Syria skjøt ned tyrkisk jagerfly

Tyrkia vurderer nå hvordan de skal svare etter at syriske myndigheter i natt bekreftet at det var de som skjøt ned det tyrkiske jagerflyet.

Tyrkisk F-4

Et tyrkisk F-4-jagerfly forsvant i Middelhavet fredag. Både Tyrkia og Syria bekrefter at flyet ble skutt ned.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan

Foto: ADEM ALTAN / Afp

– Vårt luftforsvar konfronterte et mål som hadde tatt seg inn i luftrommet over vårt territorialfarvann tidlig fredag ettermiddag og skjøt det ned. Det viste seg å være et tyrkisk fly, heter det i en kunngjøring fra forsvarsledelsen i Syria.

Dermed øker spenningen mellom de landene, og faren for en militær konfrontasjon.

Begge landene er enige om at flyet styrtet i syrisk farvann. Men mens syrerne hevder at flyet ble skutt ned fordi det krenket syrisk luftrom, hevder det tyrkiske militæret at flyet var i tyrkisk luftrom da det ble skutt ned, men at det så falt ned i syrisk farvann, skriver NTB.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan innkalte fredag kveld deler av regjeringen samt lederne for militæret og etterretningstjenesten til krisemøte for å diskutere situasjonen.

– Tyrkia vil kunngjøre sine endelige svar og ta de nødvendige skritt når denne hendelsen er blitt grundig granske og klarlagt, sier Erdogan.

To piloter savnet

Sent fredag kveld bekreftet han at et tyrkisk jagerfly var skutt ned.

– Etter hva vi forstår ble flyet vårt skutt ned av Syria, het det i meldingen fra Erdogan.

Begge land har iverksatt leteaksjoner etter de to savnede pilotene. Tyrkiske skip og helikoptre har deltatt i leteaksjonen.

Halvannen time etter at F-4-flyet tok av fra Erhac-flyplassen i Malatya-provinsen øst i Tyrkia fredag formiddag, forsvant det fra radaren utenfor kysten av den sørøstlige Hatay-provinsen.

Erdogan opplyste fredag at flyet befant seg 12 kilometer utenfor kysten av Hatay-provinsen i Tyrkia, nær Latakia i Syria da det forsvant.

Tyrkia ble en av Syria-leder Assads sterkeste motstandere da sistnevnte responderte med vold mot demonstranter som tok til gatene for å ytre sitt ønske om mer demokrati i landet.

Tyrkia har tidligere luftet ideen om å etablere sikkerhetssoner eller humanitære korridorer inne i Syria. Der åpnet de for militær inngripen innenfor sonene, men har uttalt at de vil ikke gjøre noe uten godkjenning fra FNs sikkerhetsråd.

Ban bekymret

Over 30.000 syrere har flyktet over grensen til Tyrkia, og i forrige måned var landet også vertskap da syriske opposisjonsgrupper møtte hverandre i et forsøk på å samle seg til en felles front mot regimet i Damaskus.

En talsmann for FNs generalsekretær Ban Ki-moon opplyser at Ban nå følger situasjonen tett.

– Han håper denne alvorlige hendelsen vil bli håndtert fornuftig av begge parter via diplomatiske kanaler, sier talsmannen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt