Hopp til innhold

NATO ser tegn til russisk tilbaketrekking tre dager før presidentvalget

Tre dager før det viktige presidentvalget i Ukraina, ser NATO tegn på en russisk tilbaketrekning av styrker fra grenseområdene. Men kampene mellom pro-russiske separatister og regjeringsstyrker i øst fortsetter.

Pro-russisk separatist i Donetsk

MOTSTAND: Pro-russiske separatist i Donetsk, ett av områdene hvor motstanden mot regjeringen i Kiev har vært sterkest.

Foto: FABIO BUCCIARELLI / Afp

Russland har de siste ukene hatt flere tusen soldater utplassert i grenseområder mot Ukraina, i samme tidsrom som at prorussiske opprørere har gjort opprør øst i landet.

Anders Fogh Rasmussen

TILBAKETREKKING: Torsdag uttalte NATO, ved generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, for første gang under Ukraina-krisen hittil at forsvarsalliansen ser tegn som kan tyde på at russiske styrker kan være i ferd med å trekke seg tilbake.

Foto: STR / Afp

NATO har anslått at det er 40.000 russiske styrker i grenseområdene.

Torsdag uttalte forsvarsalliansen for første gang under Ukraina-krisen at de ser tegn som kan tyde på at russiske styrker kan være i ferd med å trekke seg tilbake.

– Sent i går har vi sett begrenset russisk troppeaktivitet i nærheten av grensen til Ukraina, som kan tyde på at disse styrkene forbereder en tilbaketrekning. Det er for tidlig å si hva dette betyr, men jeg håper det er starten på en full og reell tilbaketrekning, sa NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen til pressen under et besøk i Montenegro torsdag.

Ifølge Rasmussen er flesteparten av de russiske styrkene som tidligere har blitt sendt til grenseområdene fortsatt der. Samtidig fortsetter det russiske forsvaret med å gjennomføre øvelser i de samme områdene, påpeker han.

– Tilbaketrekningen har blitt kunngjort for å skape gunstige forhold rundt det kommende presidentvalget i Ukraina, sa Russlands president Vladimir Putin til russiske nyhetsbyråer onsdag.

(Saken fortsetter under bildet)

Petro Porosjenko

FAVORITT: Presidentkandidat Petro Porosjenko snakker med tilhengere i Uman i Ukraina. Etter at Vitalij Klitsjko trakk seg som kandidat, er 'sjokoladekongen' Porosjenko den ubestridte favoritten til å bli landets nye president.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Avgjørende valg

De siste ukene har det vært mye uro øst i Ukraina, spesielt i fylkene Donetsk og Luhansk. Pro-russiske krefter har arrangert folkeavstemninger og erklært uavhengighet fra Ukraina i begge fylker.

Ukrainske myndigheter forsøke å få bedre militær kontroll over situasjonen i landet før søndagens presidentvalg, slik at det skal kunne gjennomføres så mange steder som mulig.

Uroen i sør og øst kan ifølge valgkommisjonen nemlig føre til at rundt to av de 36 millioner velgerne ikke får delta i valget.

Presidentvalget anses som avgjørende for å skaffe Ukraina en ny og legitim regjering etter det provestlige maktskiftet i vinter.

Men valgkampen har vært preget av omfattende voldsbruk i øst, hvor separatister, angivelig med russisk støtte, har tatt kontroll over en rekke offentlige bygninger og noen mindre byer.

Som svar på dette innledet Ukraina 13. april en antiterroroperasjon.

Totalt er omkring 140 mennesker, blant dem omkring 30 ukrainske soldater, drept i kampene øst i landet. Russland krever at operasjonen stanses.

(Saken fortsetter under bildet)

Ukrainske soldater vokter veien fra Izium til Slavjansk

VOKTER: Ukrainske soldater vokter veien fra Izium til Slavjansk.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

Minst 17 drept i kamper

Torsdag blir det på nytt meldt om sammenstøt mellom prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker øst i landet.

17 ukrainske soldater ble drept og 32 skadd da opprørere avfyrte skudd mot en militær veikontrollpost nær byen Volnovakha i Donetsk-regionen øst i Ukraina, ifølge Ukrainas forsvarsdepartement.

Oleksandr Turtsjynov

SISTE FASE: Ukrainas midlertidige president Oleksandr Turtsjynov kunngjorde torsdag at regjeringen vil gjennomføre en «siste fase» i militæroperasjonene mot de militante separatistene.

Foto: Andrew Kravchenko / Ap

En annen soldat ble drept og to skadd i sammenstøt i Luhansk-regionen like ved, opplyser departementet. Separatistene skal i tillegg ha sprengt en viktig bro.

Men militæreksperten Dmitrij Tymtsjuk skriver på sin Facebook-side at soldatene ble drept under en ukrainsk militæroperasjon mot separatistene, som begynte onsdag kveld. Tymtsjuk er kjent som en troverdig kilde på det som foregår under kampene øst i Ukraina.

Torsdag anklaget Russland Ukrainas nye makthavere for å trappe opp antiterroroperasjonen mot de prorussiske opprørerne.

Samme dag kunngjorde Ukrainas midlertidige president Oleksandr Turtsjynov at regjeringen vil gjennomføre en «siste fase» i militæroperasjonene mot de militante separatistene.

– Vi er klar til å rense terroristene ut av regionene Luhansk og Donetsk, sa Turtsjynov under et besøk på en militærbase øst i landet.

Russlands president Putin nekter å ha hatt direkte innblanding i opptøyene øst i Ukraina. Han har heller ikke anerkjent folkeavstemningene for uavhengighet i Donetsk og Luhansk.

SISTE NYTT

Siste nytt