Hopp til innhold

Trumps første dag på jobb: «Vil reversere flere tiår med forsonende handelspolitikk»

Donald Trump vil begynne arbeidet med å omforme USAs handelspolitikk på sin første dag som president, viser et lekket notat ifølge CNN.

Donald Trump

Donald Trump vil droppe frihandelsavtaler og straffe Kina.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Dokumentet er ifølge CNN en oversikt over hva som skal gjøres med handelsreformene i løpet av Trumps første 200 dager som president.

Blant de viktigste punktene er en reforhandling eller utmelding av NAFTA-avtalen, et løfte Trump ofte trakk frem i løpet av valgkampen.

«Trumps handelsplan bryter med globalistfløyene i begge partier. Trump-regjeringen vil reversere flere tiår med forsonende handelspolitikk. Nye handelsavtaler som setter interessene til amerikanske arbeidere og selskaper først, vil bli fremforhandlet,» heter det i notatet.

Planen peker på seks hovedpunkter som skal behandles i løpet av de 200 første dagene:

  • Reforhandle eller forlate NATFA-avtalen. Frihandelsavtalen mellom USA, Canada og Mexico trådte i kraft 1994, og er verdens nest største frihandelssone etter EU.
  • Stanse handelsavtalen Trans-Pacific Partnership (TPP). Dette er en handelsavtale mellom 12 land rundt Stillehavet. USA er med, men ikke Kina. Partene kom til enighet i fjor etter fem år med forhandlinger, men USA har ennå ikke ratifisert avtalen.
  • Stanse «urettferdige importordninger».
  • Stanse «urettferdig handelspraksis».
  • Utrede bilaterale handelsavtaler.
  • Beholde og bringe tilbake produksjonsarbeidsplasser. Dette punktet skal i hovedsak medføre lavere skatter og færre regler for selskaper, og fjerne flere restriksjoner i energibransjen.

«Tidenes verste handelsavtale»

NAFTA-avtalen står som første punkt i skissen, og arbeidet med den skal starte med en gang Trump inntar Det hvite hus.

Trump har tidligere kalt avtalen «tidenes verste handelsavtale».

Ifølge dokumentet vil Trump beordre handelsdepartementet og USAs internasjonale handelskommisjon (ITC) til å starte en kartlegging av hva som skal til for å trekke seg ut av avtalen, og hva konsekvensene vil bli.

Mexico og Canada skal først varsles om at USA vil foreslå endringer i avtalen. Dette vil trolig gjelde valuta, merking av opprinnelsesland og sikkerhetsstandarder.

Etter 200 dager håper Trump å kunne vurdere en formell utmelding av avtalen.

Donald Trump vil begrense internasjonalt frihandelssamarbeid om det ikke tjener USA sa han i Gettysburg 22. oktober

VIDEO: Donald Trump snakket om frihandelsavtalene og forholdet til Kina i sin Gettysburg-tale i oktober.

Vil straffe Kina

På dag 100 vil Trump gå løs på Kina ved å vurdere om han kan stemple dem som valutamanipulatorer.

Da vil han ha mulighet til å straffe Kina i form av økonomiske sanksjoner og høyere tollsatser. Det kan føre til at Kina svarer med samme mynt, og i verste fall til en langvarig handelskonflikt og valutakrig, skriver CNBC.

Trump har flere ganger hevdet at Kina holder sin valuta kunstig lav mot dollaren for å gjøre eksportvarene sine mer attraktive, og at det går utover produksjonen og arbeidsmarkedet i USA.

Kina er USAs største handelspartner, og vice versa, viser beregninger fra Bloomberg.

SISTE NYTT

Siste nytt