NRK Meny
Normal

Tyrkiske piloter funnet

Levningene etter de to tyrkiske pilotene som kjørte jagerflyet som Syria skjøt ned i juni er funnet. Pilotene ble funnet sørøst i Middelhavet.

En tyrkisk F-4

Både NATO og EU fordømte nedskytingen av et tyrkisk jagerfly i juni. Tyrkias forsvar har endret retningslinjene som et resultat av angrepet, og advarer om at de vil besvare enhver krenkelse av landets territorium.

Foto: BURHAN OZBILICI / AP

Pilotene har vært savnet siden jagerflyet de satt i forsvant fra radaren utenfor kysten av den sørøstlige Hatay-provinsen i juni. Hva som skjedde med jagerflyet har derimot lenge vært klart. Få timer etter at det tok av fra Erhac-flyplassen øst i Tyrkia ble det skutt ned av det syriske luftforsvaret. Syrerne mente de ikke hadde noe annet valg.

EU og NATO fordømte nedskytingen

Hendelsen utløste sterke reaksjoner, og både EU og NATO fordømte nedskytingen. Selv hevdet Syria at jagerflyet hadde krenket deres luftrom i 100 meters høyde og således tvunget dem til å gå til aksjon.

Tyrkia bestrider dette, og har ved gjentatte anledninger påpekt at Syria ikke ga noen advarsel før de gikk til angrep.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan har beskrevet hendelsen som et grufullt angrep av Assad-regimet.

Ba partene beherske seg

Både Syria og Tyrkia iverksatte umiddelbart leteaksjoner etter de to pilotene, samtidig som situasjonen mellom de to landene tilspisset seg.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan har beskrevet hendelsen som et grufullt angrep av Assad-regimet.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Faren til piloten Gökhan Ertan, som var ombord i jagerflyet, gikk selv ut og ba partene om å beherske seg. Han ønsket ikke at sønnens død skulle utløse krig.

– Tyrkia er ikke et land som går til krig fordi et annet land dreper en av våre piloter, sa Ali Erton til den tyrkiske TV-kanalen Samanyolu i juni.

Funnet på havets dyp

Flyvraket er tidligere funnet på rundt 1.000 meters dyp, men det var lenge et mysterium hva som hadde skjedd med de to pilotene. Tyrkiske myndigheter lokaliserte tidlig hjelmene og støvlene til pilotene ved flyvraket, men fallskjermene var ikke å finne. Det ble derfor spekulert i om pilotene hadde klart å skyte seg ut av flyet før det styrtet.

I dag kunne militæret i Tyrkia fortelle at levningene etter pilotene var lokalisert i Middelhavet. De to personene er funnet på havbunnen, og det arbeides nå med å hente dem opp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt