NRK Meny
Normal

USA-kommentator: – Det er ikke kriminelt å være en dum og klønete politiker

Mens bookmakere sier at risikoen for at Donald Trump må gå av som president før perioden hans er over, har økt kraftig, mener norske USA-kommentatorer at vi er langt unna en riksrettssak.

Donald Trump holder en tale

KONTROVERSIELL: Det har stormet kraftig rundt USA president Donald Trump, og flere demokratiske politikere har den siste tiden snakket om muligheten for å stille Trump for riksrett. Norske USA-kommentatorer mener det foreløpig ikke er kommet frem forhold som er alvorlige nok til at presidenten må gå.

Foto: Drew Angerer / AFP

– Foreløpig er det Donald Trump har gjort, ikke nok til å bli stilt for riksrett. Det er mye som tyder på at han har opptrådt både klønete og politisk uklokt, men jeg ser ingenting som tyder på at han har gjort noe riksrettsverdig, sier USA-kommentator og tidligere diplomat Eirik Bergesen.

– Jeg hører mange som roper «ulv, ulv» nå, men jeg har ikke sett noen legge frem bevis på at ulven har gjort noen skade. Det er ikke kriminelt å være en dum og klønete politiker, legger han til.

Det har igjen stormet kraftig rundt USAs president Donald Trump den siste tiden:

Snakker om riksrett

Flere demokratiske politikere snakker nå om muligheten for at Trump blir stilt for riksrett.

Bookmakerne har også kastet seg på spekulasjonene. Veddeselskaper både i USA og i Storbritannia har hatt rekordstor trafikk de siste to døgnene på spørsmål knyttet til om Donald Trump kan sitte som president frem til hans periode er over 20. januar 2021, skriver Reuters.

Det er sparkingen av FBI-sjef James Comey og utnevnelsen av en spesialetterforsker som har ført til trafikken.

Det amerikanske nettstedet PredictIt hadde i løpet av 24 timer 17. mai over 100.000 «kontrakter» på spørsmålet «Kommer Donald Trump til å bli stilt for riksrett i 2017?»

PredictIt kaller seg et politisk børsmarked fordi veddeselskaper er forbudt i de fleste amerikanske delstater og opererer derfor med «kontrakter» i stedet for veddemål.

På et tidspunkt onsdag var prisen for en «ja-kontrakt» 33 amerikanske cent, hvilket innebærer en sannsynlig på 33 prosent for at Trump blir stilt for riksrett i løpet av året. Det var opp fra bare 7 prosent i forrige uke.

Mot slutten av onsdagen endte prisen på 27 cent, tilsvarende 27 prosent sjanse for riksrett.

Nettstedet PredictIt

VEDDER: Nettstedet PredictIt stiller på forsiden spørsmålet om Trump blir stilt for riksrett.

Foto: Faksimile / NRK

56 prosents sjanse

Det britiske veddeselskapet Ladbroke kuttet onsdag oddsen for at Trump blir stilt for riksrett fra 11–10 til 4–5.

Det tilsvarer at Ladbroke sier at det er 56 prosents sjanse for at president blir stilt for riksrett.

Ladbrokes talskvinne Jessica Brigde sier at de har mottatt så mange veddemål at de har sett seg nødt til å kutte oddsen.

– De som vedder på politikk lurer på hvor mange skandaler Trump kan overleve, sier Bridge.

– Må kunne knyttes til noe kriminelt

– Jeg tror det er et godt stykke igjen til vi kan snakke om riksrett, da må man kunne knytte Trump direkte til noe som kan tolkes som en kriminell handling, sier USA-kommentator Thor Steinhovden, rådgiver i Tankesmien Agenda og tidligere kommunikasjonsrådgiver ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

– Men jeg tror den siste utviklingen signaliserer at man har nådd et nytt kapittel på en eventuell vei dit. Når man utnevner en spesialetterforsker, fjerner man den politiske kontrollen på situasjonen, og den blir mer uforutsigbar.

Eirik Bergesen

TROR IKKE PÅ RIKSRETT: – Jeg blir lei av å lese alle kommentarartiklene om at Trump nå er ferdig. Det er ingen rykende revolver, og det må til, sier Eirik Bergesen.

Foto: privat

Heller ikke Eirik Bergesen mener Trump foreløpig trenger å frykte at han må flytte ut av Det hvite hus. Han mener det ropes «ulv, ulv» og tas til orde for riksrett nå fordi Trump er en type mange ikke liker, men det betyr ikke at han har brutt loven, påpeker Bergesen.

– Trump ble valgt for å rive ned systemet, han er den outsideren han sa han skulle være. De har satt en pyroman inn i det brennende huset og regner ikke med at han skal bygge huset opp igjen, sier han.

Mer verdifull som alliert enn som fiende?

Det republikanske flertallet i Kongressen gjør også at en riksrettssak trolig sitter langt inne, mener Bergesen.

– Amerikansk lov sier at det er mulig å stille noen for riksrett selv om det ikke har skjedd noe kriminelt – såkalte «misdemeanours», forseelser eller spesielt uheldige handlinger, kan dermed rent juridisk være nok til å felle Trump. Men ettersom Republikanerne har flertall i Kongressen, krever det at mange nok av de republikanske kongressrepresentantene går mot sin egen president, og det er det foreløpig ingen tegn til, sier han.

Han viser til en nylig avstemning i Kongressen om en uavhengig kommisjon skal granske anklagene om forbindelser mellom Trump og Russland.

– Da var det én eneste republikansk representant som stemte med Demokratene. Tvert imot er Mitch McConnell og Paul Ryan, Republikanernes ledere i Senatet og i Representantenes hus, mer lojale enn noensinne. Vi må også huske at i mellomvalget neste år, er det 25 demokratiske seter som står på spill, men bare åtte republikanske, så det skal veldig mye til for at Demokratene skal vinne tilbake flertallet i Kongressen, sier Bergesen.

Trump har riktignok lavere oppslutning i befolkningen enn de fleste nyvalgte presidentene før ham, men Thor Steinhovden påpeker at han er svært populær blant dem som stemte på ham.

Thor Steinhovden, Arena

– SETTER IKKE PENGENE PÅ RIKSRETT: Thor Steinhovden tror det er lite sannsynlig at republikanerne vil avsette sin egen president når de har flertall i Kongressen og dermed fremstå som at de ikke er styringsdyktige.

Foto: Åsa Maria Mikkelsen

– Så lenge Trump er populær blant de republikanske velgerne, og sånn sett er mer verdifull for Republikanerne som en alliert enn en fiende, vil nok det republikanske partiet forsøke å unngå å avsette sin egen president, sier Steinhovden.

– Det er lett å la seg rive med når en er så kontroversiell som Trump er, men neste presidentvalg er ikke lenger unna enn i 2020. Selv om det nok er mange republikanere som kunne ønske seg en Mike Pence snarere enn en Donald Trump som president, vil det å avsette sin egen president – sparke sin egen sjef – når man har fullmakt i begge kamre i Kongressen, bortimot bety det samme som å si at de ikke er styringsdyktige.

Frykter heksejakt-stempel

Dersom Trump skulle bli tvunget til å gå av, vil dessuten konsekvensene kunne skape nye bekymringer for Trump-motstanderne.

Frykten er at de som stemte på Trump fordi han har erklært krig mot den «politiske eliten», vil føle seg enda mer marginalisert dersom den samme «eliten» kaster deres president.

– Mange av republikanerne blir oppfattet som den «eliten» som Trump gikk til kamp mot, og det er derfor de må trå så forsiktig. Det må være noe mer konkret enn det som foreligger nå, for at det skal gå mot at Trump blir stilt for riksrett – republikanerne er ikke tjent med at mange av velgerne mener dette er en heksejakt, sier Steinhovden.

– Hadde Trump blitt avsatt uten en åpenbar grunn, ville det bety «borgerkrig» innad i det republikanske partiet, men også en voldsom tilspissing i det amerikanske samfunnet. Skulle han bli en politisk martyr, er det vanskelig å se for seg hvor dette skal ende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt