Kriseberedskap i Mexico i tilfelle Trump vinner

Mexicos regjering forbereder en kriseplan i tilfelle Donald Trump vinner presidentvalget i USA. Den republikanske kandidaten truer med å utvise alle papirløse og forhindre dem i å sende penger ut av landet.

Avisforsider i Mexico

PREGER FORSIDA: Presidentvalgkampen i USA følges tett av nabolandet Mexico. Landets økonomi er sterkt forbundet med USA.

Foto: YURI CORTEZ / Afp

Mexicos sentralbanksjef Augustin Carstens, som allerede i september advarte mot at en Trump-seier ville treffe Mexico som en kraftig «orkan», bekrefter at de arbeider med en plan for å «dempe stormen» som eventuelt kommer.

Det er foreløpig ikke klart hva kriseplanen innebærer i detalj, men ifølge Sveriges Radio spekuleres det på om sentralbanken kommer til å øke rentene og forsøke å styrke sin peso-valuta.

Sender milliarder av dollar hjem årlig

Augustin Carstens

Mexicos sentralbanksjef Augustin Carstens, som allerede i september advarte mot at en Trump-seier ville treffe Mexico som en kraftig «orkan», bekrefter at de har en plan for å «dempe stormen» som eventuelt kommer.

Foto: Jose Luis Magana / AP

USA er Mexicos viktigste handelspartner. Mer enn 80 prosent av varene Mexico eksporterer går til nabolandet i nord, skriver nyhetsbyrået AFP. Meksikanske fabrikker produserer blant annet biler, mobiltelefoner og datamaskiner til USA.

Millioner av meksikanere bor også i USA, både med og uten oppholdstillatelse. De sender årlig 24 milliarder dollar hjem til Mexico. Det tilsvarer mer enn hva landet har i oljeinntekter, ifølge Sveriges Radio. For et fattig land betyr inntektene fra gjestearbeiderne mye.

I tillegg til å deportere alle papirløse immigranter, har Trump også truet med å si opp frihandelsavtalen Nafta og forhindre at immigranter sender penger ut av USA.

Den republikanske presidentkandidaten har også sverget på at han skal tvinge Mexico til å betale milliarder av dollar for å bygge en mur langs grensa for å forhindre innvandring.

Pesoen stiger og synker med USA-valget

Mandag steg kursen i Latin-Amerika etter prognoser om at Hillary Clinton ligger an til å vinne presidentvalget. Pesoens verdi har sunket og steget i takt med den amerikanske valgkampen.

– Dersom Trump vinner får det ikke bare konsekvenser for USAs økonomi, men også for alle land som er avhengig av USA, sier Mercedes Sanabria, som er aksjemekler i finansgruppen Casa de Bolsa Ve Por Mas.

SISTE NYTT

Siste nytt