Hopp til innhold

Frykter gjeninnføringen av dødsstraff: – Tyrkias forhold til verden vil ta skade

ANKARA (NRK): President Erdogan har tatt til orde for å gjeninnføre dødsstraff i Tyrkia etter kuppforsøket. Men menneskerettighetsorganisasjoner frykter hva som vil skjer dersom det skjer

Sent på kvelden 15. juli startet det som viste seg å være et kuppforsøk mot tyrkiske myndigheter. Her får du en oversikt over hendelsesforløpet.

Her får du forklart hva som skjedde da militæret forsøkte å kuppe makten i Tyrkia.

– Vi kommer aldri til å godta et slikt forslag. Dødsstraff er svært udemokratisk og kan ikke gjeninnføres. Denne diskusjonen viser at Tyrkia mangler en demokratisk kultur. Den hadde aldri blitt aktuell om demokratiet vårt var sterkere, sier Öztürk Türkdogan, leder for menneskerettighetsorganisasjonen IHD, til NRK.

Det har vært hektisk aktivitet på kontoret til organisasjonen i dagene etter det mislykkede militærkuppet. President Recep Tayyip Erdogan har åpnet for å gjeninnføre dødsstraff i landet, og landets største høyreorienterte opposisjonsparti, MHP, sier de vil støtte dødsstraff.

Mange støtter dødsstraff

Og blant menneskene NRK møter i Ankara er det mange som støtter presidenten i dette ønsket. Kuppforsøket har gjort mange sinte.

– Hvilke straff fortjener de som står bak kuppforsøket?

– Landssvikere bør henrettes.

– Mennesker som skyter mot sin egen nasjon og sitt eget folk, bør selvfølgelig henrettes.

TV-bilder fra tyrkisk fjernsyn viser hvordan soldater som har sperret av Bosporus-broen i Istanbul overgir seg.

Vender tilbake

De militæres kuppforsøk fant sted hovedsakelig i et lite område i hjertet av Ankara sentrum. Dette området er fortsatt sperret av, men veiene og butikkene rundt er åpne tirsdag formiddag. Det er mindre politifolk og mye liv i gatene, og befolkningen i hovedstaden holder på å riste av seg frykten for nye uroligheter.

Hakan Sönmez

Hakan Sönmez.

Foto: Emrah Senel / NRK

– Vi er ikke redde lenger, og vi er vant til å legge stygge hendelser bak oss raskt. Det må vi bare, sier Hakan Sönmez (27) til NRK.

Sönmez jobber som selger i en klesbutikk like ved Kizilay-plassen, som er den travleste delen av hovedstaden, en drøy kilometer unna der soldatene slo til.

– Vi kan ikke leve normalt om vi går rundt og tror at det skal smelle hele tiden, sier han.

Ny dramatisk overvåkningsvideo viser helikopterangrepet mot etterretningstjenestens hovedkvarter i Ankara.

– Skal utrenskes

Ved Kizilay-plassen forteller to tildekkede damer i 40-årene, som verken ønsker å stå frem med fullt navn eller la seg avbilde, at de føler seg trygge nå.

– I Tyrkia har vi et stabilt og trygt styre, som landsforrædere forsøkte å ødelegge. De klarte det ikke og nå er heldigvis situasjonen under god kontroll, sier den ene kvinnen.

– Vi skal komme styrket ut av urolighetene og har troen på at svikere nå skal utrenskes fra viktige posisjoner i militæret, sier den andre kvinnen.

Bekymret for sinne

Menneskerettighetsforkjemperen Öztürk Türkdogan er bekymret dersom sinnet i befolkningen ender med en gjeninnføring av dødsstraff. Han frykter hvordan Tyrkias forhold til det internasjonale samfunnet vil bli påvirket.

– Da vil Tyrkias forhold til den opplyste verdenen ta stor skade. Da vil Europarådet overvåke utviklingen i Tyrkia tett, og landet vil havne i en svært uheldig situasjon hos FNs menneskerettighetsråd. Viktigst av alt vil prosessen om fullt EU-medlemskap ta slutt.

Avsperret utenfor parlamentsbygningen i Ankara

Sperringer utenfor parlamentsbygningen i Ankara.

Foto: Emrah Senel / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt