Hopp til innhold

«Sjokoladekongen» som lover å løse krisen i Ukraina

Petro Porosjenko, som har tjent seg styrtrik på blant annet sjokolade, blir etter alt å dømme Ukrainas nye president. Etter en valgkamp med beskjeden pengebruk venter enorme oppgaver.

Petro Porosjenko under et valgkamparrangement i Uman i Tsjerkasy-provinsen

SLUTT PÅ KAOS OG KRIG: Petro Porosjenko møter velgere under et valgkamparrangement i Uman i Tsjerkasy-provinsen. «En slutt på kaos og krig», er Porosjenkos valgkampmantra før søndagens svært viktige presidentvalg.

Foto: Mykola Lazarenko / Reuters

«En slutt på kaos og krig», er Porosjenkos valgkampmantra før søndagens svært viktige presidentvalg.

Ukraina er inne i sin verste politiske og økonomiske krisen siden Sovjetunionens sammenbrudd for to tiår siden. Og Porosjenko har i valgkampen forsøkt å fremstille seg selv som en redningsmann for et land på randen av borgerkrig og økonomisk kollaps.

– En kraftig hær, trakk Porosjenko frem som en av sine viktigste saker på et valgkamparrangement i Uman.

– Det må være et legitimt lederskap for å stanse kaoset og krigen, sa han.

(Saken fortsetter under bildet)

Petro Porosjenko

EU-RETTET: Petro Porosjenko vil føre en europaorientert politikk i Ukraina, og understreker dette med å sette opp EU-flagget ved siden av det ukrainske under er intervju.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Den 48-årige forretningsmannen har et forretningsimperium som inkluderer TV-stasjonen «Kanal 5», bilfabrikker, et skipsverft – og søtsaker. Sjokolademerket Roshen, som er populært i flere land i Øst-Europa, har gjort ham styrtrik.

Til tross for at han har en formue på vel 7,7 milliarder kroner, og skal være Ukrainas syvende rikeste mann, har «sjokoladekongen» ført en beskjeden valgkamp. Han virker å være klar over at overdreven pengebruk nå kan støte fra seg velgere i et land i en så alvorlig økonomisk situasjon.

Storfavoritt foran Timosjenko

Presidentvalget anses som avgjørende for å skaffe Ukraina en ny og legitim regjering etter maktskiftet i landet i vinter, som endte med at den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj flyktet og en provestlig overgangsregjering overtok.

I søndagens valg er det liten tvil om at Porosjenko er storfavoritt.

En av hans argeste rivaler, Julia Timosjenko, ses på som en splittende figur. Bildet av Porosjenko motsatt. Han har tjenestegjort både i provestlige og prorussiske regjeringer, som utenriksminister under Timosjenko og minister for transport og økonomisk utvikling under ekspresident Viktor Janukovitsj.

(Saken fortsetter under bildet)

Petro Porosjenko og Julia Timosjenko

RIVALER: Petro Porosjenko (t.v.) fører valgkamp mot Julia Timosjenko (t.h.), og leder soleklart på meningsmålingene før søndagens presidentvalg.

Foto: YURIY DYACHYSHYN / Afp

Ifølge de siste meningsmålingene får Porosjenko 45 prosent av stemmene, mot 7,5 prosent for rivalen Timosjenko, ifølge nyhetsbyrået AFP. Oppslutningen er akkurat under de 50 prosentene han trenger for å unngå en andre valgomgang den 15. juni.

Det er ventet at Porosjenko vinner en eventuell andre runde, men en ny omgang betyr likevel noen nye uker med den ukrainske overgangsregjeringen ved makten. Kiev-regjeringen motarbeides av prorussiske separatister sør og øst i Ukraina og deres støttespillere i Moskva.

Lover å løse krise

Valgkampen har vært preget av omfattende voldsbruk i øst, hvor separatister, angivelig med russisk støtte, har tatt kontroll over flere offentlige bygninger og noen mindre byer. Uroen kan ifølge valgkommisjonen føre til at vel to av de 36 millioner velgerne ikke får delta i søndagens presidentvalg.

Porosjenko lover å gjenopprette lov og orden i Ukraina, og å slå hardt ned på separatister. Floken med separatistområder er, naturlig nok, ett felt han prioriterer svært høyt.

– Jeg garanterer dere at situasjonen øst i Ukraina vil være løst innen tre måneder, sa Porosjenko til journalister på et valgarrangement i byen Tsjerkasy.

(Saken fortsetter under bildet)

Roshen-butikk i Kiev

RIK PÅ SJOKOLADE: Sjokolademerket Roshen, som er populært i flere land i Øst-Europa, har gjort Petro Porosjenko styrtrik. Her fra en butikk i Kiev.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

– Hvis det ikke er noen løsning innen tre måneder, er det en stor risiko for et Transnistria-scenario, sa presidentkandidaten, med henvisning til den prorussiske separatistrepublikken i Moldova som ikke anerkjennes av noen land.

Under et besøk i byen Lviv nordvest i Ukraina, hvor nasjonalister står sterkt, sa Porosjenko at han kommer til å ta sin første reise som president til opprørskontrollerte Donetsk og Luhansk. Der vil han gjenoppbygge tilliten mellom myndighetene og folket, sa han.

En av Porosjenkos lovnader er å avholde folkeavstemning om viktige spørsmål for Øst-Ukraina. Det kan åpne for at fylker som Donetsk og Luhansk får økt selvstyre.

(Saken fortsetter under bildet)

Petro Porosjenko

MAGNAT: Den 48-årige forretningsmannen Petro Porosjenko har et forretningsimperium som inkluderer en TV-stasjon, bilfabrikker, et skipsverft, i tillegg til sjokolademerket som er populært i flere land i Øst-Europa.

Foto: MYKOLA LAZARENKO / Afp

«Kjenner Putin»

I fjor utestengte russiske myndigheter Porosjenkos sjokoladeprodukter fra markedet. Dette var som del av et press mot ukrainske myndigheter og deres ønske om å orientere seg vestover mot Europa. Til tross for dette, sa Porosjenko at han har slagkraft nok til å takle Russlands president Vladimir Putin.

– Jeg kjenner Putin, jeg har omfattende erfaring med å diskutere med ham. Han er en sterk og tøff forhandler, sa Porosjenko.

Presidentkandidaten har gjort det klart at to spørsmål ikke er mulig å forhandle om: Ukrainas proeuropeiske kurs, og at Krim-halvøya «er og vil forbli ukrainsk».

Blant Porosjenkos lovnader er å øke bevilgningene til det ukrainske forsvaret, som til tross for langt større våpenmakt sliter med å nedkjempe separatistene øst i landet. Presidentkandidaten lover også øke lønningene til soldater som risikerer livet ved fronten.

(Saken fortsetter under bildet)

Petro Perosjenko på valgarrangement i Lviv

VELGERTOKT: Porosjenko på etvalgarrangement i Lviv nordvest i Ukraina.

Foto: MYKOLA LAZARENKO / Afp

«Fryktløs»

I et forsøk på stemmesanking har sjokoladekongen fortalt hvordan han hjalp en snikskytter fra det ukrainske forsvaret i byen Slavjansk. Da betalte Porosjenko for alt utstyr og overnatting, inkludert riflesikter.

Før presidentkandidaten har gått på scenen under valgkampen, har publikum fått se dokumentaren «Fryktløs». Filmen viser Porosjenko på barrikadene i Kiev under de blodige proeuropeiske demonstrasjonene, og senere på Krim for å forhandle med prorussiske styrker – uten resultat.

På valgkamparrangementer har han med seg Mariana, kona gjennom 30 år, som er kjent for sin elegante stil. I tillegg er parets fire barn med.

En del ganger har han også tatt med seg Vitalij Klitsjko, den tidligere tungvektsmesteren i boksing som ble en opposisjonsfigur under opprøret mot den prorussiske ekspresidenten Viktor Janukovitsj. Klitsjko var i en periode aktuell som presidentkandidat selv, men trakk seg for å i stedet støtte Porosjenko, og stiller nå til valg som borgermester i Kiev.

– I dag er han det beste pragmatiske valget. Han er en suksessrik forretningsmann som har mye erfaring og tenker igjennom ting. sier økonomiprofessor Janna Lozinska til AFP om Poroshenko.

(Saken fortsetter under bildet)

Klitsjko og Perosjenko under valgkamp i Ukraina

STØTTE: Vitalij Klitsjko, den tidligere tungvektsmesteren i boksing, var en periode selv kandidat i presidentvalget. Klitsjko trakk seg for å støtte Porosjenko, og går nå til valg for å bli borgermester i Kiev i stedet.

Foto: YURIY DYACHYSHYN / Afp

Ny eller gammel kost?

Men magnaten mistet temperentet da en journalist spurte ham om hans vane for å bytte sider, og rollen han hadde som grunnlegger av partiet til ekspresident Janukovitsj.

– Dette har ingenting med valget å gjøre, sa han og anklaget journalisten for å løpe hans motstanderes ærend.

Men folk som husker den første tiden med demonstrasjoner fra Uavhengighetsplassen i Kiev, mener at alle kandidatene i presidentvalget bare er gamle koster som har bevist at de ikke kan få til endringer i Ukraina.

– Jeg ser på de fleste presidentkandidatene med forakt, sier den 29-årige museumsarbeideren Andrej til AFP.

– De representerer alle det gamle regimet, fastslår han.

SISTE NYTT

Siste nytt