Hopp til innhold

UNHCR-sjefen: – Megakrise i Syria og Irak

– Det fins ikke vilje eller kapasitet til å løse konflikter. Alt går i feil retning, sier FNs høykommissær for flyktninger til NRK.

Antonio Guterres mener det mangler vilje til å løse konflikter

I ti år har portugiseren António Guterres vært FNs flyktningsjef. I samme periode har antall mennesker på flukt økt med 60%. I dag la kontoret hans (UNHCR) fram tall som viser at nesten halvparten av Syrias befolkning har rømt fra hjemmene sine under borgerkrigen.

Mørke utsikter

– Det er en megakrise i Syria og Irak med 15 millioner flyktninger. Nye konflikter bryter ut. Færre prøver å forebygge. Samtidig ruller de gamle konfliktene i Afghanistan, Somalia og Kongo bare videre. De dør ikke ut, sier Guterres.

I intervjuet med NRK sier António Guterres at han ikke ser noe lys i enden av tunnelen.

– Maktkonstellasjonene i verden er blitt uklare. Straffrihet og uforutsigbarhet er blitt en del av spillet. Enda flere kommer til å lide, tror han.

To svartkledde kvinner går på en landevei i Afghanistan

Afghanske kvinner kjemper for en tilværelse med flere rettigheter. FNs flyktningkommissær håper verdens ledere våkner opp og øker støtten.

Foto: Aleksander Nordahl / NTB scanpix

Mangelfull handling

Norge får lovord for initiativ innen forsoningsarbeid og pengestøtte. FN-sjefen mener også avgjørelsen om å bosette flyktninger fra Syria er «meningsfull», men globalt er det et dystrere bilde.

– Den humanitære hjelpen som er tilgjengelig strekker ikke til. Vi har fire ganger så mange flyktninger nå som for fire år siden. Det har ikke blitt fulgt opp med fire ganger så mye penger verken til FN-apparatet eller humanitære organisasjoner, ifølge Guterres.

Antonio Guterres ser på flyktninger som vever

Sjefen for UNHCR mener det må skapes et framtidshåp for mennesker på flukt. Her fra et besøk i Peshawar, Pakistan i juni.

Foto: A Majeed / Afp

Hjelper terroristene

Han mener få land er villige til å se konsekvensene av mangelfull oppfølging.

– Vi tar en risiko når vi lar unge være uten framtidshåp, utdanning og jobber. Ved ikke å gjøre noe, tilrettelegger vi for dem som utnytter frustrasjonen og sinnet, og mobiliserer unge for voldelige handlinger, sier FNs høykommissær for flyktninger.

Video fra Dagsrevyen om utdanning i konfliktområder

En internasjonal kommisjon skal neste år komme med konkrete forslag til hvordan utdanning i konfliktområder kan finansieres

António Guterres var med på den norsk-ledede utdanningskonferansen i Oslo denne uka. Neste uke er det et nytt toppmøte i FN-regi i Addis Abeba hvor sentrale aktører skal diskutere mekanismer for å finansiere nye bistand- og utviklingsmål.

SISTE NYTT

Siste nytt