Hopp til innhold

Tyrkiske akademikere får ikke forlate landet

Tyrkiske myndigheter forbyr akademikere fra arbeidsreiser til andre land.

Istanbul universitet

Utenfor universitet i Istanbul var det tirsdag langt flere duer enn mennesker etter at myndighetene har slått ned på utdanningsinstitusjoner.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

Landets råd for høyere utdanning har ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu utstedt et forbud mot at akademikere forlater landet.

I en uttalelse fra rådet får universiteter beskjed om at akademikere som allerede befinner seg i utlandet skal vende hjem til Tyrkia «så snart som mulig», skriver AFP.

Rådet har ikke gitt noen forklaring på hvorfor akademikerne skal vende tilbake fra sine opphold i utlandet.

1577 fikk beskjed om å si opp

Beskjeden om at akademikerne skal vende tilbake kommer dagen etter at alle landets 1577 universitetsledere tirsdag fikk beskjed om å si opp sine stillinger.

Samtidig har 21.000 lærere ved private læresteder mistet lisensen de trenger for å kunne undervise.

I går kom også et vedtak om at 24 radio- og TV-stasjoner får trukket tilbake sine lisenser og dermed må stenge.

Anklager Gülen-bevegelsen

Myndighetene har anklaget den religiøse og sosiale bevegelsen Gülen-bevegelsen for å stå bak forsøket på militærkupp sist fredag.

Bevegelsen har flere millioner tilhengere og kontrollerer en rekke mediebedrifter, skoler og kultursentre. Det er bakgrunnen for at president Recep Tayyip Erdogan nå slår hardt til mot universiteter og skoler.

Myndighetene krever nå at bevegelsens grunnlegger, den 75 år gamle Fethullah Gülen, blir utlevert fra USA.

Selv avviser 75-åringen enhver befatning med kuppforsøket. USA har dessuten slått fast at de trenger «bevis, ikke beskyldninger» for Gülens medvirkning til kuppforsøket dersom en utlevering skal kunne vurderes.

SISTE NYTT

Siste nytt