Ukraina har 10.000 internt fordrevne flyktninger

De fleste er kvinner og barn. På søndag går ukrainerne til valgurnene for å velge hvem som skal lede landet ut av kaoset.

Familie passerer et kontrollpunkt nær Kramatorsk, øst i Ukraina

En familie passerer et kontrollpunkt nær Kramatorsk, øst i Ukraina, onsdag 14. mai, 2014.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

FNs høykommissær for flyktninger anslår at 10.000 ukrainere er fordrevet fra sine hjem som følge av urolighetene i landet. Det kommer stadig inn meldinger om drepte i nye sammenstøt.

Ifølge høykommissæren ble mennesker drevet på flukt i Ukraina allerede før Russland annekterte Krim-halvøya. Det har vært store motsetninger mellom de muslimske tatarene på Krim og de russisktalende innbyggerne på halvøya.

Andre har mistet hjemmene sine i de mange kampene mellom ukrainske og prorussiske styrker.

– Vi har vurdert behovene i området. Vi samarbeider tett med de lokale myndighetene, andre FN-organer og frivillige organisasjoner for å hjelpe dem som trenger det mest, sier Adrian Edwards, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Blant tiltakene er juridisk hjelp, pengebidrag og midlertidige hjem for familier i Ukraina.

Yekaterina Len, 61, gråter utenfor sitt bombede hus i Slaviansk

Jekaterina Len (61), gråter utenfor sitt ødelagte hus i Slavjansk, som lokalbefolkningen sier ble ødelagt av trefninger fra ukrainske styrker.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Drives på flukt

Edwards forteller at noen har blitt truet via telefon og i sosiale medier, mens andre har funnet truende meldinger på eiendommene sine.


– Noen har opplevd direkte trusler, mens andre har fryktet usikkerhet eller forfølgelse på grunn av religion, etnisitet eller på grunn av arbeid, som for journalister og menneskerettighetsaktivister, sier han.

Bernt Apeland

Generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt G. Apeland sier at flyktningene i Ukraina får nødhjelp som mat og vann.

Foto: NRK

Ifølge UNHCR er det flest etniske tatarer som er drevet på flukt, men også etniske ukrainere, russere og blandede familier har forlatt hjemmene sine. De fleste av dem har reist til Vest- og Sentral-Ukraina. Få av dem har søkt asyl i andre land, ifølge organisasjonen.

Generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt G. Apeland sier at de følger situasjonen, og er bekymret.

– De fleste flyktningene bor hos slekt og venner, men de trenger nødhjelp som blant annet UNICEF bidrar med. De trenger hjelp med så basale behov som mat og vann, sier Apeland til NRK.no.

Familie i hjemmet som ble ødelagt under kamper mellom ukrainske styrker og pro-russiske militser

En familie sitter i huset sitt, som ble ødelagt under kamper mellom ukrainske styrker og prorussiske militante i den østlige ukrainske byen Slavjansk, 20. mai 2014.

Foto: VIKTOR DRACHEV / Afp

Unge opplever vold

Apeland forteller at mange under 18 år deltar i voldshandlinger, som på Maidan, og mange opplever voldshandlinger.

Minst en under 18 år er bekreftet drept, og flere andre meldinger om drap på barn under 18 år er meldt inn. Apeland forteller at dette er noe UNICEF følger med på.

– Det er bekymringsverdig når barn er en del av, og er vitner til vold. Man ser i Ukraina at det er blitt en økning i etterspørselen av helsetjenester på grunn av psykososiale problemer som følger av dette, sier han.

Søndag velger de president

Ukraina har en befolkning på 44 millioner, inkludert Krims 2 millioner. Etniske ukrainere utgjør 78 prosent og etniske russere 17 prosent. Det er 36 millioner stemmeberettigede, men dette tallet inkluderer opprørsprovinsene Donetsk og Luhansk i øst og russiskannekterte Krim.

Søndag holdes første valgrunde i valget. Hvis ingen av kandidatene får over 50 prosent av stemmene, blir det en avgjørende runde 15. juni. Presidenten velges for 5 år og kan gjenvelges en gang. En av den nye presidentens oppgaver vil bli å sette en dato for valg på ny nasjonalforsamling. Presidenten vil også sette sammen en ny regjering.

Petro Porosjenko

– Jeg garanterer dere at situasjonen øst i Ukraina vil være løst innen tre måneder, sa Porosjenko til journalister på et valgarrangement i byen Tsjerkasy.

Foto: MYKOLA LAZARENKO / Afp

Forretningsmannen og politikeren Petro Porosjenko er favoritt til å vinne valget. Han leder klart på målingene foran Julia Timosjenko, Mikhail Dobkin, Oleh Tjahnybok og Petro Symonenko.

Porosjenko lover å gjenopprette lov og orden i Ukraina, og å slå hardt ned på separatister. Floken med separatistområder er, naturlig nok, ett felt han prioriterer svært høyt.

– Jeg garanterer dere at situasjonen øst i Ukraina vil være løst innen tre måneder, sa Porosjenko til journalister på et valgarrangement i byen Tsjerkasy.

SISTE NYTT

Siste nytt