Hopp til innhold

– Et grufullt angrep av Assad-regimet

– Syria ga ingen advarsel før de skjøt ned et tyrkisk militærfly på fredag, sier Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan. Han kaller hendelsen for et grufullt angrep av Assad-regimet, og får støtte fra NATO.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan

Tyrkia forsøkte å forholde seg rolige etter at det syriske luftforsvaret skjøt ned et tyrkisk militærfly på fredag, sa Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan i parlamentet i dag.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

– Syria handlet uten å gi oss noen form for advarsel.

Det opplyste i dag Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan da han talte til parlamentet. Statsministeren påpekte at Tyrkia forsøkte å forholde seg rolige etter at det syriske luftforsvaret skjøt ned et tyrkisk militærfly på fredag.

Les: Syria skjøt ned tyrkisk jagerfly

Erdogan kaller hendelsen for et grufullt angrep av Assad-regimet, og landets diplomatiske forhold til Syria er nå under vurdering.

Tyrkias forsvar har endret retningslinjene som et resultat av angrepet, og advarer om at de vil besvare enhver krenkelse av landets territorium. Ifølge Tyrkia har syriske helikoptre ved fem anledninger befunnet seg i tyrkisk luftrom den siste tiden, uten at tyrkerne har agert.

NATO i hastemøte

– NATOs allierte fordømmer denne fullstendig uakseptable handlingen på det sterkeste, sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Ambassadører fra NATOs 28 medlemsland var i dag samlet til hastemøte i Brussel på oppfordring fra Tyrkia.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen fordømmer angrepet og sier at nedskytingen av det tyrkiske militærflyet er uakseptabel.

Foto: M. Spencer Green / Ap

Tyrkia ba om rådslaging om den såkalte artikkel 4 i NATO-traktaten etter fredagens hendelse. Ifølge artikkel 4 kan hvert enkelt medlem av alliansen be om rådgiving dersom det ifølge medlemmet selv har fått sin territorielle integritet krenket.

Den langt mer alvorlige artikkel 5 i NATO-traktaten, som sier at et angrep på en stat er et angrep på alle, ble ikke diskutert.

– Vi står solidariske sammen med Tyrkia, sa Anders Fogh Rasmussen etter møtet.

Utenriksministrene fra de 27 EU-landene fordømte mandag nedskytingen, men gjorde det samtidig klart at unionen ikke vil støtte militære tiltak mot Syria.

Åpnet igjen ild mot tyrkisk fly

Mandag kveld opplyste Tyrkias visestatsminister Bulent Arinc at syriske styrker igjen hadde åpnet ild mot et tyrkisk fly. Flyet skulle søke etter vraket fra flyet som syrerne skjøt ned før helgen.

Les: – Syria har skutt mot et nytt fly

Flyet skal ikke ha blitt truffet av skuddene, men syrerne skal ha avsluttet sitt angrep etter advarsler fra det tyrkiske militæret.

Den tyrkiske regjeringen holdt mandag et syv timer langt regjeringsmøte om nedskytingen av jagerflyet. Etter møtet uttalte Arinc: «Alle burde vite at denne typen hendelse ikke vil forbli ustraffet».

Tyrkia skal ha truet med å stanse strømforsyningen til Syria etter hendelsen mandag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Harde kamper i Damaskus

I forstedene til Damaskus skal det i dag være harde kamper mellom opprørere og syriske regjeringsstyrker.

Sammenstøtene skal være de verste siden forsøkene på å velte president Bashar al-Assads regime startet i mars i fjor.

– Det foregår nå voldelige sammenstøt ved regjeringsstyrkenes posisjoner i Qadsaya og Al-Hama, sier Rami Abdel Rahman, leder ved Syrian Observatory for Human Rights, til nyhetsbyrået AFP.

Sikkerhetsstyrkene skal ha stormet bydelen Barzeh med pansrede kjøretøy, og vitner forteller at en rekke skudd er avfyrt.

Regjeringssoldater patruljerer en forstad til Damaskus i februar i år.

Det er harde kamper i forstedene til Damaskus i dag. En soldat patruljerer området tidligere i år.

Foto: Muzaffar Salman / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt