Hopp til innhold

FBI etterforsker mulig binding mellom Trump-leiren og Russland

FBI-sjef James Comey og NSA-sjef Mike Rodgers ble grillet i høring om Russlands innblanding i USA-valget.

Donald Trump sitter med hånden i ansiktet

FBI-sjef James Comey bekrefter at de etterforsker de påståtte bindingene mellom Trump-leiren og Russland.

  • Bekrefter etterforskning av Russland og Trump-leiren
  • Mener Russlands mål var å hjelpe Trump og skade Clinton
  • Avviser at Obama avlyttet Trump Tower

Mandag ettermiddag norsk tid stiller FBI-sjef James Comey og NSA-sjef Mike Rodgers til en åpen høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

  • Følg høringen i videospilleren øverst i saken

Tema for høringa er både Russlands hacking under det amerikanske valget, Trump-medarbeideres påståtte bånd til Russland og den påståtte avlyttinga av Trump Tower.

– Vi etterforsker nå om det var en russisk innblanding under valget, og enhver mulige binding mellom Russland og Trump-medarbeidere. Vi vil også undersøke om noen i så fall har brutt loven, sa FBI-direktør James Comey under høringen.

Trump Russia James Comey

PÅ HØRING: FBI-sjef James Comey skal vitne i dag.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

– Ekstraordinært

Nyhetsbyrået Ap beskriver dette som en «ekstraordinær avsløring».

Comey understreker selv at de vanligvis ikke kommenterer en pågående etterforskning, men at dette er en ekstraordinær situasjon.

– Dette arbeidet er svært komplekst, og det er umulig for meg å gi deg en tidsplan for når vi vil være ferdige med etterforskningen, sa Comey.

Både FBI-sjef Comey og NSA-sjef Rodgers sa under høringen at de fortsatt står ved sin vurdering at Russlands mål var å påvirke valget i Trumps favør og Clintons disfavør, men at de ikke har konkludert om hvorvidt Russland lyktes med dette.

I kjølvannet av uttalelsene til Comey og Rodgers uttaler Det hvite hus at det ikke finnes noen bevis på at Trump samarbeidet med Russland, melder Ap.

«Det finnes INGEN BEVIS på en sammensvergelse mellom Trump og Russland og det finnes INGEN BEVIS på en Trump/Russland-skandale», skriver en talsperson i en e-post til amerikanske medier, ifølge AFP.

Avviste avlytting

Adam Schiff, ledende demokrat i etterretningskomiteen, stilte flere direkte spørsmål til FBI-direktør Comey vedrørende Trumps påstander om at Obama avlyttet Trump Tower:

Laster Twitter-innhold

Comey svarte at han ikke har informasjon som støtter Trumps påstander.

– Når det gjelder presidentens twittermeldinger, så har jeg ingen informasjon som støtter de påstandene, svarte Comey.

President Donald Trump har tvitret seg gjennom de 50 første dagene som president.

Også den republikanske lederen for komiteen, Devin Nunes, avviste muligheten for at Trump Tower ble avlyttet.

– La meg være tydelig. Vi vet at det ikke var en avlytting på Trump Tower. Det er likevel fortsatt mulig at andre former for overvåking ble brukt mot Trump og hans medarbeidere, sa Nunes.

NSA-sjef Mike Rodgers avviste også i høringen at Obama skal ha bedt britisk etterretning om å iverksette elektronisk overvåking av Donald Trump.

Påstanden kom opprinnelig fra Fox News og ble videreført av Trumps pressetalsmann Sean Spicer tidligere i mars.

Mulige koblinger

Adam Schiff listet også opp en rekke potensielle linker mellom Trump-medarbeidere og russiske myndigheter under valgkampen.

– Dette burde bekymre enhver amerikaner, sa Schiff, og la til:

– Men vi vil aldri vite om dette påvirket det endelige utfallet av valget.

Verken Comey eller Rodgers har uttalt seg offentlig om dette temaet før i dag, men FBI anklaget i januar Russland for å ha hacket Demokratenes nasjonalkomité før presidentvalget i USA, angivelig for å sverte Hillary Clinton og hjelpe Donald Trump til seier.

Skylder på demokratene

Amerikanske medier har tidligere avdekket at valgkampmedarbeidere og andre personer med tilknytning til Trump gjentatte ganger før valget hadde kontakt med russiske etterretningsagenter.

Laster Twitter-innhold

Trump er lite glad for høringen i etterretningskomiteen, noe han ga tydelig uttrykk for i en Twitter-melding mandag.

– Demokratene fant opp og pushet denne Russland-historien som en unnskyldning for at de førte en helt forferdelig valgkamp, lød kraftsalven fra den amerikanske presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt