Hopp til innhold

Trump: USA ut av Syria veldig snart

President Donald Trump sier amerikanske styrker vil trekke seg ut av Syria «veldig snart».

Donald Trump vil ha amerikanske soldater ut av Syria.

President Donald Trump sier i en tale i Richfield, Ohio, at USA vil trekke seg ut av Syria om kort tid, og at ressursene de har kastet vekk i Midtøsten heller skal brukes i hjemlandet.

– Vi kommer til å trekke oss ut av Syria veldig snart. La de andre ta seg av det nå, sa Trump i en tale til en folkemengde i Ohio torsdag.

Han nevnte ikke hvem han mener med «de andre», men både Russland og Iran har store styrker i landet som støtter Syrias president Bashar al-Assads regime.

2.000 soldater

USA har mer en 2.000 soldater utstasjonert i den østlige delen av Syria, hvor de samarbeider med lokale militsgrupper for å drive IS ut av landet.

– Vi kommer til å ha hundre prosent av kalifatet, som de kaller det, og ta alt tilbake fort, fort. Men vi kommer til å komme ut derifra veldig snart. Kommer til å komme tilbake til landet vårt der vi hører til og der vi ønsker å være, fortsatte presidenten.

– Sitter igjen med ingenting

Trumps uttalelse står i sterk kontrast til en ny strategi for Syria, lagt fram i januar av daværende utenriksminister Rex Tillerson, som nylig fikk sparken. Tillerson argumenterte den med gang at USA burde være til stede i landet for å hindre at IS og al-Qaida kommer tilbake, og for å hindre at Iran styrker sin posisjon i landet.

– Vi brukte sju billioner dollar i Midtøsten, og vet dere hva vi sitter igjen med? Ingenting, sa Trump, og lovte å heller bruke ressursene på å skape flere jobber og bedre infrastruktur i hjemlandet.

Da det amerikanske utenriksdepartementet ble konfrontert med uttalelsene til Trump, ble de tatt litt på senga. Talsperson Heather Nauert hadde ikke hørt noe om at USA skal ut av Syria.

Utenriksdepartementet uvitende

På en pressekonferanse like etter talen til Trump ble hun spurt om hun var klar over en avgjørelse som har blitt tatt om å trekke USA ut av Syria.

– Det er jeg ikke, nei, svarte Nauert.

– Så presidenten sa det på sparket?

– Jeg vet ikke, jeg vet ikke. Jeg må henvise tilbake til Det hvite hus. Jeg er ikke klar over disse uttalelsene.

Talsperson i Utenriksdepartementet Heather Nauert kunne ikke si noe om Trumps uttalelser om at USA snart skal trekke seg ut av Syria.

Talsperson i Utenriksdepartementet Heather Nauert har ikke hørt noe om at USA skal ut av Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt