Washington Post: Trump ga gradert informasjon til Russlands utenriksminister

At USAs president kan ha delt gradert etterretningsinformasjon om IS med Sergej Lavrov, sender sjokkbølger gjennom Washington.

Sergei Lavrov, Donald Trump, Sergej Kislyak

TOPPMØTE: Trumps møte med Sergei Lavrov (t.v.) og ambassadør Sergei Kislyak gir den amerikanske presidenten nok en ripe i lakken.

Foto: HO / AFP

– Dersom dette stemmer, er det den mest alvorlige anklagen mot en sittende president i amerikansk historie, sier jusprofesssor ved Harvard, Alan Dershowitz, til CNN.

Det var på Trumps første møte med Russlands utenriksminsiter Sergej Lavrov og ambassadør Sergej Kisljak i forrige uke at Trump skal ha avslørt hemmeligstemplet informasjon, ifølge Washington Post.

Avisen skriver at Trump blant annet snakket detaljert om terrortrusselen fra IS og bruk av bærbare datamaskiner som bombeverktøy på fly.

Trumps avsløringer skal ha satt en IS-etterretningskilde i fare. Det opplyser både nåværende og tidligere amerikanske tjenestemenn til Washington Post.

Kraftige reaksjoner

President Trump får kraftig kritikk for å ha vist ekstrem uforsiktighet også fra politikere i sitt eget parti.

– Det hvite hus befinner seg i en nedadgående spiral. De må gjøre noe for å få kontroll og orden over situasjonen så snart som mulig, sier lederen i utenrikskomiteen i senatet, republikaneren Bob Corker.

Det er ikke ulovlig for presidenten å deklassifisere hemmeligstemplet informasjon, men det Trump anklages for å ha gjort beskrives som en stor sikkerhetsrisiko for USA.

– Dette setter amerikanske liv i fare. Liv vil gå tapt på grunn av dette, sier etterretningsanalytiker og tidligere CIA-agent Robert Baer til CNN.

Avslørte alliert etteretning

Etterretningsinformasjonen Trump avslørte var samlet inn av en av USAs allierte, ifølge Washington Post. Avisen skriver ikke hvilket land, men andre medier tror det kan være snakk om Israel eller Jordan.

Informasjonen skal være så sensitiv at den ikke en gang ble delt på interne amerikansk møter. Washington Post skal ha fått den fra både tidligere og nåværende, amerikanske etterretningskilder.

– Trump avslørte mer informasjon til den russiske ambassadøren enn vi har delt med våre egne allierte, sier en kilde til Washington Post.

Etter Trumps møte skal tjenenstemenn i Det hvite hus har grepet inn for å begrense skadene. Både CIA og NSA ble kontaktet.

CIA nekter å kommentere saken, og NSA har ikke besvart Washington Posts henvendelser.

Trump-administrasjonen benekter

Donald Trumps sikkerhetsrådgiver holdt en kort pressebrief i hagen utenfor Det hvite hus der han nedtoner historien til Washington Post.

H.R. McMaster, som selv var tilstede på møtet med den russiske utenriksministeren, avviste imidlertid ikke alt Washington Post skriver.

– Historien i Washington Post, slik den er skrevet, stemmer ikke. Presidenten avslørte ingen militære opasjoner som ikke var offentlig kjent allerede. Jeg var i rommet. Dette har ikke skjedd, sa McMaster.

I en uttalelse fra utenriksdepartementet avviser også utenriksminister Rex Tillerson at Trump og Lavrov diskuterte etterretningskilder, metoder eller militære operasjoner.

Det hvite hus forsøkte natt til tirsdag imidlertid først og fremst å tone ned historien.

I en uttalelse fra det russiske Utenriksdepartementet heter det at saken i The Washington Post er en falsk nyhet.

Forsterker Trumps Russland-trøbbel

Lavrov besøkte Det hvite hus dagen etter at Trump sa opp FBI-sjef James Comey, som ledet etterforskningen av Trump-leirens forbindelser til Russland under valgkampen i fjor.

I Washington sier den russiske utenriksministeren i likhet med Trump at påstandene er fabrikkerte.

Lavrov avviste å mene noe om oppsigelsen av Comey, men på spørsmål fra pressen kommenterte han sarkastisk:

– Fikk han sparken? Du tuller.

SISTE NYTT

Siste nytt