siste debatten om han skal kunne snu den negative trenden den siste tiden.

Foto: KENA BETANCUR / Afp

Trump: – Ser fram til å treffe ham

Republikanernes presidentkandidat, som den siste tiden har vært i hardt vær, er svært fornøyd med at Malik Obama skal sitte «ringside» onsdag kveld.

– Jeg ser veldig fram til å treffe og være sammen med Malik, sier Donald Trump, og legger til at Malik forstår politikk langt bedre enn sin bror, president Barack Obama.

Malik Obama er født i Kenya, der han delvis bor, men han har vokst opp i USA og er registrert til å stemme i Maryland. Han og Barack har samme far, Barack H. Obama, men forskjellig mor.

Da Malik stilte til guvernørvalg i Kenya i 2013 brukte han brorens slagord fra den amerikanske valgkampen i 2008, «forandring». Det imponerte imidlertid ikke kenyanerne, som ga han kun 694 av 55.000 mulige stemmer.

Malik Obama, Barack Obamas kenyanske halvbror, med støttespillere ved Nyang'oma i Kogelo

Malik Obama, Barack Obamas kenyanske halvbror, snakker til noen av sine støttespillere ved Nyang'oma i Kogelo, Kenya. Stedet har blitt kjent som Obama-familiens hjem.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

Ingen Clinton-fan

Obamas halvbror har også startet sin egen organisasjon, «The Barack H. Obama Foundation». Den er oppkalt etter han og Barack Obamas far. Malik sier han hadde vært i stand til å gjøre mer for å hjelpe familiens landsby i Kogelo, Kenya, dersom han hadde fått «den støtten han burde ha fått» fra sin mer kjente halvbror.

Malik sier han sist så sin yngre halvbror i august 2015, etter at presidenten hadde vært på et besøk til Kenya.

– Jeg dro til Det hvite hus for å si hallo. Det var en høflighetsvisitt, sier Malik, og hevder han ikke fikk en særlig varm velkomst.

– Det var en distansert greie, veldig business-aktig og formelt.

Malik Obama er heller ingen stor Clinton-fan, og mener den tidligere utenriksministeren må ta sin del av ansvaret for situasjonen i Midtøsten, noe som nærmest har vært et mantra for Trump i valgkampen.

Malik sier blant annet at tidligere Libya-diktator Muammar Gaddafi var «en god venn».

– Se på situasjonen i Libya nå, sier Malik tørt til The New York Post.

USAs president Barack Obama.

USAs president Barack Obama har flere halvbrødre.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Stor familie

Malik er ikke Obamas eneste halvbror. Flere av dem har de siste årene vært i nevnt mediene, som Mark Ndesandj. Han hevdet i 2009 at Obamas far hadde vært voldelig mot brødrene i oppveksten.

En annen halvbror, George Hussein Onyango Obama, ble for noen år siden funnet i Nairobi, der han angivelig levde på rundt én dollar i måneden. I et lengre intervju med African Independent fra 2015 sier 29-åringen, som sliter med alkoholproblemer, at han har blitt forsøkt kontaktet av republikanere som forsøker å sverte Obama.

Obama har også en onkel som har vært i mediene, Onyango «Omar» Obama. Onyango ble i 2011 pågrepet for fyllekjøring. I den forbindelse kom det også frem at president Barack Obama bodde med onkelen - som da var ulovlig innvandrer - en kort periode på 80-tallet, ifølge Huffington Post.

Hele videoen fra 2005.

SKANDALEVIDEO: Denne videoen, fra 2005, har satt Trump i et dårlig lys den siste tiden.

Sliter blant afroamerikanere

Trump utdyper ikke formålet med å invitere Malik Obama overfor New York-avisa, men det er nærliggende å tenke at det er et forsøk på appellere til afroamerikanske velgere, en gruppe Trump sliter voldsomt med.

Samtidig gjorde Hillary Clinton i lite i de to første debattene for å nå denne velgergruppen, der valgdeltakelsen varierer veldig.

I en fersk måling fra Wall Street Journal/NBC News er det bare 65 prosent av afroamerikanerne som sier at de der «veldig interesserte» i valget.

Det er 18 prosentpoeng lavere enn ved forrige presidentvalg, og det kan få konsekvenser i vippestaten Florida. Der fikk Obama 95 prosent av de svarte stemmene i 2008 og 2012, mens en måling fra september gir Clinton bare 68 prosent oppslutning i samme gruppe.

SISTE NYTT

Siste nytt